Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ak Parti teşkilatları şimdiye kadarki en kapsamlı kampanyanın hazırlıklarını yapıyor. Kampanya kapsamında kök köy gezilecek, yeni sistemin yararları anlatılacak

Ak Parti, referandum seferberliği başlatıyor


Anayasa değişikliğinin, ikinci turunda da tüm maddelerin geçeceğine kesin gözüyle bakan Ak Parti yönetimi, referanduma yönelik seferberlik başlatıyor.
Sistem değişikliğini içeren Anayasa değişikliğinin “Türkiye’nin önünü açacağını” savunan Ak Parti yönetimi gece gündüz birebir temasla köy köy gezecek. “Türkiye’nin büyük bir saldırı altında” olduğu ana mesajlı referandum seferberliğinde meydanlarda en büyük yükü kadın kolları ve gençlik kolları üstlenecek.
Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatı çerçevesinde Ak Parti teşkilatları çalınmadık kapı bırakmayacak, şimdiye kadarki en kapsamlı kampanyayı yürütecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açılışlarla meydanlarda olacağı kampanyada yeni sistemin yararları vatandaşa anlatılacak.
Ak Parti’nin sahada neler yapacağını Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile konuştum. Turan, öncelikle CHP ile HDP’nin bütün engellemelerine rağmen sistem değişikliğini öngören anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu’ndan geçeceğini söyledi. Turan, “Oylamada Ak Parti’den herhangi bir fire olacağını düşünmüyoruz” dedi.
‘En yetenekli partiyiz’
Genel Kurul aşamasından sonra referandum için Ak Parti’yi yoğun bir maraton beklediğini belirten Turan, “Ak Parti seçim kampanyaları konusunda Türkiye’nin en yetenekli partisi. Seçim döneminde olmadığımız dönemlerde bile Ak Parti teşkilatları bir seçim varmışçasına çalışma yürütüyorlar. Ana kademe, kadın kolları ve gençlik kolları olarak üç kademe halinde mahalle teşkilatlarımızdan başlayıp Genel Merkez’e kadar çalışmalar yürütüyoruz. Sahadaki eleştirileri en tepeye kadar ilettiğimiz için yaptığımız çalışmalarda haklı bir başarı elde ediyoruz. Bu yüzden referanduma diğer partilerden daha hazırlıklı bir şekilde hazırlayacağız” diye konuştu.
‘Gençlere mektup’
Gece gündüz ev ev gezeceklerini belirten Turan, “Sistemi halka anlatmak için daha önceki seçim dönemlerinde tecrübe ettiğimiz ev sohbetleri, üniversitelerde, kültür merkezlerinde konferanslar, esnaf ziyaretleri gibi toplantılar düzenleyeceğiz. Ayrıca Gençlik Kollarımız, Başbakan’ın gençlere yazdığı mektubu şimdiden bütün genç seçmenlere elden ulaştırmak için bir proje başlattı. Kadın kollarımız da yine aynı şekilde yeni yönetim sisteminin neler getireceğini ev ev dolaşarak anlatacak” dedi.
‘Bire bir anlatacağız’
Sistemi herkese birebir anlatmanın temel hedefleri olduğunu belirten Turan şöyle devam etti: “Bunun yanında sosyal medya üzerinden videolar ve görsellerle Cumhurbaşkanlığı sistemini tanıtacağız. Çarşıda, pazarda, sokakta, her yerde anayasanın neden değişmesi gerektiğini izah edeceğiz. Eskiden Meclis, Cumhurbaşkanı bile seçilemiyordu. Şimdi Cumhurbaşkanı’nı halk seçiyor. Ama yeni sistemle beraber Cumhurbaşkanı halka karşı sorumlu olacak. Yönetimde istikrarın sağlanacağı bir sistem kurulacak. Siyaset kurumu daha da güçlenecek. Bunun yanında yargıda teklik sağlanıyor, askeri yargı kaldırılıyor. HSYK’nın yapısı daha demokratik bir tarza bürünüyor. HSYK’ya üye seçiminde bürokrasinin etkisi ortadan kaldırılıyor, Meclis’in etkisi artırılıyor. Millet iradesini hâkim kılan, vesayet sistemini ortadan kaldıran tarihi bir değişiklik yapılıyor.”
Hedef yüzde 55 üstü
Ak Parti tabanının bu sisteme yabancı olmadığını belirten Turan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bütün seçim beyannamelerimizde bu konu yer aldı. 2011 yılından bu yana anayasayla ilgili toplumda ciddi bir birikim oluştu. Geçtiğimiz yıldan bu yana yeni anayasa ve başkanlık sistemi üzerine Türkiye’deki tüm teşkilatlarımız serbest kürsü programları düzenlediler. Bugün Ak Parti ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı metin de bu birikimin bir neticesidir. Bu bakımdan çalışma yapmak için sahanın çok müsait olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Niyet hayır, akıbet hayır.”
Turan’ın mesajlarından anladığım Ak Parti kampanyayı sıkı tutacak ve meydanlarda da fire vermemek için yoğun çalışacak.
Ana hedef ise yüzde 55’in üstüne çıkarak yüzde 60’lara dayanmak.