Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Turizm sektörü Türkiye’nin gayrisafi millî hasılasının yüzde 12’sini, istihdamın ise yüzde 8.2’sini oluşturuyor.

Ülkemize gelen turist sayısı 2017 yılında 2016 yılının ilk 6 ayını göre yüzde 10,01 artış ile 14 milyon 673 bin 920 oldu. Sadece Haziran ayına bakarsak iki yıl arasındaki artış yüzde 36,53.

Antalya’da ilk altı aylık süre içerisinde yüzde 60’lık bir artış var. Rus turistler kıyaslamasında ise ocak-mayıs döneminde yüzde 71 artış var geçen yıla oranla.

Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yıla göre artış gösterirken gurbetçilerle ilgili tablo ise dikkati çekici.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2017 yılında Türkiye’yi ziyaret eden ve tatile gelen yurtdışında ikamet eden gurbetçi sayısı 2016 yılı ilk altı ayına göre yüzde 6,68 azaldı. İlk altı ayda 2 milyon 424 bin 471 gurbetçi Türkiye’ye geldi.

Türkiye’ye tatile gelen ‘gurbetçi’ sayısı azaldı

2016 yılının nisan ayında 2015’in nisanına göre yüzde 40,87 artış gösteren gurbetçi gelişi 2017’nin nisanında ise 2016’ya göre yüzde 8,23 azalmış. 2017’nin ilk beş ayı hep azalma gösteren gurbetçi gelişi sadece haziran ayında yüzde 2,51 geçen yıla göre artış gösteriyor.

Bütün bir yıla bakarsak da 2016 yılında 2015 yılına göre toplamda yüzde 14,07 artış olmuştu gurbetçi gelişinde.

Türk domatesi Rus pazarında

Türkiye’ye tatile gelen ‘gurbetçi’ sayısı azaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki Mayıs ayında yapılan Soçi zirvesinde, domates ithalatı ve vize konusu dışında Türkiye’ye uygulanan kısıtlamalar kaldırılmıştı. Domates alımı için biraz daha bekleneceği ifade edilmişti. Rusya direkt bizden domates almasa da Rus Pazarına Türk domatesi girmeye başlamış.

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Milliyet’e, bakanlığı süresince Rus yetkililerle yaptığı domates görüşmelerini ve perde arkasını anlattı. Çelik, “Dolaylı olarak Rus pazarına Türk domatesi giriyor. Rusya’ya söyledik ‘zaten bizim domates sizin pazara giriyor. Daha pahalı alıyorsunuz. Üçüncü ülkeden gireceğine direkt bizden alın’ dedik. Onlarda ‘biz sera kurduk, bazı alt yapı çalışması yaptık. Büyük yatırımlar yaptık, onların neticesini görelim’ diyorlar. Yani dolaylı olarak domatesimiz Rus piyasasına girdi. Onlar bundan dolayı domatesi biraz pahalı yiyorlar bizden de ucuza çıkıyor. İki ülkenin zarar ettiği domates politikasıyla karşı karşıyayız” dedi.

Haberin Devamı

Horoz Gülü açtı

Türkiye’ye tatile gelen ‘gurbetçi’ sayısı azaldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Karasal ve Sucul Biyoçeşitlilik Envanteri Projesi kapsamında Giresun’da uzun yıllar sonra bir ilk yaşandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatları ile başlatılan Giresun Karasal ve Sucul Biyoçeşitlilik Envanteri Projesi çalışmaları neticesinde Kan damlası ve Horoz gülü, yöresel adı ise Şebinkarahisar Sarı Dağ Gülü 150 yıl aradan sonra tekrar tespit edildi. Tür, tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alıyor.

İlk olarak 1867 yılında Giresun’da ve kısmen de Gümüşhane’de tespit edilen gül, 150 yıldır görülmüyordu.

Bakan Eroğlu Milliyet’e yaptığı açıklamada, söz konusu bitki türünün korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Eroğlu, gül için “Tür Koruma Eylem Planı” hazırlamayı planladıklarını dile getirtti.

Haberin Devamı

İpek Yolu canlanıyor

Türkiye tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak için çalışmalara hız verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Toplantıda tarihi İpek Yolunu canlandıracak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nde gümrük işlemleri ve hudut geçişlerine hız verilmesi konuları değerlendirildi. Tüfenkçi tarihi İpek Yolu projesiyle ilgili Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Yüzde 90’lara yakın fiziki gerçekleşme sağlandı. Geçişleri hem güvenli hem de hızlı hale getirmek lazım ki alternatif güzergah olsun. Siz bitirmekle tarihi ipek yolunu canlandırdım diyemezsiniz. Özellikle yerel ve uluslararası kurum, kuruluşlarla da oturup o hattın hem güvenli hem hızlı hem de ucuz olduğunu göstermeniz lazım. Gümrükler bu noktada çok önemli. Maliyetleri deniz yoluyla taşımalardan hızlı ve ucuz olduğunu göstermek lazım. Oradaki bekleme sürelerini ne kadar aza çekerseniz o kadar alternatif olur. Onları görüştük” dedi.