ÖSS'ye Milliyet'le hazırlananlar, pazar günü bunun meyvelerini toplayacak. Gerçek ÖSS'de çıkan sorulardan pekçoğunun, daha önce sizlere sunduğumuz ÖSS Deneme Sınavlarındaki sorulara çok benzedeğini görecek ve bunları kolaylıkla cevaplayabileceksiniz.
Milliyet'in üniversiteye hazırlık konusunda en uzman dershanelerden biri olan Fen Bilimleri Merkezi ile gerçekleştirdiği ortak çalışmayı bugün noktalıyoruz. Ama, pazar günü sınavdan sonra yapacağımız değerlendirmeyi de pazartesi günü sizlere sunacağız.
Milliyet'in siz sevgili üniversite adaylarına desteği bu kadarla da kalmayacak. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra da en iyi tercihi yapabilmeniz için yine yanıbaşınızda olacağız. En iyi bölümlere girebilmeniz için her türlü rehberlik desteğini sizlere sağlayacağız.
Sevgili üniversite adayları, sınav öncesi bazı konularda sizleri bir kez daha uyarmakta yarar görüyoruz:
* Yarın akşam kesinlikle her zamanki saatinizde yatın. Uyku ilacı ya da uyarıcı almayın. Kesinlikle ders çalışmayın.
* Sınava giriş belgesi, kimlik belgeleri, kalem, silgi, su, şeker veya benzeri yiyecekler almadan evden çıkmayın.
* En geç saat 09.00'da sınav merkezinde bulunun.
* Sınav sırasında cevap kağıdındaki bilgilerin size ait olup olmadığını öncelikle kontrol edin. Soru kitapçık türünü işaretlemeyi sakın unutmayın.
* Çözümlere geçmeden soru kitapçığını inceleyerek, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığını kontrol edin.
* Her sorunun cevabını önce kitapçığa değil, direkt cevap kağıdına işaretleyin. Cevapların kaymaması için, sık sık çözdüğünüz soru ile işaretlediğiniz cevabı karşılaştırın.
* Çözümlere güçlü olduğunuz dersten başlayın ve her soruyu mutlaka okuyun.
* Doğru olduğuna inandığınız seçenek sayısını ikiye indirmeden şans faktörünü kullanmayın. Gerekirse boş bırakın.
* Sınav süresince kimseyle konuşmayın, kopya almayın, kopya vermeyin, cevap kartınızı kesinlikle kimseye göstermeyin.
KAÇ SORU SORULACAK?
ÖSS, daha önce olduğu gibi Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Sözel bölümde 44 Türkçe, 19, 20 Tarih, 13 Coğrafya, 12 de Felsefe Grubu sorusu bulunacak. Sayısal'da ise 44 Matematik, 19 Fizik, 13 Kimya, 12 de Biyoloji sorusu yer alacak...
KONTENJANLAR BELİRLENDİ
Üniversitelerin kontenjanları belirlendi. YÖK'ün, bu yıl üniversitelere göre belirlediği kontenjanlar şöyle:
Devlet üniversiteleri'nin kontenjanı 232 bin 376 olarak belirlenirken, vakıf üniversitelerinin 180 bin 91, KKTC üniversitelerinin 12 bin 221, diğer üniversitelerin 4 bin 481 olarak belirlendi. YÖK, Açıköğretim Fakültesi'ne, Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazanan tüm öğrencilerin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kabul edileceğini açıkladı. ÖSS'yi kazanmak için 105 ve üstünde puan almak gerekiyor.
SORULARIN İÇERİĞİ DEĞİŞMEYECEK
ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, soruların çalınması ile 6 Haziran'a ertelenen ÖSS için bütün hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.
Toker, sınavla ilgili Milliyet'e yaptığı değerlendirmede, sınav sorularının çalınması ile kurumun iş yükünün arttığını ancak bundan şikayetçi olmadıklarını belirterek, "Beni en fazla üzen adayların ve velilerin yaşadığı hayal kırıklığı" dedi. Sonuçların 12 Temmuz'da açıklanacağını kaydeden Dr. Toker, bütün adaylara sınavdaki doğru - yanlış sayılarının ve kazanıp kazanmadıklarının yer alacağı ÖSS Sınav Sonuç Belgesi'nin postalanacağını söyledi. Öğrencilerin Tercih Formlarını 19 Temmuz - 2 Ağustos 1999 günleri arasında, lise ve dengi okul müdürlüklerine veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine teslim edeceklerini bildiren Dr. Toker, "Bu belgeler ÖSYM'ye gelince yerleştirme işlemini yapıp açıklayacağız" şeklinde konuştu.
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr