Vitrin Soğuktan gelen lezzet

Soğuktan gelen lezzet

27.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Soğuktan gelen lezzet

Soğuktan gelen lezzet
İsviçre mutfağının özgün lezzetlerini tatmak için çok uzağa gitmek gerekmiyor. Swissotel bünyesindeki Swiss Chalet, zengin mönüsüyle hizmetinizde. Fevziye AKSOY

Geçtiğimiz haftasonu kış tekrar kapıyı çalacak dendiğinde hayalimde lapa lapa yağan kar, İsviçre Alpleri, şömine ve fondülerden oluşan bir tablo çizmiştim. Kar tek bir gün yağdı, ben hüsrana uğradım ama çizdiğim tablo inatla hayalimde kalmayı başardı. Ben de üşenmeden, en azından fondü hayalini gerçekleştirmek için en yakın arkadaşım Christiane ile kızı Simay'ı da yanıma alarak Swissotel'in bünyesinde faaliyet gösteren Swiss Chalet'e gittim.
İsviçre mutfağının özgün yemeklerini sunan Swiss Chalet, atmosferi ve dekorasyonu ile çok sevimli bir mekan. Rustik stilde dekore edilmiş restorandaki yerimize yerleştikten sonra ahşap mönülerimizi incelemeye aldık. Mönüdeki seçenekleri görünce sadece fondüye takılmayı sakıncalı görüp başlangıç olarak kurutulmuş sığır eti, füme domuz jambonları ve peynir çeşitlerinden oluşan İsviçre Alpleri tabağı; kornişon, arpacık soğanı turşusu ve küçük bir patatesle servisi yapılan çok lezzetli geleneksel Raclette ile değişik soslarla sunulan yumurta, kruton ve karışık salatadan oluşan bahçıvan salatasını iç ettik.
Başlangıçları iyi ki paylaşmışız. Yoksa ana yemeklere yer kalmayacaktı. Ana yemeklerden İsviçre'nin geleneksel rendelenmiş patates kızartması Rösti ile mantar soslu dilimlenmiş tavuk etinden hazırlanan Tavuk Emense çok lezzetliydi. Ben biraz arsızlık edip ayrıca çok sevdiğim Spatzli adındaki el yapımı hamur taneciklerinden de istediğimi inkar etmeyeceğim. Yeşil fasulye, patates, özel yöntemlerle pişen beyaz lahana Sauerkraut, haşlama dana eti, füme, dana dili, sosis ve füme domuz etiyle hazırlanan Berner tabağı da çok hoştu. Simay'ın itirazlarına rağmen fondü kabında kendine bitmek bilmeyen bir keyifle pişirdiği etlerden de çalıp dereotlu, karaturp rendeli, otlu, domatesli ve kayısılı 5 değişik sosa banarak bir güzel yedik. Tatlılara gelince; ince bir hamura banılıp kızartılan, az şekerle bol tarçına bulanan ve ılık vanilya sosu ile servisi yapılan enfes elma dilimlerine dayanamadım.
Restoranda bu lezzetlerin keyfini çıkarmanın kişi başına bedeli 10 ila 15 milyon lira arasında.

Adres: Swissotel, Maçka - İstanbul
Tel: 0212 259 01 01

VİŞNELİ KEK
Hazırlanış süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 15 dakika
Porsiyon adedi: 20 dilim
Malzemesi:
* 1 büyük kavanoz (ortalama 720 ml) vişne * 100 gram çikolata * 250 gram yumuşak tereyağı veya margarin * 1'er neskafe fincanı toz şeker, irmik, galeta unu, toz badem ve un * 1 paket kabartma tozu * 1 paket vanilya şekeri * 8 çorba kaşığı rom, 2 çorba kaşığı file badem, yarım tatlı kaşığı tarçın * 4 yumurta * 10 çorba kaşığı kayısı marmelatı * 1 çorba kaşığı un
Hazırlanışı:
1. Fırını 175 derecede ısıtın. Vişnelerin suyunu süzün. Vişne suyundan 1 neskafe fincanı kadarını ayırın. Çikolatayı bir bıçakla doğrayın. Yağ, şeker, vanilya şekeri, 1 tutam tuz ve tarçını karıştırın. Yumurtaları birer birer ekleyin. İrmik, galeta unu, toz badem, un ve kabartma tozunu karıştırın. Unlu karışım ile romu azar azar ilave edip karıştırın. 10 vişne haricinde tüm vişneleri doğrayın. Üzerine 1 çorba kaşığı unu serpiştirin. Çikolata ile birlikte hamura karıştırın.
2. Hamuru ortası delik 22 santim çapında, içi yağlanmış ve galeta unu serpiştirilmiş bir kek kalıbına dökün. Üzerini düzeltin. Fırında 1 saat pişirin. Tahta bir çubuğu keke batırın. Çektiğinizde hamur yapışmıyorsa fırından alın. Yapışıyorsa üzerini alüminyum kağıdı ile kapatıp 15 dakika daha pişirin.
3. Kek kalıbını ters yüz ederek servis tabağına aktarın. Yağsız tavada file bademi kavurun. Marmelatı ısıtın ve ince telli bir elekten geçirin. Kekin üzerine sürün. File badem ve 10 adet vişne ile süsleyin.

TATLI - EKŞİ MARİNE SOMON
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemesi:
* 300 gram derisiz somon fileto * 1 büyük havuç * 1 sarı biber * İnce kıyılmış 1 küçük soğan * 5 çorba kaşığı sirke * 1 çorba kaşığı sek beyaz şarap * 3 çorba kaşığı sıvı yağ * 2 defne yaprağı * 1 çorba kaşığı toz şeker * İnce kıyılmış yarım demet maydanoz * Tuz ve karabiber * Birkaç salata yaprağı
Hazırlanışı:
1. Somonu yıkayıp kağıt havlu ile kurutun. Keskin bir bıçakla yarım santim kalınlığında dilimleyin. Havucu ve sarı biberi temizleyip küplere doğrayın. Sirke, şarap, 7 - 8 çorba kaşığı su, yağ, defne yaprakları, şeker ve tuz ile karabiberi geniş bir tencerede kaynatın. Havuç, sarı biber ve soğanı ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve 2 dakika pişirin.
2. Somonu ekleyin, kapağı kapatın ve kısık ateşte 3 - 4 dakika pişirin. Salata yapraklarını yıkayıp mutfak havlusu ile kurutun. Servis tabaklarına yerleştirin. Somon ile sosu tabaklara paylaştırın. Maydanoz ile süsleyin.