Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Dünya artık o kadar ufaldı ki; her şey bir tuşun ötesinde. Televizyonun, telefonun, bilgisayarın tuşlarına bastığınızda, anında dünyanın istediğiniz noktasına gidebiliyorsunuz. Teknoloji, hiçbir dönemde insanların yaşamını böylesine kolaylaştırmadı. Daha önceleri insanları yok etmek için askeri alanlara yönelen teknolojik birikim, şimdi insanoğlunun mutluluğuna hizmet ediyor. Sivil AR - GE çalışmaları, askeri alandaki tekeli ezdi geçti. Hızlı teknolojik gelişimden en karlı çıkan da sağlık, eğitim ve iletişim sektörü oldu. Sonuçta "önce insan" anlayışı teknolojik gelişime damgasını vuran en belirgin hedef oldu.
Teknolojinin son harikalarından biri de internet. Dünyayı kasıp kavuruyor. Bizim tanışıklığımız ise çok yeni. İşte bu noktada Doğan Grubu'nun attığı adım Türkiye açısından çok önemli. Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ bakın bu konuda ne diyor: "Türkiye'nin en büyük internet şebekesini kuruyoruz. Ülkemizde şu anda 700 bin internet kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın önümüzdeki üç yıl içinde her yıl ikiye katlanarak 2002 sonunda 6 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Türkiye'de her eve bir internet bağlantısı ve gereken donanıma ek olarak internetin bireylerin hayatını nasıl kolaylaştırdığı yolunda bilgilendirilmesi için tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz..."
Doğan Grubu
bu konuda dünya devleriyle işbirliği yapıyor. Microsoft, Compaq, Nortel Networks - Netaş'la birlikte Türkiye'nin en büyük internet şebekesini kuruyor. Aynı arzuyu yıllardır politikacılar da dile getiriyordu. Örneğin Özal'ın, Işın Çelebi'nin en büyük hayali buydu. Özelleştirmeden elde edecekleri gelirle her eve, her okula bilgisayar ve internet ağı kuracaklardı. Olmadı. İşte şimdi özel sektörün girişimci ruhu bu "zor"u başarıyor. Bu alanda başka yatırımlar yok mu, elbette var. Ama en yoğun ilgiyi Doğan Grubu gösteriyor. Bunun anlamı bizler de artık Avrupalı ve Amerikalılar kadar internetin sağladığı sonsuz olanaklardan yararlanacağız... "Yabancı dili olmayanların internetten yararlanması zor" diye düşünenlere de Doğan On - Line Genel Müdürü Hanzade Doğan şu açıklamayı getiriyor: "Web'de Türkçe içerik yok. İnsanlar internete bağlanıp da ne yapsınlar tartışmalarına son vereceğiz. Yaratacağımız sanal dünyada kullanıcılarımız birçok konuda derinlemesine bilgi bulmanın yanında, interaktif dünyanın sağladığı diğer servislerden de yararlanacak..."
Dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte, başta ODTÜ olmak üzere bizde de sanal eğitim başladı. Dahası her türlü bilgiye, eğlenceye, tartışmaya, fanteziye yine bir tuşla ulaşmak mümkün. Bu çerçevede kurulan sanal ortamda, en yoğun internet kullanıcısı olan eğitim ve gençlik de hak ettiği yeri bulacak. Bu konuda gençlerle hep diyalog halinde olacağız. Sanal dünyanın içindeyseniz ve hayallerinizi işe dönüştürecek bir ortam arıyorsanız bizi arayın! Geleceği birlikte yaratalım...



Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr