Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Acilen bir Deprem Bilim Konseyi kurulması gerektiğini dün bir kez daha dile getirmiş ve İTÜ Rektörü Gülsüm Sağlamer'in bu konudaki yakınmalarını sizlere aktarmıştık. Mikrofonu bugün de ODTÜ Rektörü Süha Sevük ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Üstün Ergüder'e uzattık. İşte görüşleri:
Prof. Sevük: Her kafadan bir ses çıkıyor. Halkın kafası karmakarışık. İş çığırından çıktı. Kamuoyu bilinçlendirileceğine, paniğe sevk ediliyor. İşin bu boyutlara geleceğini biliyorduk. Bu yüzden geri çekildik. Olup biteni izliyoruz. Deprem bölgelerinde en yoğun çalışan bizim arkadaşlarımız. En ciddi verileri onlar topluyor. Ama bazıları gibi şovmenlik yapmıyorlar. Yapmayacaklar da. Depremi önceden bilmek mümkün değil. Sadece tahmin yürütülebilir. Ama onlar da verisiz olmaz. Aylardır topladığımız verileri ocak sonunda düzenleyeceğimiz Bilim Kongresi'nde tartışmaya açacağız. Doğru dürüst bir çalışma için, yırtılan ya da kırılan bir faydan sonra en az üç ay gerekir. Ama şovmenler günü birlik açıklama yapıyor. Bu iş rezillik halini aldı. Kesinlikle disipline edilmesi gerekir. Kurulacak bir Bilim Konseyi'nde herkesle ortak çalışmaya hazırız..."
Prof. Ergüder: Depremden sonra çok itişme oldu. Herkes kendine prim yapmaya çalıştı. Boğaziçi olarak bu tartışmalara hiç girmedik. Herkesle işbirliğine hazırız. Bugüne kadar kim ne bilgi istemiş de vermemişiz? Kandilli'nin tespit ettiği bütün verileri internete yüklüyoruz. Zahmet edip baksalar görecekler. Hükümet, Erken Uyarı Sistemi için 3 milyon dolar vereceğini açıkladı. Ama aradan bir ay geçti. Hiç ses yok. Eğer para bulabilirsek Kandilli'yi genişletip Deprem Eğitim Merkezi haline getireceğiz. Madem ki depremin ne zaman, nerede olacağı bilinmiyor, o halde depremle yaşamaya alışacağız. İşte bu merkezde deprem öncesinde ve sonrasında neler yapılması gerektiğine yoğunlaşıp toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz..."
Evet rektörler böyle diyor. Hepsi de ortak çalışmadan yana, hepsi de ortaya çıkan tablodan rahatsız. Ama bir türlü Deprem Bilim Konseyi kurulamıyor. Dahası her platformda birbirine giriyorlar. Bilim Konseyi konusunda adım atılmadı değil ama tüm çabalar boşa gitti. Çünkü hiçbiri diğerinin üstünlüğünü ya da eşitliğini kabul etmiyor. İTÜ'nün arkasında İTÜ'lü Demirel, Boğaziçi'nin arkasında Robert'li Ecevit, ODTÜ'nün arkasında da ODTÜ'lü Gürüz var. Anlayacağınız hepsinin arkası sağlam. Denge kurulamamasının bir nedeni de bu. Bu arada İTÜ Rektörü bugün bir basın toplantısı yapıyor. Ayrıca 2 - 5 Aralık'ta Uluslararası Deprem Kongresi düzenleyecekler. Fransa'dan da çok gelişmiş Sismik gemi getiriyorlar...
Özeti özeti: MGK ilk toplantısında Deprem Bilim Konseyi'ni ele almalı ve bir tavsiyede bulunmalıdır. Yoksa kafaların daha da karışmasından öte adım atılmayacak!..



Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr