Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Koyunun bulunmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derlermiş… İhtiyacı karşılamak için istenen nitelikte bir şey bulunamadığında mevcutlarla durumu idare etme çaresizliğini ifade etmek için ne güzel söylemiş atalarımız.

İşte günümüzdeki yaz ekranının tablosu tam da bu minvalde! Zira dizilerin, gerek drama gerekse romantik komedi açısından, klişeler ve basitliklerle varlık gösterdiği yaz sürecinin, eskiye kıyasla beklentileri yeterince karşılayamadığı aşikâr.

Hal böyleyken hayli tatminsiz bir menüyü izleyiciye sunan yaz ekranının oluşturduğu boşluğu doldurma görevi de yarışmalara düşmekte. Biz de kayda değer dizi yokluğunda, yeni çıkan yarışmaları, 'Abdurrahman Çelebi' niyetine, ele almayı sürdürüyoruz haliyle. Bu doğrultuda tanıtımları paylaşılan iki yapım daha dikkat çekmekte… Bunlardan biri, “3’te 3 Bir Zamanlar”, diğeri de Güven Bana’.

Haberin Devamı

TELEVİZYONDAKİ EN EĞLENCELİ BİLGİ YARIŞMASI MI?

Dizi bakımından yaz ekranını, kendisine yakışmayan biçimde boşladığı hususunda, bir başka yazımda, eleştiri getirdiğim TRT 1, bu dönemdeki açığını kapatmak için olsa gerek, yarışma kararlılığına bir yenisini eklemekte… Emre Altuğ’un sunuculuğunda izleyiciyle buluşacak olan “3’te 3 Bir Zamanlar” isimli bilgi yarışması!

TRT 1 ekranlarında Çarşamba günleri yayınlanacak olan yarışmanın en önemli özelliği, ekran başındakileri geçmişe götürecek olması.

“Ahh, nerede o eski zamanlar…” sözüyle özlemi çekilen televizyon izleme misafirliğine gitmelerin, soba üstünde pişirilen kestanelerin ya da gönül rahatlığıyla saklambaç oynanabilen sokakların yer aldığı eskilerin renkliliğini ekrana taşıma özelliğindeki “3’te 3 Bir Zamanlar”, bu yönüyle son yılların en sıcak, en samimi yarışması olma hedefinde. Hadi bakalım.

Müzik ve oyunculuktaki başarılı varlığını sunuculuğa taşıma niyetindeki Emre Altuğ’un yanı sıra sanat, siyaset ve spor dünyasından ünlü konukların danışmanolarak yer alıp yarışmacılara destek olacakları programda format nasıl peki?

Ödül kazanmak için yapılması gereken tek şey 3 soruya üst üste doğru cevap vererek 3’te 3 yapmak. Yarışmanın herhangi bir seviyesinde 3’te 3 yaparak son doğru cevapladıkları sorunun miktarını garantileyen yarışmacıların bu yolculuktaki destekleri de, koruma hakları ve konuk jokerleri. Yani yarışmanın kuralları “3’te 3 Tarih” ile aynı. Formatta öyle ekstra biryenilik yok kısacası.

Haberin Devamı

Sımsıcak içeriğiyle 26 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’den itibaren TRT 1’de İzleyiciyi renkli sorular ve konuklarla yakın tarihte bir yolculuğa çıkartıp, eskiye duyulan özlemi bilgi yarışmacılığına çevirme akılcılığındaki “3’te 3 Bir Zamanlar”ın büyük ödülüne gelince… 15 soruyu doğru cevaplamayı başaran yarışmacı için tam 1 milyon lira!

Nostaljiyle günümüze bir nebze tat katmaya niyetlenen yarışmayı izlemek mi daha zevkli olur, katılıp kazanmak mı? Eskiye özlem uyandıran yönünü ve soru-cevaplarıyla oluşturduğu atmosferin etkisini görmek lazım bu soruya cevap verebilmek için.

Neticede; hem duygusal empati kurabilmek, hem eğlenebilmek, hem de unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeni nesillere aktarabilmek hususunda programın akışı ve Emre Altuğ ile konuklarının performansları önemli “3’te 3 Bir Zamanlar”ın televizyondaki en eğlenceli bilgi yarışması iddiasını tutturabilmesinde. Bakacağız artık.

Haberin Devamı

MÜGE ANLI’NIN İLK YARIŞMASI

Çözülememiş cinayetleri ve kayıpları ekrana taşıyarak ‘Tatlı-Sert’ hafiyeliğini yıllar boyu sektirmeden sergileyen Müge Anlı, yarışma sunuculuğunda boy gösterip kariyerini renklendirme niyetinde olmalı ki, bu kez de yine ATV ekranından Güven Bana’ diyerek çıkıyor karşımıza.

Yaz ekranında tekrarlardan ziyade yeni dizileri ve programlarıyla rakiplerinden bir tık öne çıkmayı başaran ATV’de, araştırmacı gazeteci Müge Anlı’nın ilk yarışması olma özelliğiyle varlık bulacak olan Güven Bana’ geçmişten hatırladığımız bir program aslında. 2012-2013 yıllarında Tamer Karadağlı’nın sunumunda ve yine ATV ekranında yer almıştı… Üstelik ilginç ve tartışma yaratan yarışmacılara da sahne olmuştu o süreçte.

İşte bu yaz kazanmak için güvenmeye, güvendiği için kaybetmeye hazır olanlar, Müge Anlı farkıyla, yıllar sonra yine ve yeniden Güven Bana’ diyecekler ATV’de.

Kazanmak için bilmenin yeterli olmadığı, güvenmenin ve güven verebilmenin de gerektiği formatta yine birbirlerini hiç tanımayan iki yarışmacı karşı karşıya gelecek. Kazanılan ödülün miktarı arttıkça güven duygusunun daha sınanır ve tehlikeli hal alacağı programda büyük ödül de 1 milyon lira! Anlaşılan ekran yarışmalarının ödül limiti bu rakamla sınırlandırılmış.

Sözün özü; ATV’de Güven Bana’ demeye niyetlenenler için yegâne yenilik, Müge Anlı’nın ilk yarışma sunuculuğunu sergilemesi olacak. Ya kızmet.

SONUÇTA; Dizi tekrarlarıyla ve minimum yenilikle yaz aylarını idare etme niyetlerini açıkça gösteren kanalların 'Yeni' etiketiyle ekrana sürdükleri yarışmalarda da yenilik adına pek dişe dokunur bir durum mevcut bulunmamakta. Çünkü yeni sunucular ve dahi yeni isimlerle karşımıza çıkartılan işler, önceden bilinen yapımların izlerini taşıyorlar.

Dolayısıyla buradaki yenilik de 'Eskiye özlemle yarışmak'tan ibaret kalmakta. Yine de, yenilere kucak açarken eskilere de değer vermek gerektiği bilinciyle… Başarlar dileyelim her ikisine de.

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal