Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Sıcaklar tüm hızıyla sürse bile yaz aylarını ardımızda bıraktığımız bir gerçek. Bu da demek oluyor ki, her alanda yeni sezon telaşı başlıyor. Nitekim bunun en iyi gözlemlendiği yer ekranlar… Kanallarda harıl harıl bir telaş var bugünlerde. Gerek ikinci sezonlarına girmek için motor diyen yapımlarındaki revizyonlara, gerekse yenilere gösterilen özene bakılınca hayli çekişmeli bir sezon yaşanacağı yönünde bir tablo çıkıyor karşımıza.

Aylardır adından söz ettirerek merak çıtasını yükselten ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ı 8 Eylül’de yayınlamaya başlayacak olan… Aldatılan kadınların hikâyesini anlatan ‘Evli ve Öfkeli’ için motor diyen… ‘Kara Ekmek’i yeni isimleri kadrosuna katarak sezona hazırlayan ATV’deki durum da bu çekişmeciliğin hararetini gösterecek türden. Kanalın sevilen dizisi ‘Kertenkele’yi bu açıdan değerlendirecek olursak…

Haberin Devamı

‘KERTENKELE’ NASIL GELİŞİR?

Yayınlandığı ilk günden itibaren beğeni toplamasının yanı sıra haksız eleştirilere de maruz kalan ‘Kertenkele’, yarattığı farklı imam tipiyle hem çok beğenildi hem de bir dolu yapıcı mesajlarla izleyiciyi bilinçlendirdi.

Bölümler boyu Komiser Ünsal ile kovalamaca yaşarken hayırsever hırsız-sahte imam karmasındaki aksiyonunu aşk duygusallığıyla güçlendiren ‘Kertenkele’nin kimliğinin açığa çıkmasına ve hapse düşmesine şahit olmuştuk geçtiğimiz sezon. Son bölümünde de nişanlısı Zehra ile kız kardeşi Betül’ü kurtarmak için hapisten kaçan ‘Kertenkele’, kurtarma operasyonunda maruz kaldığı patlamayla merak uyandırıp gitmişti yaz tatiline.

Başkahraman üstüne kurulan ve adını ondan alan senaryonun ‘Kertenkele’yi öldürmeyeceği kesindi de, deşifre olan kahramanımızın bundan sonra nasıl bir gelişmeye gideceği belli değildi. Ancak yine de izlenecek yolu az buçuk tahmin etmek mümkündü. Yeni sezon fragmanı yayınlanınca gelişim tahminlerimin doğruluğu da ucundan gösterdi kendini.

O patlamanın ardından ‘Kertenkele’ hep olduğu gibi yine bir şekilde kurtulacaktı haliyle… Ve devam bölümlerinde suçsuzluğunu ispatlayıp aklanacak, dahası kötü adamlarla mücadelede polisle işbirliğine gidecekti. Tabii bu süreçte Komiser Ünsal’ın ‘Kertenkele’ takıntısı sürecekti.

Haberin Devamı

Benim gidişat tahmimim bu yöndeydi. Nasıl ki fragman da benzer gelişimin ilk habercisi oldu. Hayli matrak bir cenaze sahnesi ve Komiser Ünsal’ın şüpheci hamlesini getirdi önümüze.

İstikrarlı biçimde cenaze aracına çarpan ve gerçekliğini ispata çalıştıkça başına gelmedik kalmayarak nihayetinde akıl hastanesine bile düşmenin ardından nihayet muradına eren çilekeş ‘Meczup Azmi Hoca’ tarafından kılınan cenaze namazı… Haklarını ‘son karar’ olarak helal eden cemaatin varlığı… Aklını kemiren soruları kime soracağının derdine düşen Hicabi’nin hayıflanması ‘Kertenkele’nin öldüğüne dair en kuvvetli deliller gibi dursa bile bunu yutmayan bizlerin yanı sıra bir Komiser Ünsal da var hesapta. Üstelik tabuta silah doğrultacak kadar kararlı ve inançlı. Şevket’in kazaya şahitliği dahi para etmiyor onun gözünde. Çünkü biliyor ki ‘Kertenkele’ bu... Öyle herkese benzemez! Kuyruğu kopsa da yenilenir ve düz duvara tırmanarak hapisten kaçıp onca zaman kendini belli etmeden imamlık yapan biri kolay kolay kuyruğu titretmez.

Haberin Devamı

Peki, ne olacak öyleyse? Şimdi bundan sonrasında ‘Kertenkele’de tam bir kılıfından sıyrılma, kimlik yenilenmesi yaşanacak büyük ihtimalle. Zira hem patlama olayı dizinin kırılma noktası oldu, hem de ilginin sürmesi için yeni bir sürece gerek vardı.

Anlaşılan o ki, yeni süreç Komiser Ünsal’ın tabutu açmasıyla devreye girecek. Burada sunulabileceklere yönelik iki ihtimalimiz var. Ya patlamada yüzü tanınmaz hale gelmiş denilerek başka bir ceset çıkacak tabuttan ve bu kişi Şevket’in şahitliğiyle ‘Kertenkele’ olarak kabul ettirilecek. Bunun inandırıcılığını sağlamak için koluna kertenkele dövmesi dahi yapılmış olabilir. Ya da doğrudan doğruya ‘Kertenkele’yi görecek tabutta… Ki bu şıkta da ilaçla ölü gibi gösterilme ve mezara kurulan tertibatla kısa süreliğine toprak altında kalıp sonrasında arkadaşı tarafından çıkartılma durumunun yaşanma olasılığı var. Benzerini Kemal Sunal da yapmıştı nasıl ki! Farklı yapımlarda da karşılaştığımız bu uygulama rahatlıkla ‘Kertenkele’de de kullanılmış olabilir. Neticede ‘Kertenkele’ her şekilde işini bilir. Ondan sonra gelsin yeni bir kimlik altında yaşanacak maceralar...

KERTENKELE’NİN PERFORMANSI DÜŞER Mİ?

Kısa bir süre önce dünya evine giren Kartal Çidamlı yönetmenliğinde yola çıkıp sıkça yönetmen değişerek yeni sezonunu Cem Tabak’la başlatacak olan ‘Kertenkele’deki gelişimler yeni sezonu nasıl etkiler derseniz…

Kısacası her ne şekilde olursa olsun ‘Kertenkele’ sağ ve yepyeni bir sürece girdi. Kesin olan tek şey de onun hayli tartışmalara ve bolca şikâyetlere neden olan ‘imam’ vasfının artık sona erdiği!

Bu dizi açısından bir aksaklık yaratır mı? Hakkında RTÜK’e 1500’e yakın şikâyet giden ve bu özelliğiyle İngiltere’nin The Economist dergisine bile konu olan ‘Kertenkele’de Ziya Hoca’nın o güzelim ve saf nasihatlerini bundan böyle duyamayacağız. Lakin dizinin saf meraklısı Hicabi yeni hocanın da başına dikilecektir eminim. Onun akıl jimnastiği yaptıran manidar soruları olmazsa dizinin tadı buruk kalır zaten. Yani olayın Hoca yönünde bir sıkıntı yaşanmayacaktır görüşündeyim.

Öte yandan başrollerini Timur Acar, Sera Tokdemir, Erdinç Gülener, Sinan Çalışkanoğlu, Dilşad Şimşek, Eda Özerkan, Umut Oğuz, Bihter Dinçel, Mehtap Bayri ve Şemsi İnkaya gibi isimlerin paylaştığı yapımın yeni sezon kadrosuna Merve Hazer, Seda Telciler, Özden Özgürdal, Merve Dizdar, Doğaç Yıldız, Can Güreler ve Uğur Kanbay dâhil olmuş. Buralardan da yan konular geliştirilip ‘Kertenkele’ye destek çıkılacaktır mutlaka.

Sonuçta; Kemal Tebrizi adlı İranlı yönetmenin 2004 yılında yaptığı ‘Kertenkele’ isimli sinema filminin bir uyarlaması olarak yola çıkıp kendi mizah anlayışımızla gelişerek ekranlarımızda yer bulan ‘Kertenkele’, yeni sezonda da dizi bolluğu yaşayan izleyicinin ilgisinden mahrum kalmayacaktır büyük olasılıkla.

Ancak sahte imamlık cübbesini çıkartarak adeta deri değiştirip karşımıza gelecek olan ‘Kertenkele’yi camiden soyutlayıp aksiyonuna ağırlık verirken ve farklı karakterlerden konu başlıkları açarken önceki kimliğinden doğan mizahını da bir şekilde unutmamak lazım. Aksi takdirde farklı seçeneklere kayma şartları müsait olan izleyici bu süreçte eski tadı bulamaz ve kaçar! Yeni sezonda başarılar…

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal