Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Atalarımız, ‘Deliye göre her gün bayram’ demiş olsa da bayramların özelliği ayrı bir değere sahip yaşantımızda. Tabii bu özelliği hissedebilmek için her açıdan şartların elverişli olması lazım. Bayramın bayramla birleştirilmesiyle ortaya çıkan uzun bayram sürecini kimileri kıştan önce son tatil fırsatı bilip değerlendirirken çoğunluk için rutin devam etmekte. Dolayısıyla yaşantımızın bir parçası haline gelen ve rutinimizin yegâne rengi olan televizyon programlarını da bu açıdan değerlendirebiliriz.

Haberin Devamı

Nitekim eski muhabbet ortamlarının kalmadığı, maddi olanaksızlıklardan dolayı insanların kendi içine kapandığı ve ev dışındaki eğlencelerin ateş pahası olduğu günümüzde ekranda estirilecek bayram havasına şiddetle ihtiyaç duyulmakta. Lakin yayın akışlarını incelediğimizde kanalların bayram havası estirmeye niyetlerinin olmadığını da açık seçik görmekteyiz. İşte bu gerçek ışığında ‘Bayramda izlenecek ne var’ diye bakacak olursak…

FOX ekranına baktığımızda öyle bayram için özel bir program görünmemekte. Dahası mevcut dizilerin yeni bölümleri de sırra kadem basmış. Gün boyu ‘Kalbimdeki Deniz’, ‘Şevkat Yerimdar’ gibi dizilerin eski bölümleriyle idare edip araya ‘Sen İste Yeter’i sıkıştıran kanalın Ana Haber sonrası kuşakları da yine ‘yeni’ olmayan dizi bölümleri ve sinema filmleriyle dolu. ‘Savaşçı’nın yeni sezonuna hazırlık olarak eski bölümünü Pazar akışına alan FOX’ta yegâne yeni bölüm, ‘Milyonluk Resim’ ve ‘İlk Buluşma’ programlarında mevcut.

Kanal D’nin bayram temposunda ağırlık yerli ve yabancı sinemada. ‘Meryem’in yeni bölümünü, tatil haftasının biricik kayda değer yayını olarak veren kanal, dizileri ötelediği süreçte ‘Çocuklar Duymasın’ın kolajını da Pazar gecesinin ikinci kuşağına koymuş. Ondan önce de TV’de ilk kez izlenecek olan 2015 yapımı ‘Robot Chappie’ filmi var… Ki, bunu tavsiye ederim. Tabii yayınlanırsa.

‘Cesur Max’i TV’de ilk ibaresiyle iki kuşak arka arkaya verecek olan Star’ın bayramlık hali, ‘Çarkıfelek’ten ibaret. 40 yıldır yayınlanan programın daha çok su kaldıracağı gerçeğinden hareketle her günün akşam kuşağında kendine yer bulan yapımı sinema filmleri izleyecek.

Haberin Devamı

Show’un tekrarlardan medet umduğu bayramlık yayın akışına tam anlamıyla komedi mantığı egemen. ‘Güldür Güldür Show’un eski bölümlerinin yanı sıra ‘Hükümet Kadın’, ‘Hırsız Var’ gibi komedi filmleriyle bayram akşamları geçiştirilecek.

30 Ağustos’a uygun olarak ‘Son Mektup’ filmini yayınlayıp diğer kanallara fark atan ATV’de de bundan gayrisi sinema filmlerinden medet umulma hali. ‘Kanatsız Kuşlar’ın kolajını saymazsak akşam kuşağında dizi namına bir şey yok. Gerçi Pazar akşamı ekrana getireceği ‘Seni Seven Ölsün’ filmi de dizi niyetine izlenir de…

Türkiye’nin eğlence kanalı olarak lanse edilen TV 8’in bayram akışına baktığımızda… Orada da akşam kuşağında eğlence adına özel bir çaba bulunmamakta. Cumartesi akşamı Ukrayna-Türkiye maçını canlı yayınlayacak olan kanal, geri kalan akşamlarını ‘Güldür Güldür, ‘İnsanlar Alemi’ gibi komediliklerin yanı sıra ‘Son Umut’, ‘Bana Masal Anlatma’ gibi filmlerle doldurmuş. Yani eğlence temalı kanallıktan ziyade düzenin kanallarına ayak uydurulmuş.

Haberin Devamı

Kemal Sunal’ın komedisi dışında Hint dizileri ve TV filmleriyle akışını oluşturan Kanal 7’ye gelince… Bayram sürecinde de herhangi bir değişim görünmemekte. Yani özel akışa ihtiyaç duymamadan yine Hint dizileri ve TV filmleri Kanal 7’nin izlenceleri.

Ve TRT 1’in bayrama bakışı… Yarışmalardan geçiyor. ‘Diriliş-Ertuğrul’, ‘Payitaht Abdülhamid’ gibi sevilen dizilerin tekrarlarının dışında bayram ekranı yarışmalara teslim. Ana Haber’den sonrasında başlayıp gece yarısına kadar süren müzik yarışması ‘Sıra Sende Türkiye’ Cumartesi-Pazar ekranını doldururken, yerli formatları desteklemek açısından kayda değer bir örnek olup Engin Hepileri’nin başarılı sunumuyla güçlenen ‘Altın Petek’ de Pazartesi akşamı izleyiciyle buluşacak.

TLC’nin bayramdaki yayın akışında dikkat çekenler… Cuma akşamı ‘Robson Green ile Avustralya Macerası’na dalıp oradan ‘‘Alaska’yı Mesken Tuttuk’’ diyen yedi çocuklu ailenin yaşamına odaklanan kanalda Cumartesi akşamı da ‘Bilim Sokakta’ demenin ardından Bilgehan Demir ve Irmak Kazuk’un sunduğu ‘Robot Savaşları’na geçmek mümkün. Ayrıca tüm teknolojiyi yok ederek büyü çağını geri getirmek üzere olan kadim komplo teorisini durdurmak için maceradan maceraya koşan bir grup kütüphanecinin fantastik ve renkli hikâyesini anlatan ‘The Librarians’, yabancı dizi sevenlere Pazar akşamı için tercih olabilir.

DİSCOVERY KANALLARINDA BAYRAM BOYUNCA YENİLİK VAR!

-Benim Belalı Kedim yeni sezonuyla başlıyor

Animal Planet’inkedi severler için bir sürprizi var…‘Benim Belalı Kedim’in yeni sezonu başlıyor!2 Eylül Cumartesi saat 21:00’dan itibaren Animal Planet ekranlarında izleyiciyle buluşacak olan yapımda yine birbirinden ilginç görüntülerle karşılaşacağız.

Azgın ve deli kediler ortalığı altüst ederken bir yandan da kedi davranışbilimcisi Jackson Galaxy’nin yeteneklerini sınayacaklar. 20 yılı aşan deneyime sahip olan Jackson, evcil hayvanlarını daha iyi anlayabilmeleri için insanlara yardım edip onlara asi dostlarını sakinleştirmekte destek olurken kedilerle insanların iletişimindeki püf noktalarını da gösterecek izleyiciye. Kedi çatışmasından çok korkan Scout, mutfak dolabında yaşayan Caramel ve tuvaleti kullanabildiği halde hala vahşi orman içgüdüleriyle yaşayan Bengal kedisi Cheeto yüzünden bu sezon Jackson’ı oldukça yoğun günlerde göreceğimiz muhakkak.

-UFO meraklılarına ‘Anlaşılmaz Olaylar’…

4 Eylül Pazartesi saat 20.10’dan itibaren Discovery Science ekranlarında başlayacak olan ‘Anlaşılmaz Olaylar’, Dünya’nın ve uzayın gizemlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan bir yapım. Sezon boyu Discovery Science ekranlarına gelecek bu programlar dizisinde bilinmezlikler dünyasına dev bir adım atılırken bilimle açıklanamayan olaylara dair gizemler sorgulanacak.

‘Uzaylıların İzinde’programında profesyonel UFO araştırmacılarından oluşan bir ekip UFO görülmelerinin ardındaki gerçekleri ortaya çıkarmak için Amerika’yı baştanbaşa dolaşacak. ‘Yakın Temaslar’, UFO’ların da içinde olduğu araba yarışları, yeryüzüne uzaylı saldırıları gibi en çarpıcı uzaylı hikâyelerini canlandırarak ekrana dönecek. ‘Nasa'nın Açıklanamayan Dosyaları’ programında NASA kameralarının yakaladığı gizemli durumlar ekrana gelecek… Ki, Pennsylvania’ya düşen UFO, Merkür gezegeninde su bulunması gibi inanılması zor olaylar da bunların arasında. Kısacası sadece bilimle açıklanması mümkün olmayan olayların ve olguların analizine yönelik bilgilendirici, düşündürücü bir yapım ‘Anlaşılmaz Olaylar’. UFO meraklılarına tavsiye edilir.

-Bering Boğazı’nda Altın’a hazır mısınız?

Bering Boğazı’nda Altın yeni sezonuyla 4 Eylül Pazartesi saat 21.00’dan itibaren Discovery Channel ekranlarında başlıyor!

Bu yıl, yeni maden sezonu başlarken Shawn Pomrenke’nin iki milyon dolarlık altın bulması madencilerde bir heyecan uyandırıyor ve suyun altındaki altının kokusunu alan Kris Kelly, ana damarı bulmak ümidiyle ekibini Bluff’a konuşlandırıyor.

Bir yüzyıldan fazladır Nome, Alaska’nın kıyıları ve suyolları, zengin olmak isteyen çalışkan hayalperestler için bir çekim merkezi olageldi. Bering Boğazı’nın altın hazinelerini arayan madenciler servetler kazandılar, servetler kaybettiler. Kıyıda çadırlar ve barakalardan oluşan küçük kasabalar kuruldukça The Bluff, minyatür bir ‘Vahşi Batı’ kasabasına dönüştü. Bakalım yeni sezonda kokusu alınan altına kavuşulup muşu sona ulaşılacak mı?

SONUÇTA; Uzun bayram tatilinde, sıradan günlerden farksız yaşamak durumunda olup eğlenceyi ve vakit geçirme formülünü ekranda arayanlar için kanalların yayın durumu bundan ibaret… ‘Birleştirilmiş bayram tatili boyunca özel çaba harcayan kanal aramayın’ dercesine!

Bu tabloyu, diziler mola verip kafa dinlendirme süreci olarak görmek de mümkün… Yerli-yabancı sinema örneklerinin diziler alternatif yaratabildiğini gözlemlemek de! Ya da bayram adına ekstra bir çaba olmayışı üstünden eskiyi özlemle anıp, kanalların toptan kolaycılığa kaçarak bayram sürecini eskilerle-filmlerle doldurma akılcılığındaki ‘iktisat yapma fırsatı’na çevirdiklerini de düşünebiliriz. Her ne olursa olsun kanallar bildiğini okuyor, izleyici de el mahkûm önüne konulanla idare ediyor. Beğenmeyenle başının çaresine bakar artık diyerek, ‘İyi Bayramlar’ dileyelim herkese.

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal