Ek kontenjan başvuruları bitmek üzere. Ama "ğrenci ve velilerin kafası hala karmakarışık. Bir yanda 170, 180 puanla devlet üniversitelerinde girecek yer bulunamazken, öte yanda vakıf üniversitelerinde parayı bastırana tıptan mühendisliğe, uluslararası ilişkilerden turizme kadar her türlü olanak sunuluyor. Başarının doruğundaki yoksul "ğrenciler, kendileri açıkta kalırken 40, 50 puan daha az alanların üniversiteli olmaları karşısında kahroluyorlar. KKTC'deki özel üniversiteler bu yüzden tıkanma noktasına geldi. İddialı konuma gelmek isteyen bir üniversite için iyi "ğrenci olmazsa olmaz kural. Türkiye'de de, dünyada da öne çıkan en iyi üniversiteler, en iyi "ğrencileri alan üniversitelerdir. Dolayısıyla, eğer vakıf üniversitelerinin gelişip, iddialı konuma gelmelerini istiyorsak, zaman geçirilmeden bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Örneğin taban puan sınırlaması, mezuniyet sonrası yeterlilik sınavı ve yüksek puanlı "ğrencilere kredi olanaklarının sunulması bunlardan bazıları...
Türkiye'deki toplumsal barış, farklı sosyo ekonomik gruplar arasındaki dengesizliklerin yarattığı kaos ortamı nedeniyle giderek bozuluyor. Son yıllarda giderek artan oranda veli ve "ğrenci, giriş sınavlarındaki haksızlık ve sistemin parası olanı koruyan ve kollayan yapısı nedeniyle huzursuzluk içinde. Parasızlık nedeniyle gerçekten mağdur olanların yanı sıra, yeterince çalışmadıkları için sınavı kazanamayanlar da sistemin zaaflarının arkasına saklanıp onları kullanma yolunu seçiyor.
Özel üniversiteler 60'lı yıllarda
"denize nazır, diploma hazır" noktasına geldikleri için yok olup gittiler. Şimdi aynı tehlike vakıf üniversitelerini bekliyor. Ama bu durumla ne YÖK, ne de vakıf kurucuları ilgileniyor. Oysa kaliteli vakıf üniversitelerine Türkiye'nin öylesine çok ihtiyacı var ki!..
Bursa AIESEC
AIESEC dünyanın en eski "ğrenci değişim programlarından birisi. İşletme ve iktasat "ğrencilerinin kendi aralarında oluşturdukları bu dev organizasyonu, dünyanın dört bir yanında "ğrencilerin bizzat kendileri gerçekleştiriyor. Bu çerçevede her yıl yüzlerce Türk "ğrenci yurtdışına gidiyor, yüzlerce yabancı "ğrenci de Türkiye'ye geliyor. Sunduğu staj olanakları, "ğrencilerin sonraki yaşamlarını belirleyen etkenlerin en başında geliyor. Başkanı, yöneticileri ve üyeleri sürekli değiştiği için her zaman dinamizm içerisindeler. Dünya gençleri arasındaki dostluğu, barışı pekiştirip, kendilerine çağdaş dünyada parlak bir gelecek hazırlamanın ötesinde farklı bir amaçları yok. Yeni "ğretim yılının ilk toplantısında üyeliğe aday yeni "ğrencilerle bizleri bir araya getirdiler ve geleceğe yönelik keyfili bir sohbet yaptık.
Bursa'nın pek yeşilliği kalmasa da
Uludağ Üniversitesi'nin kampusu yemyeşil ve cıvıl cıvıldı. Öğrenciler de mutluydu...
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr