23.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
Füsun Yavaşoğlulları
Her gün yerli yabancı binlerce insanın gelip geçtiği, yüzlerce yıllık geçmişi ve doğuya özgü gizemli atmosferiyle İstanbul'un en çok ilgi çeken yerlerinden biri Kapalıçarşı.
Sultan Abdülaziz tarafından davet edilen Fransa İmparatoriçesi Eugenie ile başlayıp sayısız devlet adamının ziyaret ettiği çarşı günümüze kadar birkaç kez yangın, zelzele gibi nedenlerle hasar görmesine karşın hala dimdik ayakta. Ve hala ticaretin en canlı yaşadığı yerlerden biri. İlk anda oldukça karışık görünmesine karşın aynı cins eşya satan ya da aynı işi yapan esnafın biraraya gelip, sahaflar, yorgancılar, kavaflar, dericiler, kuyumcular, bakırcılar, takkeciler, dökümcüler, kürkçüler gibi çarşıları oluşturduğunu fark ediyorsunuz. Eğer yön belirlemede başarılı değilseniz, sürprizlere hazırlıklı olmalısınız. Her an kaybolup ufak çapta bir macera yaşayabilirsiniz. Bir sonraki gelişinizde asla kolay bulamayacağınız bir yığın sokakla karşılaşırsınız. Aslında çarşının labirenti andıran sokak ve caddelerinden her biri bir şekilde sizi Mercan, Beyazıt, Nuruosmaniye gibi çeşitli semtlere açılan sayısız kapılardan birine ulaştırıyor. Yani çıkış kolay, zor olan ise gitmek istediğiniz yöne denk düşen kapıyı bulmak.
Kaybolmanın bile insana keyif verdiği bu tarihi mekanda her türlü gereksinim karşılanabiliyor. Yüzüğünüzü tamir ettirir, döküm yaptırır, deri bulabilir, şehrin herhangi bir yerinde kolay rastlayamıyacağınız zanaatkarlarla yüz yüze gelebilirsiniz. Yorulduğunuzda ise turistlerin uğrak yeri Şark Kahvesi'nde çay içip çevreyi gözler ve İstanbul'u değişik bir yönüyle yaşayabilirsiniz.
Buradaki yüzlerce seçenek arasında özellikle biri var ki, buradan kesinlikle haberdar olmanız gerekiyor: Sivaslı İstanbul Yazmacısı.Necdet Danış ve Murat Haşhaş'a ait bu kumaş dükkanı, İstanbul'un seçkin kişilerinin, sanatçılarının hatta bazı yabancı modacıların da uğrak yeri. Birkaç basamak inerek içeri girdiğinizde yurdun çeşitli yörelerinden gelen kumaşların tıka basa doldurduğu renkli bir dünya ile buluşuyorsunuz. Başrolde yöresel ve doğal kumaşlar var. Nereden başlasam, hangi birine baksam derken buradaki her şeyin gerçekten de çok çekici ve kaliteli olduğunu fark ediyorsunuz.
Keten görünümlü ham ipek dokuma 5 milyon, dar bürümcük ipek 3.5 milyon, yazma desenli kumaşlar 750 bin - 1.5 milyon, ipek fularlar 1 milyon, özel baskılı ipek fularlar 2 milyon 750 bin, kupon dokumalar 7.5 milyon, yerel kumaşlardan yapılmış yastıklar 2 - 5 milyon lira.
Yazmalar, çeşitli masa örtüleri, yatak örtüleri, iğne oyaları, krep, elişi çorap ve bir yığın ilginç ürün... Piyasada yer alan örneklere göre çok daha farklı ve çeşitli olan bu kumaşları bir an önce gidin görün ve her birine ayrı ayrı dokunabilmenin tadına varın.
Sivaslı İstanbul Yazmacısı
Yağlıkçılar Caddesi, No: 57, Kapalıçarşı
Tel: 526 77 48