Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Rusya ve Ukrayna ile İstanbul’da yapılan tahıl koridoru anlaşması hem dünyada bir rahatlama hem de büyük takdir topladı.

Dünyadaki gıda krizi açısından bu Türkiye’nin büyük başarısıdır.

Peki bu süreç öncesi Türkiye’de bir tahıl, buğday sıkıntısı var mıydı? Yetkililere sorduğumda Türkiye’nin böyle bir sıkıntısı olmadığını öğreniyorum. Yani Türkiye’de bir sıkıntı yokken dünya açısından büyük bir hamle yapıyor Türkiye.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a tahıl koridoru görüşmeleri sürerken bu konuyu sorduğumda “Bizim Türkiye olarak bir sorunumuz yok. Bu yıl yağışlar iyi. Çok lehimize gelişti. Hasat olarak baktığımızda da güzel haberler alıyoruz. Bereketli bir yıl bizim için. Ama Türkiye’nin derdi sadece kendisi değildir. Bölge ülkelerinin, dünyadanın da bu anlamda sıkıntıya girmesini arzu etmeyiz. Bu anlamda bizim çalışmalarımız devam ediyor” vurgusu yapmıştı.

Haberin Devamı

Tarım Bakanlığı ve TMO yetkililerine ise Türkiye açısından konunun ayrıntılarını sordum. Onlardan da şu ayrıntıları aldım:

* Hububat hasadı güney bölgelerimizde neredeyse tamamlandı. Hasat oranı yüzde 95’in üzerinde.

* Türkiye’nin buğday üretimin yüzde 35’ini karşılayan İç Anadolu bölgesinde ise hasat yüzde 75’ler seviyesinde devam ediyor.

* Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçtiğimiz yılların aksine bu yıl farklı bir alım politikası uyguluyor. TMO buğday alım fiyatını ton başına 6050 TL olarak açıkladı. Buna ilave 1000 TL/Ton da Tarım ve Orman Bakanlığı hububat alım primi ödüyor. Toplamda 7050 TL/Ton olan buğday fiyatını 400 TL artırdı. Şuan TMO’nun buğday alım fiyatı 7450 TL/Ton. Bu fiyat şuan piyasadaki en iyi fiyat.

Cumartesi-pazar da alıyoruz

Ayrıca TMO’ya üreticilerin yoğun bir talebi varmış. Hatta aldığım bilgi TMO randevularının da dolmuş durumda olduğu. Önceden cumartesi-pazar alım yapılmıyormuş. Şimdi yoğunluktan temmuz ayı içerisinde bayram ve pazar da dahil alımlar olmuş.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ise sohbetimizde bu konuya ilişkin şunları söyledi:

“Üreticilerimizin ürün teslimi noktasında TMO’ya yoğun bir teveccühü var. Biz bundan çok memnunuz. Temmuz ayında, pazar günleri ve bayram günleri de dahil olmak üzere çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Biz üreticimizin ürününü yerde bırakmadık, bırakmayacağız. TMO olarak üreticimizin yanındayız.”

Haberin Devamı

20 milyon ton üretim

Tarım Bakanlığı kaynakları ise TMO’nun bu yıl yüklü miktarda alım yapacağını öngörüyor.

Ne kadar bir üretim ve tüketim beklendiğini de soruyorum.

Aldığım bilgi ise buğday üretiminin bu yıl 20 milyon ton civarında olmasının beklendiği.

Türkiye’nin yıllık buğday tüketimi ise 19 milyon ton civarında imiş.

Dolayısı ile üretim tüketimi fazlası ile karşılıyor.

Yani 2022-2023 sezonunda Türkiye’nin buğday sıkıntısı olmayacak gibi görünüyor.

Yetkilerden aldığım hava bu yönde.

Yani Türkiye tahıl ve buğday sıkıntısı yaşamazken dünyadaki gıda krizini önlemeye yönelik büyük bir başarı sergiliyor.

Tahıl koridoru anlaşması dünyada buğday fiyatlarında düşüşe neden olacak.

Türkiye, bölge ve dünya barışı için üzerine düşeni fazlasıyla yaptı.

Şimdi sıra Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere tarafların verdiği sözleri tutmasında. Gıda krizinin büyümemesi ve barış için herkes taşın altına elini koymalı...