Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Bodrum Yalıkavak’ta Palmarina’nın içinde dizi dizi inşa edilen lüks mağazaların yarısında pahalı markalı giysiler satılıyor, yarısı ise lokanta olmuş...

Yalıkavak Palmarina’da Mezzaluna

Marinanın burnunda sıra sıra lokantalar. Loft, Nusret, Beluga, Shelly... Karada, lüks mağazalar arasında Cookshop, Kitchenette ve Mezzaluna... Burundakiler ile karadakiler arasında Sait’e yer ayırılmış. (Sait, Yalıkavak’ta turist class bir lokanta idi. Geçen yıl marinaya taşınınca busines class olmuştu. Bu yıl first class imiş. Mutfağı ile değil, kişi başına ödenen fatura ile!)
Marinadaki bu anlı şanlı lokantalarda yemek yiyenlere kişi başına ne kadar ödeme yaptıklarını soruyorum. Söylenen rakamları duyunca küçük dilimi yutuyorum.
Akşam üzeri, Palmarina’yı dolanarak, neler olup bittiğini görmek için, çoluk çocuk yola düştük. Karada bulunan Cook Shop, Kichenette ve Mezzaluna gibi lokantalarda oturanların fazlalığı dikkatimizi çekti.

Amerikalılar sadece danışmanlık yapıyor
Bizimkiler, “Mezzaluna’ya oturalım, pizza yiyelim” dediler. Mezzaluna,
1984 yılında New York’ta kurulan bir İtalyan lokantası. Amerika’nın bazı şehirlerinde şubeleri var. Amerika dışında ilk Mezzaluna, 1995 yılında İstanbul’da Nişantaşı’nda açıldı.
Eskiden bakanlık yapan rahmetli Serbülent Bingöl dostumuzun oğlu Cihan Bingöl, Mezzaluna’yı Türkiye’ye getirmekle kalmadı, 15 yıl sonra, Amerikalı kurucularıyla anlaşarak isim hakkını satın aldı. Amerikalılar şimdilerde sadece danışmanlık yapıyor.
Böylece bir Türk firması olan Mezzaluna A.Ş.’nin yüzde 70 hissesi yakın günlerde Doğuş Grubu’na satıldı.
İstanbul’da 8, İstanbul dışında 13 şubesi olan şirketin azınlık ortağı olmasına rağmen Cihan Bingöl ile Genel Müdürü Ersin Poroy işletmenin başında. Bütün mutfaklar İtalyan şef Carmine Antonio Lombardi’nin sorumluğunda.
Palmarina’daki Mezzaluna’nın hem kapalı, hem de açık bölümü var. Cemil Demircioğlu yönetimindeki mutfak ve servis elemanları İstanbul’dan getirilmiş. Masamızla Nihat Kaçmaz ilgilendi.

Fiyatlar pek ucuz değil, makarnalar 28-43 lira
Masamızın arkasında kocaman bir pizza fırını olduğunu görünce, kıtır pişirilmiş ince hamurlu pizza ısmarladık. Bir tabak roka salatasını, bir porsiyon mozerella peynirini, bir tabak da makarnayı paylaştık. Kola ve su içtik. Yemekten sonra da bir porsiyon tiramisu ile ağzımızı tatlandırdık.
Üç buçuk kişi (bir de bebeğimiz vardı,
o da pizzanın kıtır parçalarını kemirdi) 100 küsur lira ödedik. (Zeynep ve Cüneyt Özdemir kardeşlere haber: Mezzaluna’da bebek iskemlesi var.)
Mezzaluna’nın fiyatları pek de ucuz değil... Makarnalar 28-43 lira. (En beğenilenler lazanya bolognez ile karidesli makarna imiş.) Pizza çeşitleri 23-44 lira. (Biz en ucuzunu, margarita’yı yedik. Beğendik. Başkaları robespier dilimli, etli pizzayı tercih edermiş.
Onun fiyatı 42 lira.) Giriş yemeklerinden bresaola, prosciutto gibi ithal soğuk et çeşitleri 34 lira. Bir top İtalyan peyniri mozerella 28 lira. (Tazesi pek lezzetli oluyor.) Et çeşitleri 45 lira. (En beğenilen peynirli, rokalı bonfile imiş.) Balık çeşitleri somon ve dil balığı 32 lira. Tatlılar 18 lira.
Gün ola harman ola. Bayram sonu pahalı lokantalara gidecek olursak, onları da yazarım. n