Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yazıcı muhalefetin eleştirilerine '6'lı oturup sohbet edeceğinize daha çok somut proje üretin' yanıtını verdi. Yeni yasayla temsilde adaleti sağladıklarını savunan Yazıcı, "İrade ve oy sapmasını düzelttik" diyor.

2023 seçimleri öncesi seçim yasası değişti. Baraj yüzde 7'ye düştü. Örgütlenmesi olmayan partiler seçime giremeyecek. AK Parti hükümeti neden seçim yasasını değiştirme gereği duydu? Amaçları neydi? Muhalefetin eleştirilerini nasıl değerlendiriyorlar? Tüm bunları AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Bakan Hayati Yazıcı ile konuştuk.

Haberin Devamı

TEMSİLDE ADALETİ SAĞLADIK

- Yeni seçim yasasının amacı neydi?

Seçimlerde, uygulamada görülen sorunları gidermek için yasal düzenlemeler yaptık. Seçmenin oy kullanma hakkını daha güvenli, daha hukuksal dayanaklara yaslanmış şekilde kullanımını sağladık. Seçim barajını makul düzeye indirerek yüzde 7 yaptık. Bu kanunla temsilde adaleti sağlıyoruz.

İTTİFAKTAKİ PARTİLERE AYRI BARAJ GETİRMEDİK

- İttifakları etkiler mi?

Oyu az olan partiler seçime tek başımıza gireceğiz hiçbir ittifakımız yok demiyorlar ki. İttifaktaki partilere ayrı bir baraj getirmiyoruz. Toplam oy yüzde 7'yi aşmışsa barajı aşmış olur. O zaman aldığı oya güvenecek. Oyuna güvenemiyorsa zaten ben milletvekili çıkaracak oy alamam diyorsa mesele yok. İttifakın toplam oyunun ülke barajını geçmesi halinde ittifak içinde görünür şekilde yer alan siyasi partilerin baraj sorunu kalmıyor, otomatik olarak barajı geçmiş oluyorlar.

Oyuna güvenen korkmasın

OY VE İRADE SAPMASINI DÜZELTİYORUZ

- Az oyu alan partiler başka partinin listesinden mi girecek?

Ben bilemem. Bir tercih yapacak. İttifakı güçlendiriyor bu düzenleme. Yıllardır uygulanan sistemi yeniden devreye sokuyoruz. Milletvekili hesaplamasını yeniden rasyonalize ediyoruz. İki milletvekili seçilen bir seçim çevresinde A,B,C partileri seçime katılmış olsun. A partisi 100 bin oy, B partisi 73 bin oy, C partisi 51 bin oy alsın. Bu sistemle birini A partisi birini B partisi alacak. Ama daha önceki düzenlemeye göre A ile C ittifak yaptıysa 2 vekil A ile C'ye gidiyordu. 73 bin oy alan parti vekil çıkaramıyordu.

Haberin Devamı

Oy ve irade sapmasını düzeltiyoruz.

SİYASET MÜHENDİSLİĞİNİ ÖNLEDİK

- Seçime girme şartları neden değişti?

Örgütlenmesi olmayan bir partinin bir grup kurarak seçime girmesini demokratik bulmadık. Bir siyaset mühendisliği hesabıyla yapılacak hareketler önleniyor. Milletvekili transferini yasaklamak mümkün değil, anayasal hak. Örgütlenmesini yapsın seçime girsin. Demokrasi örgütlü toplum demektir. Örgütlü toplumun en görünen tarafı siyasi parti örgütlenmeleridir. Örgütlenmelerini de korumaları lazım.

- Muhalefetin eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Muhalefet oy artırmayı hedeflemeden daha çok milletvekili çıkarmanın peşinde. Aynı eleştiriyi 2018'te yapmışlardı. Şimdi o eleştirdikleri durumu savunuyorlar. Bu yasa teklifimiz erken seçim tartışmalarını sona erdirdi. Ellerinde bu alanda bir argüman kalmadı.

‘Cumhurbaşkanımız tekrar aday olabilir’

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar adaylığı da tartışılmıştı...

Kurallar açık. Yeni bir anayasa yapılmış. Cumhurbaşkanı seçimi ve adaylığına ilişkin kaç defa aday olabileceğine ilişkin düzenleme var. Anayasanın 101. maddesi yeniden yazılmış. Referandumla yeniden inşa edilmiş. Eski düzenlemeler yürürlükten kalkmış. Cumhurbaşkanımızın adaylığına ilişkin olumsuz görüş beyan edenler yürürlükten kalkanları hayattaymış gibi varsayarak söylemde bulunuyorlar. Cumhurbaşkanımızın yeniden aday olma hakkı 2023’te var.

Haberin Devamı

Bu kadar açık ve net.

6’LI MASA SOHBETİ EDECEKLERİNE PROJE ÜRETSİNLER

- Muhalefetin 6’lı masası toplantılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Onlar bizim son paketten olumsuz yönde çok etkilendiler. Ama biz demokrasiyi esas aldık. Herkesin çalışma hakkı var. Herkesin siyasi söylemini geliştirme, proje üretmesinin önünde hiçbir engel yok. Oturup sohbet edeceklerine somut projelere kafa yorsunlar.

YENİ ANAYASA YENİ DÖNEME

- Yeni anayasa çalışması var mı, sonraki döneme mi kalacak?

Herkesin dolabında anayasa çalışması var. Ama anayasanın değiştirilmesi ve referanduma götürecek sayıya erişmek açısından iki ittifakın da yeterli sayısı yok. Bir araya gelmemiz de söz konusu değil çünkü çağrılarımıza yanıt vermiyor. Onlar parlamenter sistemi şart koşuyorlar, biz başkanlık modelini esas alıyoruz. Anayasa çalışması yeni döneme kalır.

‘Açık ara 1. partiyiz’

- Seçim anketleri nasıl?

Bütün anketlerde açık ara AK Parti önde. Bize yaklaşmış hiçbir parti yok. Elbette yaşadığımız sürece ilişkin birtakım sorunları da 20 yıllık pratiğimizle giderebileceğimiz inancı var. Cumhur ittifakı olarak 2023 seçimlerinde milletin takdir ve desteğiyle hem Cumhurbaşkanlığı hem de TBMM’de çoğunluğu sağlayacağız.