Günlerdir depremle yatıp depremle kalkıyoruz. Yaşadığımız facianın boyutları giderek büyüyor. İnsanı kahreden depremden çok, hemen her konudaki acizliğimiz. Böyle bir depremin olacağı yıllardır biliniyordu. Ama bir tek önlemin alınmadığını en acı şekilde öğrendik. O bir yana, olası bir depremde neler yapılması gerektiği konusunda da hiçbir hazırlığımız olmadığı ortaya çıktı. Aradan bir hafta geçti, hala organize olabilmiş değiliz...
Konuyla ilgili detaylara girdikçe tedirginliğimiz daha da artıyor.
Kocaeli merkezli deprem bekleniyordu. Ama asıl beklenen aynı fay hattının bir başka kolundaki
İstanbul merkezli depremdi. Yüz yılda bir oluyor. Bu fay hatındaki stres de giderek yükseliyor. Uzmanlar belirli bir tarih vermiyorlar ama her an kapımızı çalabilir diyorlar. Peki bu konuda alınan önlem var mı diye soruyoruz. Alınan cevap koca bir hiç. Haydi bugüne kadar olayın vahametini anlamadık, hiç olmazsa bundan sonrası için acil önlem paketleri alınamaz mı?..
Örneğin neler yapılabilir:
* Hiç zaman geçirilmeden deprem konusundaki uzman bilimadamlarından oluşan bir koordinasyon kurulu kurularak Türkiye'yi bekleyen tehlikeler net bir şekilde ortaya konulmalıdır. Üniversiteler ve bilim adamları, son olayda güçlerini birleştirme yerine birbirlerini eleştirir duruma düştüler. Güvendenden çok tereddüt yarattılar.
* Devletin depremi ciddiye almadığı orataya çıktı. Dolayısıyla öncesi ve sonrasındaki tavrıyla güven erozyonuna uğradı. En çok yıpranan da sözde devlet adamları oldu. Bu nedenle yeni oluşumlarda her türlü organizasyon bağımsız kurumlara bırakılmalı, devlet de denetleyici görevini üstlenmelidir. Toplanan yardımlar da bu çerçevede değerlendirilmelidir.
* Eğitim kurumları ve medyaya, kamuoyunun bilinçlendirilmesi konusunda ne kadar büyük görev düştüğü bir kez daha ortaya çıktı. Yine aynı şekilde sivil toplum örgütlerinin önemi de bir kez daha anlaşıldı. Umarız bu konuda da hiç zaman geçirilmeden ciddi adımlar atılır.
Okullar, sınavlar ne olacak?..
Milli Eğitim Bakanlığı çocukların sokaktan kurtarılması için okulların özellikle zamanında açılmasını istiyor. Bu arada sınavların tamamını erteledi. Deprem bölgelerinde aileleri mağdur olan öğretmenlere de tayin kolaylığı getirdi. İsteyen bölgedeki ailelerinin yanına, isteyenler de bölgeden ailelerinin bulunduğu illere tayin edilecek. YÖK de deprem bölgelerindeki öğrencilerin isterlerse başka kentlere gecici yatay geçiş yapabileceklerini açıkladı. Ayrıca ertelenen ya da zamanında yapılan sınavlara giremeyen öğrencilere de yeni bir sınav hakkı vereceğini duyurdu. Merakla beklenen ÖSS sonuçlarının ise iki gün gecikmeyle perşembe günü açıklanması bekleniyor.
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr