Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Özel okullar, nam - ı diğer kolejler, yeniden yapılanma içerisindeler. İşe, önce Özel Okullar Derneği yönetim kurulunu değiştirmekle başladılar. Yeni Başkan Rüstem Eyüpoğlu ve arakadaşları, önceki gün ziyaretimize geldi. Hizmet aşkıyla doluydular. Yapmayı düşündüklerinin eğer yarısını başarabilirlerse, gerileme sürecine giren kolejler, gerçekten çağ atlayabilirler.
Bugünkü hızlı nüfus artışıyla, devletin eğitim yükünün altından tek başına kalkması mümkün değil. Oysa dünya birinci ligine çıkabilmesi için hem eğitim görenlerin sayısının artması, hem de kalitenin yükselmesi olmazsa olmaz kural. İşte bu aşamada özel öğretim kurumlarına çok önemli görevler düşüyor. Bir yandan yarattıkları cazip eğitim ortamıyla parası olanları bu okullara çekerek devletin üzerindeki yükünü hafifletmeleri, öte yandan da seçkin eğitim ve öğretim ortamıyla örnek kurum haline gelmeleri gerekiyordu. Ama olmadı. Önce kendi aralarında anlamsız bir rekabete girdiler. Ardından da devletin neredeyse her köşe başına açtığı parasız kolejler nedeniyle yok olma noktasına geldiler...
Bugünkü tüketim çılgınlığına bakıldığında kolejlerde öğrenim gören öğrenci oranının en az yüzde 10 olması gerekiyor. Ama yüzde 1.5'luk oran 1.2'ye indi. Daha da düşerse hiç şaşırmamak gerekiyor. Dernek yöneticileri bütün bunların farkında. Öncelikle sektörel büyümeyi hedefliyorlar. Eğitimin, özellikle de iyi bir eğitimin, çocuklarımızın geleceği açısından öneminin iyi anlatılamadığını onlar da kabul ediyor. Parasız vasat eğitim yerine, paralı iyi bir eğitimin çocuklara bırakılacak en iyi miras olduğunu çok iyi biliyorlar ama, bunu kimseye anlatamıyorlar. Anlatamadıkları için de tıkanma noktasına geldiler...
Özel okullar, 5 milyara tırmanan öğrenim ücretiyle, en büyük yanlışı kendileri yaptı. 10 yıl öncesine kadar geniş bir yelpazeden öğrenci bulan bu okullar, şimdi sadece çok üst düzey gelire sahip ailelerin alternatifi oldu. Orta ölçekli esnaf, bürokrat, doktor, mühendis, öğretmen artık çocuğunu koleje gönderemiyor. Hemen her sektörü ve özel üniversiteleri destekleyen devletin, bırakın desteği, köstekleyen konuma gelmesiyle de özel okullar, çok azı dışında can çekişen kurumlar haline geldi. Dernek yöneticileri, başta yönetmelik değişikliği, KDV ve diğer vergi oranlarının indirilmesi gibi farklı konularda çalışma grupları kurmuş. Sınav sistemine de yeni bir ciddiyet kazandırıyorlar. Çalışmaları nasıl sonuç verecek hep birlikte göreceğiz.
Bu arada velilerle diyaloğu artırmalarında da sonsuz yarar var. İşte şu anda bir anneden gelen faksın özeti: Eğitimin önemine herkesten çok inanlardanım. Çocuğum kolejde 5. sınıfta okuyor. Okullardan kaynaklanan nedenlerle üç kolej değiştirdik. Maalesef üçünde de aradığımızı bulamadık. Sanki her şey göstermelik. Cicili bicili etkinlikler ve dersler için 4 milyar vermeye değer mi? Gelecek yıl ciddi ciddi devlet okulunu düşünüyoruz!..


Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr