ZORUNLU temel eğitimin 8 yıla çıkması nedeniyle, üniversite önündeki yığılmanın iki yıl sonra yarım milyon daha artması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve DPT'nin bu konudaki beklentisine göre, 2001'de, şu anda yüzde 72 olan ilköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 100'e, yüzde 56 olan ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 75'e, yüzde 23 olan yükseköğretimdeki okulaşma oranı da yüzde 35'e çıkacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı
Bener Cordan, okullaşma oranlarındaki bu hızlı yükselişten hem çok memnun hem de çok tedirgin. Memnun, çünkü kişi başına düşen 3.6 yıllık eğitim hızla yükseliyor. Tedirgin, çünkü iki yıl içinde 500 bin yeni öğrenciye mesleki eğitim olanağı yaratmak gerekiyor.
Uzun vadeli planlamalara göre, yüzde 40 / 60 oranındaki genel / mesleki eğitim oranlarının tersine çevrilmesi öngörülüyor. Bunun için de her zamankinden daha fazla yatırım ve doğru kararlar gerekiyor. İşte
16. Milli Eğitim Şurası'nın asıl toplanış nedeni bu. Mesleki eğitim ağırlıklı oluşu, yeni kaynakların aranması, öğretmen ve yöneticilerin teknolojideki hızlı gelişmeye göre yetiştirme çalışmalarının başlaması ve nihayet istihdam olanaklarının düşünülmesi eğitimdeki yeni model arayışlarının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor...
Bütün bunlar iyi güzel ama, şurada en çok konuşulan konu yine de meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişteki yeni konumları olacak. Çünkü kafalar karmakarışık. Öğretmeninden veliye, öğrencisinden dershanecisine kadar hemen herkes, meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteye giriş haklarının YÖK'ün dayatması sonucu gasbedildiği görüşünde.
Bu konuda Müsteşar
Cordan ve YÖK Başkanı
Kemal Gürüz, çok çarpıcı bilgiler verdi. 1998 ÖSS ve ÖYS sonuçlarına göre, meslek lisesi mezunlarının üniversiteyi kazanma şansı hemen yok gibi.
"Peki o halde gürültü niye kopuyor?" sorusuna ise hem Müsteşar, hem de YÖK Başkanı
"dershanelerin kışkırtması" cevabını veriyor.
Geçen yılın verilerine göre, üniversite giriş sınavına 53 bin endüstri meslek lisesi mezunu başvurdu. Bunların 30 binden fazlası dershaneye gitti. Kazanma oranları ise iki yıllık ön lisans programlarında yüzde 1.32, 4 yıllık fakültelerde ise binde 56. Kız meslek liselerinde de durum farklı değil. İki yıllıklarda binde 74, dört yıllıklarda yüzde 1.87...
Milli Eğitim ve YÖK, son alınan kararlarla, meselek lisesi mezunlarının üniversite giriş ve dikey geçişlerden yararlanma oranlarının bugünkünün en az 10 katına çıkacağı görüşündüler. Yani öğrenciler mağdur edilmiyor, önleri açılıyormuş. Bakalım şurada bu konuda inandırıcı olacaklar mı?..
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr