Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin enerji ve maden atılımı bölgedeki dengeleri değiştiriyor, daha da değiştirecek. Savunma sanayindeki yerlileşme ne kadar önemliyse enerji ve maden bağımsızlığı da o kadar önemli.

Enerji ve maden bağımsızlığı, ithalatı kesmeye ve dünyadaki değer açısından hayati öneme sahip. 

Örneğin nadir toprak elementlerinde Çin bir numara ve bu sayede ABD’ye kafa tutabiliyor. Nadir toprak elementleri uçak, uzay, radar gibi son düzey teknolojilerde kullanılıyor. Türkiye’de nadir toprak elementlerini üretecek pilot tesisinin kurulumunu bu sene yapacak. Bunun altını çizmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Yani Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz’deki enerji atılımından sonra şimdi de maden alanında önemli çalışmalar içinde. Nadir toprak, bor, lityum Türkiye’nin adının yüksek sesle konuşulmasını sağlayacak. 

Nükleer teknolojisinde ve savunma sanayinde dayanıklılık ve hafiflik sağlayacak bor karbür de Türkiye’ye artılar getirecek.

Türkiye, geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirmiş.

2020 yılıyla kıyasladığında bu yıllık bazda yüzde 40’lık bir artış.

Hem enerji bağımsızlığı hem de maden bağımsızlığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in büyük önem verdiği ve yakın takibinde olduğu konular.

Bölgedeki dengeler, enerji ve mektepli madenciler

Enerji ve Milli Eğitim Bakanı bugün nerede?

Türkiye bugünlerde enerji ve maden alanına yönelik meslek liselerinde de atılım yapıyor. Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji lisesinin açılmasının ardından bugün de ilk doğal kaynaklar lisesi Balıkesir’de açılacak.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bugün Balıkesir’de Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılış törenine katılacak. Meslek liselerinde maden teknolojisinin kurulması önemli bir proje. Öğrenciler sahada uygulamalarla da eğitimlerinde büyük tecrübe edinecekler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan meslek liselerinin  üretimde tarihi rekorlar kırdığını dile getirmişti. Erdoğan meslek liselerinin artırılması projesine büyük önem veriyor.

Bakan Dönmez’den ‘meslek lisesi’ mesajı

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Dönmez Balıkesir’deki Türkiye’nin ilk madencilik meslek lisesinin temelini 2 yıl önce atmış.

Açılışı için heyecanlıydı, ‘gelir misin’ denilince ‘olur’ dedim.

Bakan Dönmez, meslek liselerinde maden teknolojisi bölümünün kurulmasının çok önemli olduğunun altını çiziyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile güzel bir iş birliği içinde olduklarını dile getiren Bakan Dönmez, “doğal kaynaklar alanında eğitim veren liselerimizi sektörün yoğun faaliyet gösterdiği bölgelerimizde açıyoruz. Bu okullarımızda teorik eğitim alan evlatlarımızın sahada bunun uygulamasını birebir tecrübe etmesini istiyoruz. Meslek liselerinin artırılmasına büyük önem veriyoruz” diyor.

Madencilikte 2021

- 2021 yılında 1759 adet arama ruhsatı, 1489 adet işletme ruhsatı ve 1521 adet işletme izni düzenlenmiş

- 2021 yılı sonu itibariyle toplam 5064 adet arama ruhsatı, 9856 adet işletme ruhsatı ve 7487 adet işletme izni yürürlükte

- Madencilik alanında 2021 ekim ayı itibariyle toplam 153 bin 710 kişi istihdam ediliyor

Haberin Devamı

- 2021 yılında 49 işletmeye 10 bin kişilik istihdam için 395 milyon 484 bin 383 kömür destek ödemesi yapılmış

- 2020 yılında 42,1 ton ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek altın üretimi gerçekleştirilmiş

- Balıkesir İvrindi’deki TÜMAD bugüne kadar 7,5 ton altın üretimi yapmış. Toplamda ise 32 ton altını ekonomiye kazandırması bekleniyor.