Bu yıl Türkiye ile İngiltere arasında Bilim Yılı ilan edildi.
İki ülke arasında çok ciddi bilimsel işbirliği var.
Prens Edward, iki gündür İstanbul’da.
45 İngiliz üniversitesinin temsilcileri de yarın Hilton’da görücüye çıkıyor.
İngiltere, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en fazla öğrenci gönderdiği ülkelerden biri.
İngiltere’ye gitmek hem çok kolay hem de çok zor.
Vize engelini aşmak bazen Çin Seddi’ni aşmaktan çok daha sorunlarla iç içe!
İşte bu çerçevede, hem İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner hem de British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack Kadıoğlu ile İngiltere’de öğrenim görmenin öğrenciye kazanımları, vize sorunları ve bu ülkenin öğrenciye bakışını uzun uzadıya konuştuk.
Başkonsolos Turner, mezuniyet sonrası iş garantisi konusunda İngiliz üniversitelerinin hep bir adım önde olduğunu ısrarla vurguladı.
İngiltere’de öğrenim görmenin avantajlarını sıralarken, öğrencilerin, sadece iyi bir eğitim almakla kalmayacaklarını, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle çok kültürlülüğü yaşayacaklarını, kendilerini güvende hissedeceklerini ve en önemlisi de iş hayatına atıldıklarında çok geniş bir arkadaş çevresine ve referanslara sahip olacaklarını söyledi…
British Council’ın Türkiye’de tam 75 yıldır faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Margaret Jack Kadıoğlu da, Türkiye ile İngiltere arasındaki eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki işbirliğinin gelişerek devam ettiğine vurgu yaptı.
Vize konusunda, işadamlarına sağlanan kolaylığın öğrencilere de sağlanması, gerçekten sevindirici.
Hele bir de hızlı vize ücreti, öğrenciler için yarı yarıya indirilirse, işte o zaman İngiltere’nin gerçekten de öğrenci ve eğitim dostu olduğuna inanacağız.
Peki, anaokulundan üniversite ve araştırma enstitülerine, İngiltere’de eğitim, bilim ve öğrenciye yaklaşım nasıl?
Dünyanın en iyileri olmasalar da hemen her alanda ilk 10’a girecek fazlasıyla kuruma sahipler…
Öğrenciye yaklaşımları da, Avrupa’da en iyiler arasında. Ancak yaşam da, eğitim de bir hayli pahalı. Burs olanakları da Amerika’daki kadar yaygın değil!..