Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Evlilik… İki kişiyi bir araya getirerek onlara sorumluluk ve haklar veren bir müessese. Bu tanımın ötesinde kimilerine göre bir piyango, kimilerine göre de bir kafes.

Öte yandan tanımı ve yaşanışı kişilere göre değişim gösterse dahi zamanla güçlenebileceği gibi hatalı davranışlar ve yanlış seçimler sonucu kısa sürede kopacak bir bağa da dönüşebilen ‘Evlilik’, insan ömrünün en önemli olayı. Hal böyle olunca da her şekilde gündemin bir parçası olmakta.

Dahası üzerine bolca espri de türetilen ve bedenden ziyade ruhla yürütülen ‘Evlilik’ olayının sadece yaşamsal anlamda değil kurgusal açıdan da vazgeçilmez olduğunu unutmamak lazım.

Haberin Devamı

Nasıl ki, özellikle dizilerin çoğunun içeriği, evlilik hedefi doğrultusunda ya da evliliklerden-ailelerden doğan çatışmacılığa dayalı öykülerden oluşmakta. Yaz aylarının romantik komedilerinin ötesinde adım adım yaklaşan yeni sezonda da bunun örnekleriyle bolca karşılaşacağız zaten. FOX’un ‘Evlilik Hakkında Her Şey’ dizisi de bunlardan biri.

Peki, ekranlarımıza yeni bir uyarlama daha kazandıracak olan bu dizi gerçekten de ‘Evlilik Hakkında Her Şey’i ortaya döküp başarılı bir uyarlama olarak izleyicinin dikkatini çekebilir mi? Bu sorunun cevabı orijinal-uyarlama denkleminde saklı. Dolayısıyla biz de yeni uyarlamalara yaptığımız üzere iki işi birlikte ele alıp ön değerlendirmede bulunduk bir kez daha.

AŞKTAN BOŞANMAYA UZANAN YOL…

‘Evlilik; sandviç gibidir, içine ne kadar çok şey katarsanız, lezzeti o kadar artar’ demiş Henry Boye…

Peki… Özünde karşılıklı saygının-dürüstlüğün yattığı, samimiyete dayalı bir aşk durumunda daha da vazgeçilmez olan evlilikte başarıyı ve mutluluğu yakalama formülünü içine bol çeşni katılan bir sandviçle özdeşleştirmek ne kadar doğru?

Kuşkusuz her birliktelik zamanla kanıksanma ve monotonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu riski bertaraf etmek için de çiftlerin gayret göstermesi şart. Öte yandan evliliğin yarattığı rutini kırmak için lezzet çeşnisi ararken karşı tarafı aldatacak, onu küçük düşürecek, evliliğin sadakat yönünü zedeleyecek bencil davranışlardan kaçınmak gerektiği de muhakkak. Aksi takdirde aşktan boşanmaya uzanan yolun taşları kolayca döşenebilir.

Haberin Devamı

Nitekim ilk kez 2018’de BBC One’da yayınlanan İngiliz hukuk draması ‘The Split’ten uyarlanan ‘Evlilik Hakkında Her Şey’ dizisi de böylesi süreçleri ele alan yapıda bir içeriğe sahip.

Şöyle ki; Gökçe Bahadır, Sarp Akkaya, Yiğit Kirazcı, Gökçe Eyüboğlu, Fırat Altunmeşe, Tülin Ece, Bertan Asllani, Cevdet Arıcılar, Esma Yılmaz, Rüzgâr Doruk Özmü, Emine Ada Sezer, Mila Kasarcı ve Erdal Küçükkömürcü ve Sumru Yavrucuk gibi birbirinden başarılı isimlerle kadrosunu oluşturan MF Yapım imzalı uyarlama dizi, ‘aşk-aile-sadakat’ kavramlarını ön plana çıkarırken aynı zamanda boşanmanın kirli düzenini de masaya yatıracak.

Cevher Ailesine mensup birbirinden çok farklı yaşam anlayışı olan kadınlara odaklanarak bir evliliğin tüm aşamalarını sergilemeyi hedefleyen yapımda, onların ortak geçmişlerine olan tepkileri ve farklılıkları da işlenecek.

Gökçe Bahadır’ın üstlendiği Azra karakteri uzun süredir evli olan ve eşinin yaptıklarıyla bir anda müvekkillerinin durumuna düşen başarılı bir avukat olarak çıkacak karşımıza. Tülin Ece’nin can verdiği Güneş’i evlilik arifesindeki gelişmeleriyle olaya katacak olan senaryo, Gökçe Eyüboğlu’nun Sanem karakteriyle de evlilik kavramını tümüyle reddeden kadın örneği yaratarak evlilik çeşnisini renklendirecek. Sumru Yavrucuk ise Çolpan karakteriyle boşanmış bir kadının dünyasını izleyiciye hissettirecek.

Haberin Devamı

Anlayacağınız bu dört kadını temel direği yapan ve onların ötesinde müvekkil hikayelerinin dahil olmasıyla daha da çeşnisi bol sandviçe dönecek olan ‘Evlilik Hakkında Her Şey’, kadın-erkek olayındaki tüm gerçekleri gözler önüne sermekten çekinmeyen bir içerik potansiyeline sahip.

Yönetmen koltuğunda Yusuf Pirhasan’ın oturduğu… Senaryosu Seda Çalışır Karaoğlu, Toprak Karaoğlu ve Ayşe Canan Ertuğ tarafından uyarlanan ‘Evlilik Hakkında Her Şey’in içerik cephesinde tablo böyleyken orijinaline bakarsak…

Senaryosu Abi Morgan tarafından kaleme alınan ‘The Split’, uzmanlık alanları boşanma avukatlığı olan kadınların ailevi sorunlarını ve tükenmiş evlilikleri sonlandırmaya odaklı profesyonel dünyalarına dair öyküleri aktaran bir dizi.

Kadın karakterlerin özellerine değinirken hukuki konuları da ihmal etmeyen yapım, bu yönüyle hukuk dizisi gibi dursa da Londra’nın yoğun temposunda koşturan ve aldıkları davalarda başarılı olmak için mücadele veren farklı karakterdeki üç kız kardeşin öyküsü aslında. Zira kız kardeşlerin ağır tempolu iş dünyası ve özel yaşamları, annelerini ve kendilerini terk edip giden babalarının 30 yıl sonra ortaya çıkmasıyla bir anda altüst oluyor.

Özetle; ‘The Split’ dizisi bir yandan aşklardan ihanetin tükenmişliğine uzanan evliliklerin boşanma sürecinin hukuki ve duygusal yönünü sunuyor izleyicisine. Bir yandan da yıllar boyu haber alınamayan baba ve kızlarının geçmişle yüzleşmesinden ailevi konu geliştiriyor.

Orijinalin genel hikâye özetinde durum böyleyken uyarlama rutininin ‘Evlilik Hakkında Her Şey’ için de geçerli olacağını söyleyebiliriz rahatlıkla. İki dizinin ana derdi kadınlarla erkeklerin evliliğe ve ihanet olayına bakış açıları üstünden söylem geliştirip kadından yana ağırlık koymak bir bakıma. Dahası yerli versiyonun tanıtım fragmanından belli olduğu üzere internetteki paylaşım sitelerinin çiftlerin evliliklerine etki detayı da içerikte mevcut. Özgün detayların nasıl uyarlamaya yedirileceğini de yayınlanınca takip edeceğiz.

NETİCEDE; Boşanmanın acı vericiliğine vurgu yapmakla birlikte erkeklerin ihanetini kabullenmemeye yönelik saptamada bulunan… ‘Benim başıma gelmez’ mantığına evlilikte yer olmadığını hatırlatacak türden bir söylemle yüzünü gösteren… Ve aşktan boşanmaya uzanan yoldaki püf noktalarını anlatmaya niyetlenen ‘Evlilik Hakkında Her Şey’ dizisi için erkeklere yönelik uyarıcı-iğneleyici mesajcılığa sahip ‘Kadın işi’ diyebiliriz.

Günümüzün kurgu cephesinde kadını kollayıcı işler yükselen değer olduğuna göre de, dizi yeni sezon için doğru bir seçim gibi duruyor. Bu doğrultuda baktığımızda FOX’un yüzünü güldürmesi gayet mümkün. Tabii biraz daha ses getirecek enerjide tanıtımlar yapılması ve orijinalinin hukuki söyleminin hakkının verilmesi kaydıyla!

‘Evlilik Hakkında Her Şey’için son söz ünlü filozof Konfüçyüs’ten gelsin… ‘Eş seçmek kitap seçmeye benzer, iyi tasarlanmış bir kapak ve cilt ilginizi çekebilir, içeriği sağlam olmadıkça sonunu getirmek zordur’.

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal