Koç ve Sabancı aileleri arasındaki ekonomik yarışın akademik alanda da kıyasıya süreceği kesin. Koç Üniversitesi'nden sonra, Sabancı Üniversitesi de nihayet önümüzdeki öğretim yılında eğitime başlıyor. Koç Üniversitesi'ni önceki yazılarımızda sizlere tanıtmıştık. Beşinci yılını doldurdu ve bu yıl Rumeli Kavağı'ndaki görkemli kampusune taşınıyor...
Kuruluş kararı 1994 de alınan Sabancı Üniversitesi de, öğretim hayatına en az Koç Üniversitesi kadar iddialı başlıyor. Üstelik farklı bir eğitim anlayışıyla. Tam bir Amerikan Üniversitesi havasında. Mimariden felsefesine, eğitim sisteminiden burslara kadar hemen her adımda "Ben farklıyım" mesajı veriyor.
Değişim, farklılık elbette önemli. Ama, "En iyiler, neden Boğaziçi, ODTÜ, Koç, Bilkent ve İTÜ'yü değil'de sizi seçsinler?" sorusunun cevabını ikna edici bir şekilde henüz verebilmiş değiller.
Üniversitenin rektörlüğünü ODTÜ eski öğretim üyelerinden, TÜBİTAK eski başkanı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu yapıyor. Dekanlar da ODTÜ kökenli. Ama hocalarının tamamına yakınının ortak özelliği doktoralarını ya da eğitimlerinin bir bölümünü ABD"de yapmış olmaları.
İstanbul'dan İzmit'e giderken Kurtköy civarında çölde vahayı andıran kampus için 160 milyon dolar harcanıyor. Ayrıca yılda 20 milyon dolar destek verilecek. Öğrenim ücreti 7 bin 700 dolar. İsteyen öğrencinin yararlanabileceği yurtlar, bilgisayar ortamı, kütüphaneler, sosyal ve sportif tesisler görenlere parmak ısırtacak...
Açılan bölümler ve öğrenci tercihi diğer üniversitelerden çok farklı. İngilizce hazırlık sınıfı veya yeterlilik sınavının ardından ABD'de olduğu gibi öğrenci önce fakülte seçecek. İki yıl boyunca ortak ve seçimli dersler alacak, daha sonra ise bölüm seçecek.
Sanat ve sosyal bilimlar, mühendislik ve doğa bilimleri ile yönetim bilimleri olmak üzere üç fakültesi var. Örneğin mühendislik ve doğa bilimlerini seçen öğrenci ancak ikinci yılın sonunda biyomühendislik, malzeme bilimi ve mühendisliği, micro - elektronik mühendisliği, bilgisayar bilimi ve mühendisliği, telekominikasyon mühendisliği, mekatronik mühendisliği, üretim sistemleri mühendisliği bölümlerinden ders almaya başlayacak ve bu bölümden mezun olabilecek.
Sistem değişik, bölümler farklı, üstelik ilk kez deneniyor. Bu yüzden öğrencilerin kafası karışabilir. Ama ne aradığını bilen iddialı öğrenciler için farklı bir seçenek olabilir.
Üniversiteleri üniversite yapan sadece eğitim ve öğretimleri değil gelenek ve misyonlarıdır. Dünyanın en pahalı üniversitesini de kursanız, mezunlarının hayattaki başarılarına bakılacaktır. Üniversitenin bu açıdan işi zor. Ama Sabancı güvencesi ve sunduğu olanaklar açısından bakıldığında düşünmeye değer!
Telefon: 0212 2924939 - 2833363
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr