Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sonuçları liselere girişte ve karnede etkili olacak TEOG kapsamında düzenlenen merkezi ortak sınavların ilki 25-26 Kasım 2015 tarihlerinde yapılacak. Sınavda 1,2 milyon öğrenci iyi bir liseye girmek için yarışacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavların ilki 25-26 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılacağı sınavlar, liselere girişin yanı sıra yıl sonu başarı puanında yani karne notunda da etkili olacak.

Haberin Devamı

TEOG-1 kapsamında öğrenciler ilk gün oturumunda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; ikinci gün oturumunda da Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil olmak üzere 6 temel dersten sınav olacaklar. İki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi merkezi ortak sınav kapsamında yapılacak. Sınavlardan alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puan olarak kabul edilecek ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek.

Sınavda, öğrencilere her dersten çoktan seçmeli, 20 soru sorulacak; 40 dakika süre tanınacak. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek.

Sınav günü ders yok

Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında, kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava girecekler. Öğretmenler görev yaptıkları okullar dışında ve yazılısı yapılacak derslerden farklı branşta görevlendirilecekler.

Yine özel okullarda yapılacak sınavlar için MEB’in kadrolu öğretmenleri bina sınav komisyonu, salon başkanı, gözetmen olarak görevlendirilecek. Sınav yapılan özel okulun yöneticilerinden de en az iki idareci bina sınav komisyonuna yardımcı olacak şekilde binada yer alacaklar.

Sınav günlerinde, sınavların yapıldığı okulda ders yapılmayacak.

Mazeret sınavları aralıkta

Merkezi ortak sınavlara giremeyen ve geçerli mazereti olan öğrenciler için 12-13 Aralık 2015 tarihlerinde Mazeret Sınavları yapılacak.

Haberin Devamı

Geçerli mazereti olmadan ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin o derse ait sınav puanı sıfır olarak kabul edilecek ve ortalamaya da dahil edilecek. O nedenle velilerin öğrencinin sınava girmeme sebebini en geç sınavın tamamlandığı tarihten itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde okul yönetimine bildirmesi gerekiyor. Yurt dışında ve KKTC’de MEB’e bağlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler için ise bu süre 3 (üç) iş günü.

İşlemlerin sağlamasını yapın!

Öğrencilerin sınavda başarılı olmaları için Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz’ın önerileri şöyle:

-Türkçe’de paragraf veya şiir sorularında önce soruyu sonra metni okuyun. Anlam bilgisi ile ilgili soruları kendi düşüncenize göre değil yazarın görüşüne göre cevaplandırın.

-Matematik’te soruyu verilenle isteneni ayırt ederek okuyun. İşlem basamaklarını yazarak yapın. İşlemi bitirdiğinizde sağlamasını yapın.

-Fen ve Teknoloji’de öğrenciler sadece biyoloji konularından (canlılar ve hayat) sorumlu. Soruları doğru okuyup doğru anlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

-TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi İnkılap Tarihi soruları bilgi kadar yorum gerektiriyor. Soruları çözerken takıldığınızda mantığınızı kullanın.

-Yabancı Dil’de soruların çözümü öncelikle sözcüklerin anlamını bildiğiniz ölçüde kolay olacaktır.

MilliyetSınavla ilgili son dakika uyarıları

Okullar bu yıl iki hafta geç açıldı. Araya 29 Ekim ve seçim nedeniyle de 5 günlük tatil girdi. Dolayısıyla TEOG kapsamında gerçekleştirilecek ilk sınavların müfredatı daraltıldı. O nedenle öğrencilerin, TEOG-1’de iyi puan alma şansları yüksek. Bahçeşehir Okulları eğitim uzmanları öğrencilerin bu şanslarını daha da artırmaları için şu önerilerde bulunuyorlar:

Soru köklerine dikkat

- Tülay UğurluduralTürkçe Bölüm Başkanı:Türkçe’nin ağırlıklı olarak okuma-anlama becerisini ölçen sorulardan oluşacağı öngörülüyor. Paragraf sorularını anlayabilmek için soru kökü iyi okunmalı, paragrafların konusundan hareketle ve anahtar kelimeler üzerinden metin çözümlemesi yapılmalı. Mecaz anlamla ilgili sorularda verilen sözün gerçek anlamından hareketle çıkarımda bulunmak gerekiyor. Yazım kuralları ve noktalama işaretlerinde dikkatli bir gözle çözüm yapılmalı.

- Yahya CemaliMatematik Bölüm Başkanı:Soruların yaklaşık yüzde 75’inin Üslü Sayılar ve Kareköklü Sayılar’dan olması bekleniyor. İşlemler mutlaka yazılarak yapılmalı. Cevapları kontrol ederken daha önce yapılmış işlemler üzerinden gidilmemeli, yeniden çözüm yapılmalı, sonuçlar karşılaştırılmalı.

- Yasemin ArayanDin Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı:Sınav Kader ve Kaza ünitesini kapsıyor. Okuma-anlama ve yorumlama becerisinin ölçüleceği sorularda sadece verilen ayet, hadis ya da paragrafı dikkate alarak cevap düşünülmeli. Özellikle evrenin yasalarıyla ilgili sorularda, soru köküne dikkat edilmeli. Ayete’l-Kürsi, Evrenin Yasaları ve Tevekkül ile ilgili şekilli sorular, bilgiden çok dikkati ölçüyor. Boşluk doldurma sorularında “Boş bırakılan yerlere sırasıyla” ifadesine dikkat edilmeli, şıklardaki sıra dikkate alınmalı.

Milliyet

Sınavda, öğrencilere her dersten çoktan seçmeli, 20 soru sorulacak; 40 dakika süre tanınacak. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek.

Altını çizerek okuyun

- Senem ErtünFen ve Teknoloji Bölüm Başkanı:Soruların Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket, Sıvıların Kaldırma Kuvveti konularından oluşması bekleniyor. Sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili sorularda, soru tarzlarının şekil ağırlıklı olacağı düşünülmekte. Şekilde verilenleri ve anlatılmak istenenleri çok iyi analiz etmeli. Sorularda yer alan terimlere dikkat. Deneysel değişkenlerin kullanıldığı sorular eleyici olacağından, değişkenler iyi anlaşılmalı.

- Ferda GençelSosyal Bilgiler Bölüm Başkanı:T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’te Bir Kahraman Doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler, Ya İstiklal Ya Ölüm, Doğu ve Güney Cepheleri konularından soru gelmesi bekleniyor. Sorunun cevabını bulmak amacıyla yorum yaparken paragrafta anlatılan konunun sınırları dışına çıkmamaya özen gösterilmeli.

- Orçun BarışYabancı Diller Bölüm Başkanı:Soruların ağırlıklı olarak öğrencilerin günlük hayatta kullanılabilecekleri yapı ve kalıplar ile ilgili olacağı ve hedef kelimelerin bu diyaloglar ve uzun okuma parçalarını içeren sorularla ölçüleceği öngörülmekte. Diyalogların önceki yıllara göre daha uzun ve çeldirici, seçeneklerin ayırt edici olacağı öngörülmekte. Bu yıl görsellerin yoğunlukla üçüncü ünitenin kelimeleriyle ilgili olacağı düşünülmekte.

Değişikliklere dikkat!

TEOG kapsamında MEB, bu yıl ortak sınavlarda cevap şıklarını işaretleme, hatalı soruların hesaplanması, ortak sınavların iptali gibi konularda değişiklikler yaptı. O değişikler şöyle:

-Örnek işaretleme yapılmaması sebebiyle optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soruya verilen cevap doğru kabul edilmeyecek.

-Soru iptali olması durumunda, ilgili soru, o sınava katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecek.

-Cevap kâğıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucu tarafından okunmaması durumunda sınav geçersiz sayılacak.

-Ortak Sınavlardaki sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, açıklamaların www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmayacak.

Liselere girişte boşuna yarış!

TEOG için sayılı günler kaldı. 25-26 Kasım’da gerçekleşecek sınavın, önceki yıllardan farkı olmayacak. Sınavda yine yüzlerce birinci bekleniyor. Kolejlere girişte de önceki yıllara göre bir değişiklik söz konusu değil!..

Aslında böylesi bir sınava ne gerek var? Çünkü ortada sınavla girilecek okul sayısı, bir elin parmaklarından daha çok değil. Peki, o zaman bu saçmalık niye?

Anadolu liseleri deseniz, tabela okul olmanın ötesine geçemiyorlar ve yabancı dille eğitim yapan okul sayısı yok denecek kadar az. Fen liselerinde de durum farklı değil. 8, 10’u dışında, iddialı olanı bulmak çok zor.

Yabancı okulları çıkardığınızda Türk kolejlerinden kaçı için sınava gerek var ki! Meslek liselerinin kontenjanları ise zaten dolmuyor. Yeni hükümetle birlikte umarız bu konu bir kez daha yeniden ele alınır. Yoksa çocuklarımızın çektiği eziyete ve zamana yazık!.

Önemli ipuçları!

Her şeye rağmen hayat devam ediyor ve her sınav gibi bunu da ciddiye almak gerekir. İşte size mutlaka dikkat etmeniz gereken önemli bir kaç ipucu:

-Her soruyu, şıklarıyla birlikte mutlaka okuyun. Özellikle de altı çizili kelimeleri...

- Sorular içerisinde çok basit olanlar da var çok zor olanlar da. Basit olanlarda bu kadar da basit soru olmaz diye, öküzün altında buzağı aramayın, zor sorulara da iki dakikadan uzun süre ayırmayın!

- Hesap hatası ya da olumsuz cümleleri olumlu anlama gibi basit hatalardan kaçının!

- Süre yetmeyecek korkusuyla ya da üst üste bir kaç soruyu anlamadığınızda veya yapamadığınızda paniğe kapılmayın.

Evet önemli bir sınav ama hayatınızın en önemli sınavı değil. Daha pek çok sınava gireceksiniz ve en kötü sınavları dahi telafi edeceğiniz zamanlar hep olacak. Rahat olun yeter, gerisi gelecektir...

Sınavla ilgili sorularınızı aguclu@milliyet.com.tradresine gönderebilirsiniz.

YARIN: Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat etmeli? Kaygıyı nasıl yenersiniz?