Ali Canip Olgunlu

Ali Canip Olgunlu

alicanipolgunlu@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu yaz kültür tarihimizin içerisinde maviyle tanışalım. Yeni dünyaya hazırlanalım

Uzun ve birçok bakımdan yorucu salgın sürecindeki ikinci yaz mevsimine giriyoruz. En mavisinden bir yaz mevsimi, tüm Anadolulular için neşeli, sağlıklı ve huzurlu geçer umarım. Yaz mevsiminin başlangıcının coşkusu mavi renkle özdeştir; deniz mavi, gökyüzü masmavi olduğundan elbette! Eylül ayı gelince, giderayak sarı renge bürünür ve iki renkli iz bırakır hatıralarımızda. Kış beyaz ve eril, ilkbahar dişil ve yeşil, sonbahar ise pastel tonlarında çok renklidir; hermafrodit bir kimlikte yol alır beyaz kışa doğru.

Haberin Devamı

Bu yaz mavi mavi yola koyulun Anadolu’da; derelerin dere gibi olduğu yerlere gidin ve aynı nehirde iki defa yıkanmamak için kendinizi aşın. Hayatınızdaki değişimler size; iyiye, güzele, faydalı ve gerekliliğe dair dönüşümler sağlasın böylece.

Dağ dere tepe

Pırıl pırıl, ak pak, tertemiz bir dere arıyorsanız Artvin’e bağlı Maçahel Vadisi’ne gidiniz. Bol bol şelale, dere ve orman sizi bekler. Bu iki renkli mevsim size Anadolu’da her türlü imkânı sunar. Dağlar erdemlidir ve siz iç sesinizi dinlemek istiyorsanız dağların dağ gibi olduğu dağlara gidin. Süphan Dağı, Artos (Çadır) Dağı, Van Gölü’nün her iki yakasından sizi çağırır. Ege’de ise Sarı Kız, Kaz Dağlarından sizi o an seyreder ve davetkârdır elbette.

Deniz hoşgörülü olmanın yanı sıra iyiden iyiye özgürdür de. Bilim, sanat ve felsefe bağlamında dalgıç olmak isterseniz Ege’ye yönelin. Asos, Foça ve Gökova Körfezi size sizi anlatır kolaylıkla. Konaklayın bir gece mutlaka dolunay vakti Bafa Gölü yakalarında. Endymion ile Selene’nin buluşmalarına şahitlik edersiniz böylece. Gitmişken Karya’ya, Labranda antik şehrinde Zeus’un kudretini hissedin; Stronikeia antik şehrinde ise Eros ile Psykhe’nin (Fiske) sevinç gözyaşları içinde bir kez daha buluşmalarına tanıklık edin.

Mavileşin Akdeniz’de

Kayra’dan sonra ışık ülkesi Likya’dan size davet gelir. Pinara, Patara, Letoon, Myra, Ksanthos (Xanthos) başta olmak üzere her antik şehir size merhaba demek ister binlerce yılın Anadolu’sunun hikâyelerinden. Dalyan, Köyceğiz, Fethiye’de yaz mevsimi ısısını artırır bir miktar daha. Mavileşin iyiden iyiye Akdeniz’de. Yaz mevsiminin kimliğini bilenler bronzlaşmaz, mavileşirler. Deniz kum ve güneşi sadece tatil zannedenler bronzlaşırlar; ancak Anadolu’nun tüm hikâyesini, sanatını, kültürünü, edebiyatını dinleye dinleye seyahat edenler mavileşir. Sonbaharla birlikte gelecek kırmızıya hazırlanmaktır aslında bu.

Haberin Devamı

Aşkın kırmızı yüksekliği

Aşk kırmızıdır; merhaba mavidir bizim Anadolu’da. Bu muazzam geçişi tatmak için Taptuk Emre sizi bekler Elmalı’da, Hacıbektaş Veli can atar Nevşehir’de, Şeyh Şaban Veli ise Kastamonu’dan haber eder size. Hazırlarlar sizi aşkın kırmızı yüksekliğine; sizi size anlatarak. Hz. Mevlânâ sarı yaz mevsimi sonu size Konya’dan gel der; bütünsel anlamda en aşka âşık kırmızı halleriyle. Hali hal etmek mi istiyorsunuz o halde haliniz var demektir.

Bu yaz hareket halinde olan bir tatil planlayalım. Yeni dünyaya hazırlanalım. Kültür tarihimizin içerisinde maviyle tanışalım. Aşk ile de en kırmızından Yaradan’a yaklaşalım. Ne güzeldir Anadolu’nun yaz mevsiminde mavi yol almak, kırmızı kırmızı yükselmek. Keşkelerim artık son buldu; endişelerim güç kaybetti şükür. Maviye yeniden yönelebildiğim için kırmızıya sığınmama destek olduğu için Yaradan’a şükürler olsun.

Haberin Devamı

İyi tatiller dilerim...

Anadolu’nun renkli yolları