Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Yıldırım’ın Moğolistan ziyaretinde başta ticari olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve FETÖ ile mücadele ana gündem oldu. Ülkedeki FETÖ okullarının Maarif Vakfı’na devredilmesi için de girişimler başlatıldı.

Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte ata toprakları Moğolistan’dayım. Resmi heyetin olduğu TUR uçağı ile yedi saatlik uzun bir uçuş sonrası başkent Ulanbator’a geldik.

Ulaştırma, kültür, ekonomi başta olmak üzere anlaşmaların imzalandığı iki günlük Moğolistan resmi temaslarında en önemli gündem maddelerinden biri FETÖ ile mücadele oldu.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım üç bakan ile geldiği Ulanbator’daki temaslarında Moğol yetkililere Moğolistan’daki FETÖ okullarının Maarif Vakfı’na devrini istedi.

Yıldırım, Moğolistan Cumhurbaşkanı Khaltmaa Battulga, Moğolistan Meclis Başkanı Mieygombo Enkhbold ve Moğolistan Başbakanı Khurelsukh Ukhnaa ile yaptığı görüşmelerde FETÖ’nün 15 Tammuz’daki darbe girişimini anlattı.

Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün’ün de katıldığı görüşmelerde FETÖ’nün Moğolistan’a vereceği zararlar da uzun uzun anlatıldı. Temaslarda FETÖ’nün Moğolistan’daki uzantılarına karşı gerekli tedbirlerin mutlaka alınması istendi.

FETÖ’nün Moğolistan’da beş okulu bulunuyor. FETÖ’ye yakın Alman menşeli bir şirket de okulları devralmaya çalışıyor.

Moğolistanlı yetkililerin de Türkiye’nin hassasiyetini anladıkları ve FETÖ ile mücadele konusunda olumlu mesajlar verdikleri belirtildi.

Ata topraklarında FETÖ mücadelesi

Maarif Vakfı’ndan tam saha pres

FETÖ’nün Moğolistan’da beş okul ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra erkek/kız öğrenci yurtları ve dershaneleri de faaliyet gösteriyor.

Gezide konuştuğum Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, “Tam saha pres yapıyoruz. Olumlu yaklaşım içindeler. Konunun çözüme kavuşturulması için çalışma yapacaklarını dile getiriyorlar” dedi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da Moğolistan’a 15 gün önce yaptığı ziyarette, Türkiye’nin okulları devralmaya hazır olduğunu, Alman menşeli şirketin bu okulları devralmasının ve söz konusu şirketin lisans başvurularının da Moğol makamlarınca reddedilmesini talep etmişti.

Haberin Devamı

Türkiye’de okumak istiyorlar

Moğolistan’da gençlerin Türkiye’de okumak ve Türkçe öğrenmek istediklerini de öğreniyoruz. Bugü- ne kadar Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerden mezun olan Moğol öğrencinin sayısı 3 bini geçmiş.

Türkiye’de tam burslu üniversite okuyan öğrenci sayısı ise bin 387. Halen 205 Moğol öğrenci Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nın burslu öğrencileri arasında. 2017-18 eğitim öğrenim yılında ise 34 Moğol öğrenciye burs verilmiş. Bu sene bu sayının 50’ye çıkarılması hedefleniyor.

Rusya ve Almanya turizm pazarı eski günlerine dönüyor

Moğolistan heyetinde yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Türkiye’nin turizm rakamlarını da konuştum. Kurtulmuş, turizmde Rusya ve Almanya pazarının tekrar eski günlerine döndüğünü belirterek, “Turizmde bu sene çok olumlu bir sonuç bekliyoruz. Toplamda 38 milyon turist hedefini tutturacağımızı görüyoruz. İlk iki ayda 3 milyon civarında bir turist geldi. Bu da iyi bir rakam. Bu sene Çin ve Uzakdoğu’ya da yoğun bir temasız olacak. Türkiye’nin tanıtım faaliyetlerini artırıyoruz. 2014 rakamlarının da üstüne çıkarak bir rekor da kırılabilir. Turizmin en önemli getirisi aslında cari açığı azaltıcı fonksiyonu” dedi.