Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Divan Brasserie’nin salonu denizin üzerinde. Burada şıpır şıpır deniz sesi ve Boğaz manzarası ile yemek yeniliyor

Bebek’deki Divan Brasserie’de, son zamanlarda yediğim en lezzetli dana şnitzel’i yedim. (36 TL) İzniniz ile önce brasserie, sonra şnitzel hakkında bilgi arz edeyim.
Lokanta, bildiğiniz lokanta... Fransa’da lokantanın basitine ve ufağına “bistro” diyorlar. Bistro masasında örtü yok. Menüsü yok. Yemek isimleri duvardaki kara tahtaya tebeşir ile yazılıyor. Yemekler basit ve çabuk hazırlanan tür yemekler. Brasserie, lokanta ile bistro arası bir yer. Masalarında örtü var. Menüsü var. Bütün gün açık ve kesintisiz servisi var.
Bebek’de Divan’ın pastanesi vardı. İşte o pastanenin alt katındaki, denize uzanan salonu ve önündeki terası Divan Grubunun yeni CEO’su Marcos Bekhit, brasserie haline getirdi. Burada sabahları kahvaltı servisi ve öğle akşam yemekleri ile gün boyu çay, kahve, pasta servisi var.
Divan Brasserie’nin salonu denizin üzerinde. Şıpır şıpır deniz sesi ve nefis Boğaz manzarası ile yemek yeniliyor. Akşam yemekleri (Ramazan’da iftar yemekleri) için rezervasyon yaptırmadan yer bulmak güç oluyor.
Brasserie’nin müdürü Can Doğan, mutfak şefi Özay Akar. Bizim masamız ile İbrahim Akova ilgilendi.
Menüde şnitzel olduğunu görünce, “Ben sadece onu yerim” dedim. Şnitzel bir Avusturya yemeği. İncecik dövülmüş, bir elden daha büyük genişlikteki dana etini önce yumurtaya sonra galata ununa buluyorlar. Kızgın yağda pişiriyorlar. Yanında patates salatası ve bolca maydanoz, bir küçük parça tereyağı ve de çeyrek limon ile tabağa koyuyorlar.
Etin yumuşak ve sinirsiz olması, kızartılırken yağ çekmemesi, ama gevşememesi, diri kalması önemli.
Avusturyalılar “Wiener Schnitzel” diye adlandırdıkları bu yemeği milli yemek diye benimserler. Komşuları ise Avusturyalılar bizden öğrendi diyerek dedikodu yaparlar.
Bizde önce et kalitesinin iyi olmaması sonra da baştan savma pişirildiği için her lokantada şnitzel yenmez.

Yaz menüsü ve Divan klasikleri
Bebek Brasserie’nin yaz menüsünde çorbalar 12 TL. Başlangıç yemekleri 21-28 TL. Salatalar 19-25 TL. Makarnalar 26-28 TL. Gün boyu sandviç çeşitleri 29-32 TL.
Menünün “Divan Klasikleri” bölümünde, ağır ateşte pişirilmiş dana küreği, hünkar beğendili et, kuzu incik, etli pazı dolması, yoğurtlu kebap, levrek buğulama var. Fiyatları 31-42 TL arasında. Izgara olarak dana bonfile, ızgara köfte, pirzola ve levrek 30-45 TL arasında. Tatlılar 14 TL. Kahve 8 TL. Çay 4.5 TL.
Biz dört kişi gittik. Dana kürek (42 TL), dana şnitzel (36 TL) yoğurtlu kebap (36 TL) ve zeytinyağlı enginar (22 TL), avakado-roka salatası (25 TL) ısmarlayarak masada paylaştık. Bir tabak da tatlı yedik. Çayımızı içtik. Dört kişi için 200 TL dolayında bir ödeme yaptık.
Biz yemeklerden de servisten de memnun kaldık.
Her şey düzgün idi... Bir de akşam servisi sırasında masalara beyaz keten örtü örtseler, Divan Brasserie adına yakışacak. n