Genç Bakış’ta önceki gece TÜSİAD’ın hazırlattığı anayasa tartışıldı. Ama ondan önce çok güncel iki konu ele alındı. Bunlardan ilki Zekeriya Öz’ün “kızağa” çekilmesi, ikincisi de idam cezasıydı.
Atılım Üniversitesi’nde gerçekleşen programın konukları eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ve anayasa profesörü CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’du.
Yapılan anketlerde idama karşı olan kadar, geri getirilmesini isteyenler de vardı. Savcı Öz’ün “kızağa çekilmesi”nde geç kalındığı söylendi. Mevcut anayasanın meşru olmadığı dile getirildi. Yüzde 10 seçim barajının düşürülmemesi halinde CHP’nin sandığı boykot etmesi istendi. İki bölümlük “TÜSİAD Anayasası”nın ilk bölümü beğenildi. Yargıya olan güvenin kaybolduğu vurgulandı.
İşte zaman zaman gerginleşen programdan satır başları:
Gül’ün açıklaması!
Prof. Dr. Süheyl Batum-CHP Genel Başkan Yardımcısı:
- Zekeriya Öz geriye mi çekildi ileriye mi önemli değil artık. İşini bitirmiştir.
- Dava artık başka bir arkadaşla başka bir safhada devam edecek. Çünkü artık bu safha bitti.
- Eğer Uğur Mumcu bugün yaşasaydı kesin Ergenekon’dan içerideydi.
Çünkü “Neden sen bu rabıtaya dokundun? Bulgaristan bağlantısını nerden buldun?” diye mutlaka sayın savcılarımız onu da içeri almıştı.
- İdam cezası verildiğinde, bir adli hatanın olduğunu düşünün geriye dönüşü yok. Ayrıca devlet olaylara; “madem o öldürdü ben de öldürürüm” diye kısasa kısas mantığında bakmamalı.
- TÜSİAD’ın bütün üyelerinin bu raporu benimsediğini tahmin etmiyorum. TÜSİAD’ın hatası “Ergun Özbudun bu
anayasanın hazırlayıcısıdır” demiş olması. Aman Başbakan bizi bertaraf etmesin diye böyle bir rapor hazırlatılmıştır.
Çünkü bertaraf olmak istemeyen bir kurum olursa Ergun Özbudun hocayı bulur bir taslak hazırlatır.
- 30 sene önce de değişmez maddeler değişsin diyenlerin hapsedilmemesi gerektiğini düşünüyordum. Ama değişmez maddelerin değiştirilmesi taraftarı değilim.
- Bu ülkenin Cumhurbaşkanı “Siz basılmamış kitabın reklamını yaptınız 10 bin satacakken 100 bin satacak” diyor. Aklına ilk olarak daha yayımlanmamış kitabı siz hangi hukuk sisteminde toplatırsınız? Sorusu gelmiyor da, kitabın reklamını yaptınız diyor.
Bu utanç vericidir.
- Yüzde 10 barajlı Meclis Anayasa yapmaz. İstersen yüzde 75 çoğunlukla gel bir tek partinin yaptığı anayasa olamaz. Biz de gelirsek bunu yapmayacağız.
- Anadilde eğitim diye bir şeyin olmayacağını düşünüyoruz. Bir ülkede resmi dilde eğitim olur. Ama Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşların ana dillerini öğrenmesi için önündeki engellerin tümü kaldırılır hatta devlet anadilin öğretilmesi için imkân sağlar.
- CHP 29 ilde adayları belirlerken ön seçim yapıyor. 14 ilde temel eğilim yoklaması ve 10 ilde de kamuoyu yoklaması yapıyor.
Amaç 81 ilde de önseçim yapmaktır.
CHP seçimi boykot etsin
Prof. Dr. Sami Selçuk-Yargıtay Eski Başkanı:
- HSYK’nın tasarrufları doğrudur, yanlıştır o ayrı. Ama Zekeriya Öz kararnamesinde HSYK görevini yerine getirmiştir. Yadırganacak bir şey yoktur. Ergenekon davasını hiçbir suretle etkilemez. Herkesin içi rahat olsun. Geç bile kalındı.
- Ben eğer HSYK’da olsaydım ilk iddianamede bazı arkadaşları değiştirirdim. Dünyanın hiçbir tarafında 4 bin sayfa iddianame
yazılmaz. HSYK’nın o dönemde görevini yapması gerekirdi. Geç kalmıştır.
- Savcının, yargıcın kahramanı, cesuru, korkağı olmaz. Görev yapanı, iyi görev yapanı olur. Ve bir savcı eğer yeterli kanıt varsa dava açmak zorundadır. Bu onun görevidir.
- Mesleğimin başından beri ölüm cezasına karşı çıktım. Ölüm cezası geriye getirilemez. Hiçbir faydası hiçbir caydırıcılığı yoktur.
- TÜSİAD’ın görüşlerinin bazılarına ben de karşıyım. Ama TÜSİAD önemli bir iş yapmıştır. Bu metni tartışmalıyız.
Eğer siz birisi size karşı çıktığında bertaraf edilmesini istiyorsanız bir tarafınızda gizli bir faşizm var demektir. Eğer bunu söylemek onun hakkıdır, söylesin ancak ben bütün gücümle onu çürütmeye çalışacağım, derseniz demokrat insansınız.
Hiçbir görüş tartışma dışı bırakılmamalı. Atatürk, gün gelir padişahı savunanların da partisi olursa onu da hoşgörü ile karşılamalıyız demişti. İşte demokrasi budur.
- Yüzde 10 barajı utanç vericidir. Ben yüzde 3 ile sınırlanmasından yanayım. Böyle bir barajın olduğu ülkede demokrasinin olduğuna inanmıyorum.
- Ben önüme gelen milletvekili adaylarından istediğimi seçemiyorum. Adayları genel başkanlar belirliyor. Böyle bir sistem olabilir mi? CHP’nin yerinde olsam seçim barajı yüzde 5’e indirilene kadar ve milletvekillerini tek bir genel başkanın seçtiği sistem değiştirilene kadar seçime girmem.
- Türkiye meşru olmayan bir Anayasa ile yönetilmektedir. Çünkü bu Anayasa halka zorla kabul ettirilmiştir. Bu anayasayı değiştirmek Türk insanının onurunu yeniden teslim etmek demektir. A partisi B partisi fark etmez. Bu anayasa mutlaka değiştirilmelidir.
- Yeni anayasa yapılırken de tek çözüm kurucu meclistir. Başka çare yok. Bugün partilerin hiçbiri bir anayasa üzerinde anlaşamaz. Herkes kendi anayasasını yapacaktır.
Genç Bakış’ın geniş özetini ve videosunu egitimajansi.com’dan izleyebilirsiniz.
Özetin özeti: Tıklım tıklım dolu salonda, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğuna, konuklar da dahil inanan yok gibiydi. Peki bu vahim tablo nasıl değişir sorusu ise havada kaldı!..