Asmalımescit’in Cavit’i tam bir aile işletmesi. Onu oradaki diğer meyhanelerden ayıran en önemli özelliği ise mezelerinin ve kıtır patateslerinin lezzeti ile servise gösterdikleri özen
Uğur Saatçi’ye, “aşçıbaşı yağ çekmemiş, kıtır kıtır kızartılmış patates hazırlayabilir mi?” diye soracak oldum. Bir süre sonra masaya getirilen dilim patatese bayıldık. Yağ çekmeden kıtır hazırlanmıştı ama patatesin tadı da nefisti. Şımardık. “Acaba aşçıbaşı bize ince ince kesilmiş cips patates de hazırlayabilir mi?” diye sorduk. Cips patates yağ çekmeden kıtır kıtır pişirilmişti. Şimdilerde mutfağı en ünlü lokantalarda bile yağ çekmemiş, lezzetli patates kızartması yemek mümkün olamıyor.
Asmalımescit meyhaneleri bir tür sosyal kulüp oldu
Bunlar geçen cuma Asmalı Cavit’te oluyor. Cumaları karım ile Beyoğlu’nda sanat galerilerini, kitapçıları gezeriz. Taksim-Tünel arası yürürüz. Saat 19.00’dan sonra sanat galerileri kapanır. Biz de bir yerlerde erken yemek yer eve döneriz. Karım “Asmalı Cavit’e uğrayalım. Vakit erken, belki yer bulabiliriz” dedi. Asmalı Cavit’te yer bulmak, hele hafta sonu mümkün mü? “Erken yer, erken kalkarız” dedik. Üst katta masaların arasına bir küçük masayı sıkıştırıp servis açtılar. Biz erken gittiğimizi sanıyoruz. Salon dolmaya başlamış.
Asmalı Cavit nasıl bir lokanta? Tarife göre “Asmalımescit’te bir meyhane”. Ama bugünlerde Asmalımescit’te Cavit gibi meyhaneler eskilerinden çok farklı meyhaneler. İsteyenin alkollü, isteyenin alkolsüz içki içerek bir masa etrafında oturmak, sohbet etmek, yemek yemek için geldikleri lokantalar. En büyük farkları müşterilerinin yarısına yakınını kadınların oluşturması. Ortalıkta çoluk çocuk olmaması. Çok az masada erkek erkeğe oturanların bulunması. Hele hele tek başına gelerek efkar dağıtanlara hiç mi hiç rastlanmaması. Ve de Asmalımescit meyhanelerinin öne çıkan özellikleri bir tür sosyal kulüp halini almaları. Müşterilerinin çoğunun birbirini tanıması.
İyi de Asmalımescit’te çok sayıda birbirine benzer meyhane var. Cavit’in farkı ne? Farkı, yemeklerinin lezzeti ve servisinin düzgünlüğü. Artık adı “meyhaneye çıkmış” bu tür içkili mekanların hemen hepsinde soğuk ve sıcak meze çeşitleri, et ve deniz ürünleri birbirinin aynı. Onun için lezzet önemli. Servisin kalitesi, misafire ilgi de önemli.
Tüm aile işin başında
Asmalı Cavit bir aile işletmesi. Cavit Saatçi, Hemşinli. İstanbul’da eski Tarabya Oteli’nde görevli ağabeyi Ali Saatçi’nin yanında yetişmiş. Yurt dışında cruise gemilerinde çalışmış. Adap, usul bilen, zarif, kibar bir işletmeci. Daha önce 10 yıl kadar Yakup 2’de çalıştığı
için Asmalımescit müşterisi onu, o da Asmalımescit müşterisini tanıyor.
Asmalı Cavit’in meyhanesi 2 katlı. Müşteriyi, kasanın başında duran kızı Seyhan selamlıyor. Cavit Saatçi müşteri ile ilgileniyor, hal hatır soruyor. Ağabeyi Ali Saatçi ona yardımcı oluyor. Şefler Uğur ve İsmail Saatçi aileden.
Lezzetli mezeleri hazırlayan aşçıbaşı Bahtiyar Gürel aslen Ordu’lu. Necati Güngör, Murat Çetinkaya, Mehmet Irmak aşçı başıya yardım ediyor. Servis elemanları İbrahim Kan, Yusuf Sancak, Eyüp Kızıldağ hizmette kusur etmiyor.
Biz zeytinyağlı soğuk mezeleri tattık. Asmalı Cavit’in ünlü yaprak ciğerinden ve minik köftesinden yemedik. Ordu’lu aşçıya “yağsız ve kıtır pişirir” diyerek hamsi tava ısmarladık.
Asmalı Cavit’te yenilen ve içilene göre kişi başına 70-100 lira hesap ödeniyor. n