Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurul Salonu’ndaki yaptığı konuşma büyük yankı uyandırdı.

Erdoğan konuşmasında küresel adaletsizliklerden göçmen meselesine, terörle mücadeleden Filistin sorununa kadar birçok küresel soruna dikkati çekti.

Özetle, “Dünya artık sessiz kalmasın” mesajları verdi Erdoğan ABD ziyaretinde.

Erdoğan’ın konuşmasının nasıl destek bulduğunu AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile konuştum. Kurtulmuş, mesajları “Uluslararası camia bakımından bir dönüm noktası olabilecek bir konuşmaydı” diyerek değerlendirdi.

Haberin Devamı

Konuşmaya büyük destek geldiğini de ifade eden Kurtulmuş, “Bütün dünya kamuoyu da takdirle karşıladı” dedi.

Kurtulmuş şunları kaydetti:

Dönüm noktası

Büyük fikri bütünlük içerisinde yapılan bir konuşmaydı. Ekonomik alandaki küresel adaletsizliklerden uluslararası terörün boyutlarına, kaçak göçmenler meselesinden Türkiye’nin de içinde bulunduğu zorluklara kadar ama bütünüyle Türkiye ile Ortadoğu’yu da aşarak küresel olarak sorunların neler olduğuna dikkat çekmesi ve bunların nasıl çözüleceğine yönelik görüşlerini dile getirmesi aslında uluslararası camia bakımından bir dönüm noktası olabilecek bir konuşmaydı. Türkiye’nin liderliğini ve Erdoğan’ın küresel liderliğini bu konuşma ortaya koydu. Ümit ediyorum ki bu konuşmanın sonuçları dünya siyasetinde önemli etkiler oluşturabilir. Özellikle dikkat çekilen adaletsizlikler ve haksızlıklar, çift standartlar uluslararası camianın üzerinde yoğunlaşması gereken bir husustur. Dünya kamuoyunun bihaber olduğu haritaları gösterdi. Bu harita İsrail’in nasıl yayılmacı bir politika ile bütün Filistin topraklarını yuttuğunu göstermesi gerçekten son derece uyarıcıydı. Şu soru BM’de ilk defa soruluyor; ‘İsrail’in sınırları neresidir?’. Bunu, bütün dünya kamuoyu da takdirle karşıladı. Ayrıca Arakan’dan Keşmir meselesine, Filistin meselesinden Kıbrıs meselesine kadar bütün Müslüman toplulukların sorunlarına dikkat çeken perspektif ortaya koyması da gerçekten kapsayıcı ve kuşatıcı bir konuşmaydı. Sonuçlarının ve etkilerinin dünya siyasetinde yakın zamanda olumlu bir şekilde görülmesini temenni ediyoruz.”

Haberin Devamı

Erdoğan’ın BM mesajları nasıl destek buldu

2050 uyarısı büyük alkış aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da BM’deki panelde Türkiye’deki sıfır atık çalışmasını anlatmıştı.

Emine Erdoğan’ın “Deniz çöpleri ve mikro plastikler üzerine yeni bir uluslararası sözleşmenin hazırlanmasını acil görüyorum” uyarısı büyük destek görmüş panelde.

Sonrasında panele katılanlar neler yapılabileceğini de konuşmuş Türk heyeti ile ve Emine Erdoğan’a teşekkür etmiş. 

Emine Erdoğan, her türlü iş birliğine açık olduğunu dile getirmiş.

Panelde en çok alkış alan bölüm ise Emine Erdoğan’ın “2050’de okyanuslarda balıktan çok plastiğin yüzecek olması kaderimiz olmamalı” sözleri olmuş...

Erdoğan’ın BM mesajları nasıl destek buldu

Deprem tatbikatı yapalım

İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem korkuya neden oldu.

Türkiye’nin deprem gerçeğini görmesi ve tedbirlerini hızlandırması gerekiyor. Sadece bu konu deprem olunca tartışılmamalı.

Öncelikle her evde deprem tatbikatı yapılmalı.

Haberin Devamı

Panik olmadan nasıl evde kalınır ve dışarı çıkılır tekrar tekrar gözden geçirilmeli.

Binalar riskli mi değil mi kontrol edilmeli. Ve çözüm adımı atılmalı.

Yani özetle, herkesin depreme hazır olması lazım...