Altan Altın

Altan Altın

Altan.Altın@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sporla alakam yoktur ama İzmir’de sportif başarı grafiğinin geçen 10-15  yıllık süreçte yükselen bir çizgi ortaya koyduğunu ben bile görebiliyorum. ‘İyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu’ ilkesiyle yola çıkarak bir futbolcu fabrikası haline gelen Altınordu’dan yetişen çocukların Türkiye ve Avrupa’daki büyük başarıları, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkışı ve istikrarlı gidişatı, Altay’ın tekrar Süper Lig’de mücadele edecek olması, İzmir’in spordaki başarı grafiğinin yükselişine katkı koyan önemli unsurlar.

Haberin Devamı

Sadece futbolda değil, sporun diğer dallarında da gözle görülür bir hareketlenme var İzmir’de.

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden 108 sporcumuzdan 18’i İzmirli. Bence önemli bir başarı...

Bu başarı grafiği, doğal olarak bir sinerji de yaratıyor.

Geçenlerde Folkart’ın ‘İzmir’in Renkleri Tek Yürek’ adını verdiği projeyle Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) bağlı liglerde mücadele veren 7 İzmir kulübünün futbol takımlarına forma sponsoru olarak sağladığı destek, bu sinerjinin ete kemiğe bürünmüş halidir.

Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi, bu sponsorluk olayının ardından, 15 Temmuz tarihli ‘Futbol müzesi yakışmaz mı’ başlıklı yazısıyla sinerjiyi başka bir boyuta taşımış.

Hem de ne yakışır...

Türkiye’de futbolun ilk oynandığı yer olan İzmir (Bornova), bir futbol müzesi için biçilmiş kaftandır.

Muhteşem olur ama Türkiye’de ilk kez İzmir’de oynanan spor dalı sadece futbol mudur?

Futbolun, Türkiye’de ilk kez İzmir Bornova’da oynandığını Prof. Dr. Günver Güneş Hoca’nın akademik çalışmalarından zaten biliyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu’nun internet sitesindeki Tarihçe sayfasında da “Türkiye’de ilk futbol oyununun Bornova çayırlarında oynandığı” notunu görebilirsiniz.

Ya diğer spor dalları...

Gelin bir göz atalım...

Ülkemizdeki ilk atletizm ve bisiklet yarışları, İzmir’de organize edilmiştir. 50 yılını İzmir tarihine adayan değerli dostum Yaşar Ürük, Kent Yaşam dergisindeki ilgili makalesinde bu konuyu, “İzmir’in birçok alanda ‘ilk olma’ özelliğini yoğun biçimde gösterdiği dönem olan 19. yüzyıl sonlarına doğru, ilk atletizm yarışı, 15 Mayıs 1892 tarihinde Bornova’da gerçekleşir. Bornova, bu etkinliğin yanı sıra, aynı yılın Haziran ayında ilk bisiklet yarışına da sahne olur” cümleleriyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı internet sitesinin Bornova sayfasında da Türkiye’de ilk bisiklet ve atletizm yarışmalarının İzmir Bornova’da yapıldığından söz edilmektedir.

İzmir, golf sporunda da ilklerin  şehridir. 1895 yılında İstanbul’da kurulan ilk golf kulübünün ardından 1905’te Anadolu’da kurulan ilk golf kulübü, İzmir Bornova’dadır.

Türkiye’de tenis sporuna dair ilk kayıtlarda da yine İzmir ilk sıradadır. Bu konuda çok sayıda internet sitesi ve akademik çalışma, örnek olarak gösterilebilir.

Batı standartlarındaki ilk at yarışı müsabakaları da yine İzmir’de, Buca’da organize edilmiştir.

Türkiye’nin ilk olarak İzmir’de tanıştığı başka spor dalları da var, ama sanırım bu kadar yeter.

Şunu anlatmaya çalışıyorum:

Evet, gazeteci Deniz Sipahi muhteşem bir fikir ortaya koymuş. Ama ben derim ki, böyle bir müze yapmaya karar verilirse, futbol ana tema olsa da kapsamı genişletilerek ‘futbol ve spor müzesi’ olmalıdır.

Haberin Devamı

Tunç Soyer Başkanım, bu hizmet size çok yakışır...