Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Abbas GüÇLü

İNSANIN adı çıkmaya görsün. Başbakan Yılmaz'a sigarayı bıraktıralım derken, adeta "sigara düşmanı" ilan edildik.
Tunca Bengin, Milliyet'in dünkü Yaşam ilavesinde, öyle şeyler yazmış ki, vay halimize. Okuyan, beni Hitler'in SS subaylarından biri sanacak.
Tunca, sigara yasağının göstermelik olmaktan öte geçemeyeceğinin altını çizdikten sonra bakın ne diyor:
"Başbakanı elinden sigara düşürmeyen millet, o yasayı hiç takar mı? Bunu beklemek bence hayal. Ama, ben yine de Başbakan Yılmaz'ın tiryakiliğe veda edeceğine inanıyorum. Ancak, sakın ola ki, bırakmasını, yeni yasaya bağlamayın.
Önemli olan Abbas Güçlü'nün bu olaya takması. Miliyet'in Yazı İşleri'nde bu konuda estirdiği terörü yaşamayan yok. Hem de yasa masa yokken. Onun için diyorum ki; Başbakan Yılmaz bu sigarayı ya bırakacak, ya da bırakacak."
Evet, gördüğünüz gibi gazete içinde hiç de iyi bir şöhrete sahip değiliz. Bu konuda kızanların sayısı o kadar çok ki...
Bu arada
Tunca'yla birlikte Aktüel ve Tempo dergilerini de "dumanlı liste"ye aldık. Tunca, sigara haberi için illa da sigara içen fotoğraf koymak gerekliymiş gibi, ilke kararına rağmen, bu yasağı ilk delen kişi oldu. Haberden çok, erotik yayınlar konusunda birbiriyle yarışan Aktül ve Tempo'nun, sigarayı özendirecek fotoğraflar kullanma konusunda da kıyasıya yarıştıkları dikkati çekiyor. Umarız bundan sonra çok daha dikkatli olurlar.
Bu arada uyanık reklamcılar, yasağı delmek için her yolu deneyecektir. Resmen yapamadıkları reklamları, akıllarınca, hiç çakatırmadan, ceşitli görüntülerin arasına yerleştireceklerdir. Yasa koyucuların, dolaylı reklama da özellikle dikkat etmelerinde yarar var.
Bu arada, dün akşam televizyonlarda görüntüleri izlediniz. Yasayı çıkartan milletvekileri, Meclis'te fosur fosur sigara içmeye devam ediyor. Başkan Hikmet Çetin de olanları izlemeye devam ediyor. Yasaya göre sorumlu o. Sonucu merakla bekliyoruz.
Türkiye Çocuk Evleri Vakfı'nı da gönülden kutluyoruz. Her konuda, her şeye maydanoz olan sivil toplum örgütleri nerde diye üzülürken, onlardan mükemmel bir kampanya duyurusu geldi. "Duman Avcıları" adını verdikleri çocuklarla birlikte, dumansız Türkiye'nin yaratıcıları arasında yer alacaklar.
ABD'den Mehmet Göktürk de "Sigarasız Devlet. Sigarasız Toplum" konusunda İnternet'te web sayfası açtı. Adresi: http::/www.freeyellov.combersz/edacorp/sigara.html
Sigaranın yasayla, cezayla önlenemeyeceğini hepimiz biliyoruz. Toplumsal duyarlılık olmadan çok zor. Bu yüzden "umursamazlar" kadar bu konuyu ciddiye alanları da alkışlamak istiyoruz. Sigarasız kurumları yazarsanız, seviniriz...




Yazara Email A.Guclu@milliyet.com.tr