Her sınav sonrasında olduğu gibi ÖSS sonrasında da puan tacirleri yine piyasaya çıktı. "Söyle netini, anında puanını hesaplayıp nereye girdiğini söyleyelim" diyorlar. Helal olsun onlara! Bırakın ÖSYM'yi, müneccim ve falcıların bile konuşmaya cesaret edemediği bir konuda rahatlıkla ahkam kesebiliyorlar.
Önceki yılların verilerine göre, tahmini sonuçta bulunuyoruz deseler yine bir itirazım olmayacak. Ama öylesine kesin konuşuyorlar ki, kafaları karıştırmaktan öte bir işe yaramıyorlar. Dün çok sayıda aday aradı. "ÖSS sonuçları belli olmuş, nereyi kazandığımızı nasıl öğreniriz?" diyorlardı. Böyle bir şey mümkün değil dediğimizde ise dudak büküp bu konuda daha bilgili biri yok mu diye soruyorlardı. Anlaşılan her konuda olduğu gibi bu konuda da vatandaş kandırılmak istiyor. Her ne kadar telefon edenler verdiğimiz bilgilere çok fazla itibar etmeseler de, bu konudaki son durumu, hatırlatmakta yarar görüyoruz.
ÖSS cevap kartlarının tamamı, henüz Ankara'ya bile ulaşmadı. Değerlendirmeye en erken bir hafta sonra başlanacak ve sonuçlar 12 Temmuz'da açıklanacak. Puanlama, daha önceki ÖSS'lerde olduğu gibi 200 üzerinden yapılacak. En yüksek puan 200, en düşük de 80 civarında olacak. Kaç soru yapanın kaç puan alabileceği ancak değerlendirmeler bittikten, 1999 ÖSS ortalama ve standart sapmaları belli olduktan sonra ortaya çıkabilecek. Geçen yılki verilere göre, bir değerlendirme yapmak çok yanıltıcı olabilir. Çünkü ÖSS, geçen yıl bir eleme sınavıydı, bu yıl ise yerleştirme sınavı. Bu nedenle bu yıl hem ortalamalar, hem de standart sapmalarda önemli değişimler söz konusu. Ayrıca daha da önemli olan ÖSS puanıyla, yerleştirme puanının birbirinden çok farklı olması. 12 Temmuz'da, ÖSS'de çözülen testlerin karşılığında alınan puan açıklanacak. Oysa yerleştirme bu puana göre değil, ağırlıklı orta öğretim başarı puanın da dikkate alındığı yerleştirmeye yönelik ÖSS puanıyla gerçekleşecek. Bu puanın hesaplanabilmesi için de öncelikle adayın ÖSS puanı orta öğretim başarı puanı (ki bunun için mezun duruma gelinmesi gerekiyor) ve mezun olunan okuldan sınava giren adayların ÖSS ortalamalarının bilinmesi gerekiyor. İş bununla da bitmiyor. 12 Temmuz'dan sonraki süreçte adayların tercih bildirim formlarını doldurarak ÖSYM'ye göndermeleri gerekiyor. Bütün bunlar tamamlandıktan sonra ise asıl yerleştirme maratonu başlıyor. Tek aşamalı sistem ilk kez bu yıl uygulandığı için hangi fakültenin kaç puanla alacağı tam bir meçhul. Üstelik alan puanı nedeniyle, yani 02 ve 05'ler nedeniyle iş daha da karmaşık bir hal alacak. Sonuç olarak, kendinizi kandırmak istiyorsanız bir diyeceğim yok. Ama kesin sonuç istiyorsanız ağustos sonunu bekleyeceksiniz.
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr