Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bodrum’da İspanyol yemekleri


Mekanda bazı hafta sonları İspanyol müziği dinlemek mümkün.


Tapas, paella gibi çok bilinen İspanyol lezzetlerini tatmak istiyorsanız Bodrum’daki
La Pasion’a gidin. Hem yemekler lezzetli hem de servis özenli


Diyeceksiniz ki “Bodrum’da İspanyol yemekleri yenir mi hiç?” Neden yenilmesin? Neden İtalyan, Çin, Tayland, Japon, Arjantin lokantası olsun da İspanyol lokantası olmasın?
Zaten burada yöresel yemekler sunan lokantalar, mutfağa ve servise gereken özeni göstermiyor maalesef.
Birbirinin benzeri yemek çeşitlerine sahipler. Hepsinde aynı lezzet ile kabak çiçeği dolması, yöresel ot haşlaması, fava, zeytinyağlı fasulye... Izgarada veya tavada kızartılmış (deniz ürünü olduğu iddia edilen, aslında tamamı çiftlik ürünü) çipura veya levrek, yanında bir demet roka...Yemek üstü de (ev baklavası olduğu söylenen) pastane baklavası... Biraz abartılı anlatım oldu ama gerçek bu.
Şimdilerde Bodrum’da dilbalığı mevsimi başladı. Bodrum’a dil balığı yemek için gidilir. Fakat her zaman da o yenmiyor ki... Farklı bir lokanta arayışında, La Pasion’u bulduk.
Zehra teyzenin taş evi restore edilip lokantaya dönüşmüş
Önce binasından söz edeyim. Bodrum’un içinde daracık Uslu Sokak vardır. Bu sokağın üzerinde Cahit Kayra’nın evi ve onun yanında da Emin Efendi’nin dul eşi Zehra teyzenin taş evi vardır.
İşte Zehra teyzenin o taş evi restore edilmiş. Ev ve avlusu lokantaya dönüştürülmüş. Osman Egeli isminde bir mühendis bu binada La Pasion isminde bir İspanyol lokantası açmış. İspanya’dan gelen aşçılar bizim aşçıları eğitmiş. Şimdi mutfakta Necmettin Kılış İspanyol yemekleri hazırlıyor.
İspanya’nın savaşlar, göçler ve keşifler sonucu oluşmuş ilginç bir mutfağı var. Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar, Araplar tarafından işgal edilmiş. Müslümanlar, İspanyollara Ortadoğu mutfağını öğretmiş. Gemicileri gezdikleri, gittikleri ülkelerden sebzeler, meyveler ve değişik ülkelerin mutfaklarını taşımış.
İspanyol mutfağı şimdilerde Akdeniz’in tipik mutfağı. Az miktarlarda yenilen ve farklı lezzetli yemeklere önem veren bir mutfak. Tapas adı verilen küçük meze ve kanepeleri ile ünlü. Zeytinyağına ağırlık verilen İspanyol mutfağında et ve balıkla yapılan küçük börekler, her türlü deniz ürünü, taze et ile hazırlanan yemekler, sığır pastırmaları ve de deniz ürünleri ile pişirilen bir pilav yemeği olan paella en beğenilenler.
Altı çeşit meze istedik, sonra bir T-bone steak paylaştık
Bodrum’daki La Pasion’nun masaları, masa örtüleri, tabağı, bardağı özenli. Servis personeli deneyimli. Bizim masamız ile Şenol Gökboğa ve Mehmet Kaya ilgilendi. Şarap ve yemek servisleri pek düzgündü.
Biz üç kişi gittik. Tapas olarak İspanyol jambon tabağı, İspanyol peynir tabağı, sarmısaklı ve bademli karides, sarmısaklı mantar, karides ve mavi yengeç etli közlenmiş kırmızı biber dolması, acılı patates yedik. Bunların üzerine ana yemek olarak dilimlenmiş T-bone steak’i paylaştık. Tapaslar da et de pek lezzetli idi. Yemeklerin sunumu, servis farklı ve güzeldi. Kıtır ekmeği beğendik. Şarap hariç kişi başı 50 TL ödedik.

İspanyolların ünlü pilavı paella
Öncelikle 1 litre et veya balık suyu ile
2 bardak pirinci hazır edin.
Paella’yı sadece tavuk eti veya sadece karışık deniz ürünleri ile hazırlayabilirsiniz.
Deniz ürünleri ile hazırlayacaksanız
250 gr. fener balığı, 250 gr. soyulmuş karides, 250 gr. kalamar, 250 gr. iç midyeye ihtiyacınız olacak.
Deniz ürünlü paella’da kullanacağınız balık suyunu hazırlarken, balığın kafasını ve kemiklerini kereviz sapı, bir baş soğan, havuç, tuz ve karabiber ile kaynatmanız gerekecek. Genelde bu balık suyuna bir tutam safran atmak da adettendir. Ama hoşlanmıyorsanız kullanmayınız.
İspanyollar paella’nın üzerini birkaç kabuklu midye ve karides ile süsler.
Büyük bir sac tavaya (veya tepsiye) bir miktar zeytinyağı dökün. Biraz yeşil biber doğrayın. Kuşbaşı şeklinde kesilmiş fener balığını, doğranmış kalamarı, soyulmuş karidesleri, iç midyeyi soteleyin. Tuzunu, biberini ekleyin. Pirinci de dökerek tavadakilerle iyice karışmasını sağlayın.
Isıtılmış balık suyunu tavaya dökün. Beş dakika kadar ateş üzerinde bırakın. Tavanın veya tepsinin içindeki pirinç ve deniz ürünü karışımının üzerini, kabuklu midye ve karideslerle süsleyin.
Tavayı (veya tepsiyi) 180 derece ısıtılmış fırına koyun. Suyunu çekinceye kadar fırında pişirin.
Fırından çıkınca üzerinde bir tatlı kaşığı limon gezdirin. Kapağı kapatarak 5 dakika dinlendirin. Artık servise hazırdır. Üzerini maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyin.

İki kişinin yiyebileceği mönü 75 TL.
-Paella tatmak isteyenler için iki kişilik bir mönü var. İki kişi için 75 TL ödeyen şunları yiyebiliyor: Karides ve mavi yengeç etli közlenmiş biber dolması, midye güveç, sarmısak ve bademli karides, taze somon kroket, bir tepsi deniz ürünlü paella.
-Seçmeli yemeklerden balık çorbası ve mantarlı karides çorbası 10-14 TL.
-Soğuk domates ve sebzeli kış çorbası da var. (6-8 TL.)
-Deniz mahsulleri salatası, karışık İspanyol salatası, patlıcanlı roka salatası 15-17 TL.
-Paella küçük bir tepsi içinde iki kişilik hazırlanıyor. Deniz ürünlü, tavuklu paella 42-45 TL. Istakozlusu
75 TL.
-Badem ve sebzeli Romesco soslu tavuk 20 TL.
- Dana kaburga, dilimlenmiş T-bone steak, kuzu sırtı fileto 38-65 TL. arasında.
-Ispanak sote üzerinde dülger balığı ızgarası, közlenmiş patlıcan üzerinde levrek buğulama, beyaz şarap ve tereyağ soslu langostin ızgara 35-65 TL arasında.