Üniversite giriş sınavları bir anlamda eğitim sistemimizin aynası.
Eğitimin geneline yönelik çok önemli ipuçları veriyor. Ama çok daha önemli olanı, kentlerin eğitime bakış açıları, ihmal edilmişlikleri ve yaşadıkları felaketlerin yarattığı yıkımları göz önüne sermesi.
Örneğin Van. Depremden öylesine büyük acılarla çıktılar ki, hala toparlanamadılar.
Yurtdışından gelen sığınmacılara tanınan hakların milyonda biri bile onlara sağlanmadı...
Ve bu arada Gaziantep gibi bazı iller var ki hala olması gereken yerde değiller.
Oysa bu yıl patlama yapacağı iddia ediliyordu!..
Herkesin şapkasını önüne koyup bir kez daha düşünmesi açısından illerin başarı sıralamasını, tek tek sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Anlı şanlı siyasetçiler, valiler, sivil toplum örgütleri, mezunlar ve o kentleri göçle terk edenler, gelin kentinize sahip çıkın.
Okul idarecileri, öğretmenler ve milli eğitim yöneticilerini hiç söylemiyoruz, çünkü çalışan çalışıyor, çalışmayan, sırtını iktidara dayamaya devam ediyor.
Göreve nasıl paraşütle geldilerse, o şekilde devam ediyorlar. Kentte eğitim yerlerde sürünüyor, bu kimin umurunda ki! Arkası güçlü olsun yeter!
Kime ne yararları dokunuyorsa!...
En başarılı Ankara
YGS’de, en başarılı il Ankara olurken, Başkent’i sırasıyla Karabük, Denizli, Aydın ve Isparta izledi. Başarı listesinde İstanbul kendine 26. sırada yer bulabilirken, İzmir 16. oldu.
Sınavda en düşük başarı gösteren il ise Hakkari oldu.
Niye acaba?..
İşte 81 ilin başarı sıralaması.
Peki bu sıralama, ikinci basamak sınavı LYS’de değişir mi?
Evet biraz değişir ama çok önemli oynamalar olmaz, bir -iki basamak öne ya da arkaya kayma olur ama o kadar...
1. Ankara, 2. Karabük, 3. Denizli, 4. Aydın, 5. Isparta, 6. Kırşehir, 7. Eskişehir, 8. Antalya, 9. Burdur, 10. Karaman, 11. Kayseri, 12. Niğde, 13. Yalova, 14. Bursa, 15. Balıkesir, 16. İzmir, 17. Uşak, 18. Kırklareli, 19. Konya, 20. Bayburt, 21. Nevşehir, 22. Kilis, 23. Erzurum, 24. Edirne, 25. Kırıkkale, 26. İstanbul, 27. Kütahya, 28. Mersin, 29. Aksaray, 30. Tunceli, 31. Bilecik, 32. Tekirdağ, 33. Sinop, 34. Elazığ, 35. Kastamonu, 36. Samsun, 37. Muğla, 38.Trabzon, 39. Çanakkale, 40. Hatay, 41. Malatya, 42. Kocaeli, 43. Tokat, 44. Çorum, 45. Erzincan, 46. Zonguldak, 47. Manisa, 48. Sivas, 49. Osmaniye, 50. Bartın, 51. Gümüşhane, 52. Afyonkarahisar, 53. Bolu, 54. Sakarya, 55. Amasya, 56. Giresun, 57. Çankırı, 58. Ordu, 59. Kahramanmaraş, 60. Adana, 61. Artvin, 62. Yozgat, 63. Rize, 64. Gaziantep, 65. Düzce, 66. Bitlis, 67. Batman, 68. Siirt, 69. Adıyaman, 70. Iğdır, 71. Kars, 72. Bingöl, 73. Diyarbakır, 74. Ağrı, 75. Muş, 76. Şanlıurfa, 77. Van, 78. Mardin, 79. Ardahan, 80. Şırnak, 81. Hakkâri
Herkesin mazereti var!
Hangi ille konuşursanız konuşun herkesin kendine göre bir mazereti var. Kimi iç göçten yakınıyor, kimi kalabalık sınıflardan, kimi de sürekli değişen öğretmenlerden.
Peki aynı durum, diğer iller için geçerli değil mi?
Örneğin iç göçü, sadece üç-beş ilimiz mi alıyor?
Ya da hiç göç almayan illerin hepsi başarılı mı?
Bu konuda, yerel dinamikler çok önemli.
Eğer bölge siyasetçileri ile yerel ve mülki amirler eğitim konusunda ciddi ve kararlı ise sonuç alınıyor. Yok eğer, eğitimi hiç ağızlarına almıyor ya da çok konuşup hiç takip etmiyorlarsa, sonuç tam anlamıyla bir felaket olabiliyor.
Listeye göz atarken bir de bu kriterler çerçevesinde bakmanızda yarar var.
En başarılı iller?
Bazı iller var ki, her koşulda başarılı olabiliyorlar. Örneğin Antalya, göçse göç alıyor, zenginlikse fazlasıyla var ama ona rağmen eğitimi hiç ihmal etmiyor.
Ya da Aydın, Deniz, Isparta, Kırklareli, Kırşehir, Karabük, Kilis gibi kendi yağında kavrulan kentleri ele alalım. Onlar hem bu sınavda, hem ikincisinde, hem de her yıl, hep ön sıralarda yer alıyorlar.
Bu sıralamada ben en çok şaşırtan iller Artvin, Rize ve özellikle Gaziantep oluyor.
Artvin ve Rize hep eğitime önem veren kentler olarak bilinirler ama biri 61, diğeri 64’üncü sırada. Gaziantep ise 65’inci. Ticaret çok yaygın o yüzden diyorlar ama Kayseri hem ticareti hem de eğitimi bir arada götürmeyi pekala başarabiliyor.
Enişte kenti Siirt ise 68’inci sırada. Enişte, keşke, kendisini her zaman bağrına basan bu kentin eğitimine biraz daha destek olsa...
Özetin özeti: Bulunduğunuz kentin eğitim karnesini ne olur dikkatle inceleyin ve hesap sorun. Yoksa, bu tablo düzelmeden ne sürdürülebilir bir başarı ne de kalkınma mümkün olabilir. Ankara, Antalya ve Kayseri bu konuda en güzel örnekler...