Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir kez daha ‘Altın Koza Film Festivali’ için bugünden itibaren Adana’da olacağım.

30’uncusu yapılacak ‘Altın Koza’nın afişinden de anlaşılacağı gibi sinemaseverlerin gözü bu yıl Adana’da olacak.

Tasarımcı Emre Koç imzasını taşıyan yapay zekâ ürünü afişin amacı şu:

Yönetmenlerin değişen bakış açılarıyla izleyicinin çeşitliliğini sembolize ederken, insan gözü ve objektif arasında köprü kurup, bakanı dünyayı yepyeni biçimde algılamaya davet ediyor.

Adana’daki festivalde bu yıl finale kalan 11 eser, ‘30. Altın Koza’nın sahibi olmak için yarışacak. ‘Adana Altın Koza Film Festivali’nin ‘En İyi’leri son gece belli olacak ve ödüller sahiplerini bulacak. Festival başlamadan ‘30. Adana Altın Koza’nın ödüllendireceği açıklanan sanatçılar da var.

Haberin Devamı

‘Orhan Kemal Emek Ödülleri’, Belkıs Özener ve Ahmet Soner’e verilecek.

Adana’nın bu yılki ‘Onur Ödülleri’ ise Perran Kutman ve Cihan Ünal’ın olacak.

‘Altın Koza’ 30, ama Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında... O yüzden festivali düzenleyenler Türk sinemasının iki dev ismi; Türkan Şoray ve Kadir İnanır’a ‘Sinemanın Yüzü’ özel ödülü takdim edecek. Bence Türkan Şoray’la Kadir İnanır’ın ödül aldığı o sahne ‘30. Adana Altın Koza Film Festivali’nin simgesi olacak.

Gözler Adana’da

Gözler Adana’da

Taylor Swift muhabiri

ABD’nin en çok gazeteye sahip medya şirketi Gannett’in, ‘Taylor Swift muhabirleri’ aradıklarına dair yayınladıkları ilan olay oldu. CNN International, bunu haber yaptığına göre Amerikalılar’ın alışık olmadığı bir durum bu...

USA Today ve The Tennessean gazetelerinin Taylor Swift muhabirlerine niye ihtiyaç duyduğuna bakmak lazım önce... İşte ilandaki o gerekçe:

“Swift’in hayran kitlesi benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı, müziğinin ve büyüyen mirasının önemi de arttı. Swift ile ilgili her şeyi istikrarlı bir içerik akışıyla giderebilecek enerjik bir muhabir, fotoğrafçı ve sosyal medya uzmanı arıyoruz. Taylor Swift muhabiri, pop yıldızının etkisinin neden giderek arttığını, hayran kitlesinin pop kültürde neyi temsil ettiğini, müzik ve iş dünyasında yarattığı etkiyi kaleme alacak. Başarılı aday, Swift’in devam eden turnesi ve yaklaşan albümünün heyecanını yakalayabilen, aynı zamanda müziği ve kariyeri hakkında üst düzey bir analiz sunabilen; azimli, yaratıcı ve enerjik bir gazeteci olmalıdır.”

Haberin Devamı

Gazetelerin ‘Taylor Swift muhabiri’ olarak işe alacaklarından istediği bir dizi kriter var:

İletişim, gazetecilik, pazarlama veya ilgili bir alanla lisans ya da yüksek lisans derecesi.

En az beş yıllık iş deneyimi.

Sadık bir hedef kitleye hitap eden, paylaşılabilir haber yapmada kanıtlanmış başarı.

Sofistike ve özlü hikâye anlatımı ile okuyucuları trendin ötesine taşıyacak ilginç haberler bulma yeteneği.

Hedef kitle davranışını anlamak ve verilerin nasıl kullanılacağını bilmek.

Tercihen birden fazla dilde raporlama yeteneği.

Sıkça seyahate uygunluk. Geçerli bir sürücü ehliyeti, güvenilir ulaşım ve eyalet yasalarının gerektirdiği asgari sorumluluk sigortasına sahip olmak.

Açık ve net bir yazı stili.

Bu özelliklere sahip adaylar arasından seçilecek kişilere, niteliklerine göre 21.6 dolar ile 51.8 dolar arasında saat ücreti ödenecek. Bu da yılda 40 bin dolar ile 100 bin dolar arasında bir gelir demek.

Haberin Devamı

Bütün bunlar bir yana Gannett yöneticilerinin, ‘Eras Tour’un ilk ayağından sonra Taylor Swift fenomeninin farkına varıp, onu takip edecek muhabirleri işe alacak olması da enteresan bir konu.

ABD’den kilometrelerce uzakta bir magazinci olarak benim aylardır bu sütunlara taşıdığım Taylor Swift fenomenlerini yeni fark edenlere “Good morning” (Günaydın) diyorum. ‘Taylor Swift muhabirleri’nin de yapacakları sofistike haberler ve analizleri merakla bekliyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

“Sevdiği ve sevildiği sürece hiçbir kadın yaşlanmaz.” (Vincent Van Gogh)