Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Yaz sezonu yaklaşırken dizi kanadında da hareketlilik artar malumunuz. Kimileri noktayı koyar, kimileri sezon arasına gider. Kimileri de ekranda yer almak için gün saymanın telaşına düşer. Şimdilerde aynı rutinle karşı karşıyayız nitekim.

Anlatacak konusu kalmadığı için ekran ömrünü tamamlayanlar ve reytingi, beklenilenin gerisinde kalanlar izleyiciye veda ederken yeni yapımlar da kendilerini göstermeye başladı. Bu noktada genele baktığımızda yaz sezonuyla özdeşleşen romantik komedi rutininin bir kez daha devreye sokulduğunu söyleyebiliriz. Dahası uyarlama merakı da yerli yerinde. Nasıl ki, FOX ekranında yerini almaya hazırlanan ‘Aşk Mantık İntikam’ dizisi bunlardan biri.

Haberin Devamı

Peki, ‘Aşk Mantık İntikam’ romantizminin, rekabet gücü yüksek kayda değer bir içerik tablosuyla varlık göstermesi mümkün mü? Orijinali üstünden hareketle dizinin tanıtımına bakıp yapalım ön yorumumuzu.

ORİJİNALİN HAKKI VERİLECEK Mİ?

Yaz sezonunun vazgeçilmezi nasıl romantik komedilerse, çoğu kez bu merakı uyarlamalarla sürdürmeyi tercih etmek de yapımcıların tutkusu. Böylece işler daha kolay oluyor herhalde! Nitekim FOX’un ‘Aşk Mantık İntikam’ adıyla izleyiciyle buluşturacağı yeni romantik komedisi de, Güney Kore yapımı ‘Cunning Single Lady’ dizisinin Türkçeleştirilmiş hali.

Esasen uyarlama senaryosu Özlem İnci Hekimoğlu ile Nil Güleç Ünsal tarafından kaleme alınan, yönetmen koltuğunda Murat Öztürk'ün oturduğu dizinin temelde elini güçlendiren en önemli detay da bu zaten!

Şöyle ki; orijinal eser olan ‘Cunning Single Lady’ dizisi sıradan bir romantik komedi olmanın ötesinde pek çok unsuru bünyesinde barındıran ve ilgi görme potansiyeli yüksek olan bir içeriğe sahip. Ae Ra ve Jung Woo karakterlerini esas alarak ilerleyen dizi güldürürken hüzünlendirebiliyor. Hatta duygusallıkla maddiyatın kesiştiği noktada intikam arzusunu geliştirirken yaşananlarla izleyicisini sinir etmeyi de başarıyor. Bunun ötesinde aşkla yapılan bir evliliğin maddi sıkıntılar sonucu nasıl sürdürülemez hale geldiğini duyguyla mizahı harmanlayarak ortaya koyan orijinal yapımda, para olayının kadın ve erkek karakterlerini etkileyiş ikilemi de mevcut. Bu bağlamda ‘Cunning Single Lady’nin, kadınların yükü tek başına omuzladığı süreçte kuzu gibi olan erkeklerin evlilik bittikten sonra bir şekilde paraya-başarıya ulaşınca geçmişte kendilerine yapılan özverileri unutup küstahlaşabilecekleri gerçeğini çok güzel yansıttığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Yerli versiyonun başarı şansını irdelemek adına orijinal dizinin konusunu kısaca özetlersek… Ailesinin restoranında çalışan ve bir memurla evlilik hayalleri kuran bir genç kız, Na Ae-Ra… Para sıkıntısı çekmeden evinin kadını olmak onun en büyük arzusu. Bu noktada karşısına çıkan kişi, memuriyeti garantileyen Mühendis Jung-Woo… İkisinin arasında gelişen aşk onları kestirmeden evliliğe götürüyor nitekim. Ancak aşk temelli evlilikle yola çıkan ikili cephesinde evdeki hesap çarşıya uymuyor ve kısa süre sonra mutsuzluk rüzgârları esmeye başlıyor. Bu durumun gerekçesi de,Jung-Woo’nun internet yazılımı yapma hayali uğruna memuriyetten istifa edip çok para kaybetmesi! Evinin kadını olmayı umarken evin tüm yükünü omuzlamak durumunda kalan Ae-Ra, bu duruma fazla dayanamıyor. Kocanın, hayalini gerçekleştirmek için, maddi-manevi yükü karısının üstüne bırakma sorumsuzluğu boşanmayı doğuruyor. Böylece bozulan evlilik üstünden aşk-mantık-intikam üçgeninin de temeli atılıveriyor.

Haberin Devamı

Zira Jung-Woo ile omuzlarındaki yüke dayanamayan Ae-Ra’nın boşanmasından üç yıl sonrasında gelişen asıl öykü, büyük bir şirketle başarıyı yakalayan Jung-Woo ve onu tekrar geri kazanmayı kafasına koyan eski karısı Ae-Ra arasında yaşanacaklara dayanmakta.

Kısacası; ‘Cunning Single Lady’ dizisi, sarsaklıklarla gelişen romantik komediolmaktan ziyade beklentilerle filizlenen aşkların ve hüsranlar sonucubozulan evliliklerin gerçeklerine odaklanıp kadın-erkek karakterlerinin öncelikleri üstünden aşk-mantık-intikam üçgenini gerçekçi biçimde kuran bir içeriğe sahip.

Peki, öyküsünü 55 dakikadan oluşan 16 bölümde anlatan ‘Cunning Single Lady’ cephesinde tablo böyleyken onun uyarlaması olan ‘Aşk Mantık İntikam’ dizisi orijinal senaryonun ve performansların hakkını verebilecek mi?

Bu soruyu cevaplamak için öncelikle içeriğin ve karakterlerin ne oranda orijinalin yol haritasını izlediğine bakmak gerek.

Kocasıyla aşk evliliği yapmanın bedelini ömür boyu çekilen cefa olarak ödeyen bir annenin kendi düştüğü hatayı örnek göstererek aşk evliliği yapma hayalleri kuran kızına ‘Yapma. Halime bak’ diyerek, evlilikleri ayakta tutan gücün aşk değil para olduğu gerçeğini vurguladığı tanıtım üstünden konuya ön değerlendirmede bulunursak…

Yapımcılığını No:9 Productions’ın üstlendiği ‘Aşk Mantık İntikam’ dizisi, kıt kanaat yaşam sürdüren garson Esra ile Mühendis Ozan’ın mantık evliliğinden aşka uzanan bir öykü anlatacak bize. Esra, aşkın karın doyurmadığı gerçeğini annesinden öğrenip, mantık evliliği için gözüne kestirdiği Ozan’la nikâh masasına oturacak. Ancak Ozan’ın çalışma hayatındaki hedefleri Esra’nın hayat standardını değiştirme umuduyla çatışınca mantık evliliği de çatırdayacak. Maddi manevi problemlerle kaçınılmaz son gelecek. Boşanmanın ardından Ozan yazılım şirketi açıp çok zengin olacak. Burada işe başlayan Esra ile yolları yeniden kesişecek ve işin intikamcılıkla gelişecek aşk yönü de böylece ortaya çıkacak.

Yerli versiyonun tanıtım özetinden görüldüğü üzere içerik bakımından orijinalden pek farklı bir yol izlenmeyecek gibi! Kuşkusuz Güney Kore dizisinden daha uzun süreli bölümleri doldurmak için özgün içeriğe ilaveler yapılacaktır. Ama temelde izlenecek yol aynı. Dolayısıyla senaryonun orijinalinin iyi dizayn edilmiş olması uyarlamanın içeriğini olumlu etkileyecektir.

Hal böyleyken orijinalin hakkının verilmesi hususunda asıl belirleyici, karakterlerin performansı ve sahnelerin iyi kurulması olacaktır. Ki, bu noktada ‘Seni Çok Bekledim’deki Erol karakteriyle beğendiğim İlhan Şen ile tiyatro eğitiminin hakkını her geçen gün daha çok vermeye başlayan Burcu Özbek’in iyi bir iş çıkartacağını, uyumlu bir çift oluşturacağını düşünüyorum. Keza Melisa Döngel ve Burak Yörük de arkadaş kadrosundan olaya dâhil olup onları başrolde destekleyecektir.

Yanı sıra orijinal öyküye yapılacak eklemelerin ve yan karakterlerin sırıtmaması da önemli tabii... Burada da Süleyman Atanısev, Mehmet Yılmaz Ak, Günay Karacaoğlu, Zeynep Kankonde, Mehmet Korhan Fırat, Sevda Baş, Ceren Koç, Birgül Ulusoy, Tarık Şerbetçioğlu gibi başarılı isimlerin kadrodaki varlığı ‘Aşk Mantık İntikam’ dizisinin orijinalden aşağı kalmayacağına dair umut veren detaylardan. Yine de asıl yorumumuz izledikten sonra olacak.

SONUÇTA; ‘Bitti dediğimizde biter mi sahiden aşk? Yoksa ikinci bir şansı hak eder mi?’ sloganıyla yola çıkıp 18 Haziran Cuma günü saat 20.00’de ekrandaki yerini alacak olan ‘Aşk Mantık İntikam’ romantizmi, gücünü orijinalinden alan bir yapım özelliğinde. Şayet bu güç hafife alınmaz ve romantik komedi klişeleriyle sahneleri abartma hatasına düşülmezse, hem orijinalin hakkı verilecek hem de başarılı bir rekabetçilik sergilenecektir.

Uyarlama senaryosu ve oyuncu performansıyla orijinalinin üstüne koyması umuduyla yolu açık olsun.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal