Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir tarafta seller, fırtınalar, yangınlar ve doğal afetler bir taraftan da susuzluk.

İklimler de değişti. Acaba kaç kişi bu satırları okurken ‘neden böyle oldu?’ diye düşünüyor.

Kimsenin karbon miktarını artırmaya ve dünyayı kirletmeye hakkı yok. Sonuçları ortada.

Dünyaya örnek olan Sıfır Atık Projesi’nin öncüsü First Lady Emine Erdoğan’ın dediği gibi ‘geç olmadan herkes hayatında bazı değişikliklere gitmeli’.

2 derece artarsa savaşlara kapı açılır

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile geçen Hafta Kayseri’deydik. Bakan Özhaseki’nin iklim değişikliğine ve dünyayı kirletmeye yönelik önemli mesajları ve uyarıları oldu. Özhaseki, “Eğer dünyanın ısısı 2 derece artarsa resmen krizler başlar. Gıda krizleri patlak verir. İnsanlar geçinemediği için göçler başlar. Ve savaşlara kapı açılır. Böyle bir felaketle karşı karşıyayız” diyor.

Haberin Devamı

Erdoğan İklim Zirvesi’nde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Dünya İklim Eylem Zirvesi’ne katılıyor. Erdoğan’ın da eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı Sıfır Atık Projesi’ni gündeme getirerek dünyaya uyarıları olacak.

Zirve öncesi konuştuğumuz Bakan Özhaseki ise şu mesajları verdi:

DÜNYAYI KİRLETMEYE HAKKIMIZ YOK: İklim değişiyor, özellikle sanayi devrimiyle birlikte insanoğlu çok üretmeye başladı. Çok üretince çok tüketmeye başladı. Çok tüketimin neticesinde kirlilik de meydana gelmeye başladı. Gökyüzündeki karbon miktarı son 100 yıl içerisinde neredeyse yüzde 50 arttı. Dünyanın ısısını, ortalama 1 dereceyi geçen oranda etkiledi. Eğer dünyanın ısısı 2 derece artarsa resmen krizler başlar. Gıda krizleri patlak verir. İnsanlar geçinemediği için göçler başlar. Ve savaşlara kapı açılır. Böyle bir felaketle karşı karşıyayız. Bizim, her ne yaparsak yapalım dünyayı kirletme hakkımız yok. Çünkü Cenabı Hak bu dünyayı bir denge üzerine kurmuş. Ne eksik var ne fazla var. Bu dengeyi bozduğunuz zaman karşınıza felaketler hızla gelir. Kimi zaman kuraklık olarak kimi zaman sel olarak. Yangınlar... Aklınıza gelebilecek birçok felaket karşınıza gelir.

İklim Kanunu çıkaracağız

Haberin Devamı

2053 HEDEFLERİ: Bu konuda büyük bir mücadele veriyoruz. Uluslararası sözleşmelere tarafız. Cumhurbaşkanımızın ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefine ulaşmak için gayret ediyoruz. İklim Kanunu hazırladık. TBMM normal çalışmaya başladığında inşallah onu da gözden geçirip bir an önce çıkarmaya gayret edeceğiz. Bir taraftan da Türkiye’nin her tarafında büyük mücadele içerisindeyiz. Türkiye’de yeşil alan oranı artıyor. Şu anda millet bahçesinde 70 milyon metrekareleri yakaladık. 100’ü de bulacağız. Karbonu emen alanları da çoğaltmaya çalışıyoruz. Yüzde 12’lerdeyiz. Hedefimiz yüzde 17’lere çıkarmak.

Dünyayı kimler kirletiyor?

TÜRKİYE’NİN KİRLETME ORANI ÇOK AZ: Türkiye’nin dünyayı kirletme oranı çok az. Yüzde 1’lerin altında. Gelecekte yavrularımıza tertemiz bir çevre bırakmaya gayret ediyoruz. Dünyayı kirletenler ise belli. Çin, Hindistan, Rusya, ABD, AB ülkeleri. Almanya, Polonya kömürden enerji elde etmeye devam ediyor. Alttan alta bizdeki bazı grupları tahrik ederek termik santralleri kapatın diyorlar. Bu iki yüzlülük sadece Filistin’de değil her alanda devam ediyor. Biz ülke olarak ne yaptığımızı biliyoruz. Ve doğru şekilde hareket ediyoruz.

Haberin Devamı

SIFIR ATIK ÇOK ÖNEMLİ: Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde sürdürülen Sıfır Atık Projesi çok önemli. Sıfır Atık hareketi başladığından bu tarafa 45,5 milyon ton çöpümüzü, tabiatı kirlettiğimiz, bizim çöp olarak tarif ettiğimiz o maddeleri geri kazandık. Bu 45,5 milyon ton ekonomiye döndüğünde 100 milyar liraya yakın bir gelirimiz oldu. Şu anda her tarafta kompost makinelerinde organik atıklarımızı gübre haline getirmeye devam ediyoruz. İnsanlara eğitim verdik. Bunu yüzde 100’e taşımamız lazım. Yani evde ne kadar dışarıya atığımız varsa atarken önce ayrıştırmamız, sonra her birisini değerlendirmemiz, organik atıkları da gübre haline getirerek dışarıda sıfır atığa geçmemiz gerekiyor.