Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Yeni sezonları en çok çekici kılan, ‘Bir başlasa’ dedirterek iple çektiren nedir? Sıfır kilometre diziler mi, yoksa olayları Arap saçına çevirerek merak uyandıran biçimde sezon finaline giren eski yapımlar mı? Bana göre ikincisi. Çünkü insan hiç görmediğine kıyasla tanıdığı, bildiği şeylerin akıbetini daha çok merak eder. Hem zaten her sezon iyisiyle kötüsüyle yeni dizilerin ekrana çıkartılması bildik bir durum. Yani bu açıdan da ortada sürprizli bir ilgi çekicilik bulunmuyor. Dolayısıyla en çetrefilli yerde mola veren işlerin devamını nasıl getireceği konusu ilgi bakımından daha avantajlı.

Haberin Devamı

Bunun bilincinde olan diziler de yeni sezonlarında ilgiyi daha artırmak, rakiplerine karşı avantajlarını korumak adına ellerini güçlendirmek için kadro ve senaryo açısından kendilerini geliştirme çabasına girişmekte. Kanal D’nin sevilen dizilerinden olan ‘Poyraz Karayel’ de bu mantıkla sezona hazırlananlardan.

GÜÇLÜ İSİMLERLE TAKVİYE

Geçtiğimiz sezon dizileri, finalleriyle adeta beklenti yarışına girmişlerdi. Öykülerini öyle yumağa çevirdiler ki, bizi meraka boğdular. Nasıl ki, ‘Güllerin Savaşı’nı şok edici biçimde yaz tatiline yollayan Kanal D, ‘Poyraz Karayel’i de pek çok soru işaretiyle kesmişti. 24 bölümlük ekran sürecinde izleyicinin gönlünü kazanmayı başaran ‘Poyraz Karayel’, komediyle nükteli sözleri buluşturup iğnelemeyle eğlendirmeyi birlikte yürüterek gerek oyunculuk, gerekse içerik bakımından kaliteli bir performans sergilemişti.

Denize nazır bir derinlikte ‘Neyi aradığımızdan çok, nerede aradığımız önemlidir’ mesajını veren Poyraz’ın Adil Topal’ın oğlu olduğunu yansıtarak sezon finalini yapan ‘Poyraz Karayel’, şehir dışına çıkan Ayşegül’le Poyraz’ın geleceğini belirsizlikte bırakmanın yanı sıra Poyraz’ın nasıl bir karakter dönüşümü yaşayacağının merakını da doğurmuştu.

Öte yandan Bahri Umman’ın, üzüntüsünü dile getiren Poyraz’a ‘Sen kendine ihanet ettin’ sitemiyle konunun bu yönünde de farklı bir yol haritası doğuran sezon finali, yepyeni olaylara gebe bir sürecin haberciliğini de yapmıştı.

Haberin Devamı

Eylül’deki yeni sezonda peyderpey tüm sorular cevaplarını bulacak, meraklar giderilecek elbet. Tabii izleyici ilgisi de, akıldaki soruların doğru düzgün bir gelişimle cevaplandığı oranda artacak. Eminim Limon Film yapımcılığındaki dizi, takipçilerine bu konuda hayal kırıklığı yaşatmamak için elinden geleni yapacaktır. Nitekim bunun ilk işareti, ‘Poyraz Karayel’in kadrosuna dört yeni ismi katarak verildi bile.

Esrarengiz bir sezon finalinin yarattığı soru işaretlerine ilaveten kara mizahını ve sürprizlere açık hikâyesini geliştirmeye soyunan ‘Poyraz Karayel’, birbirinden başarılı isimlerden oluşan oyuncu listesine Özkan Uğur, İdil Fırat, Hale Sürel ve Berk Erçel’i de ilave etti. Bu katılımlar yönetmenliğini Çağrı Vila Lostuvalı’nın yaptığı, senaryosunu Ethem Özışık’ın yazdığı diziden beklentileri yükselten türden!

Kendine has yorumuyla karakterlere tat katan Özkan Uğur, çocukluk yıllarındaki baba hasretini dilinden düşürmeyen Poyraz’ın babası Adil Topal kimliğiyle çıkacak karşımıza. ‘Med Cezir’de Yaman’ın eski sevgilisi olarak iyi bir performans çıkartan Hale Sürel ise Poyraz’ın kız kardeşi rolünü üstlenecek. Bir türlü hak ettiği ilgiyi yakalayamayarak tek sezonda ekrana veda eden ‘Bedel’in Ali’si Berk Erçer’i, Mete karakteriyle Poyraz’ın başına musallat edecek olan dizinin gelişiminde oyunculuğunu beğeniyle takip ettiğim İdil Fırat’ın payına düşen de Despina olmak. Hadi hayırlısı.

Haberin Devamı

Sonuçta; Ayşegül’ün gittiği yerden yeni sezona başlayacağını düşündüğüm ‘Poyraz Karayel’ bomba gibi bir tablo sunmaya hazırlanıyor. Ataberk Mutlu’nun sevimliliğiyle ayrı bir tat kazanan dizinin rakipleri de çok olacak mutlaka. Dolayısıyla şimdiden tavsiyem, sadece sezon finalinden doğan merak unsurunun çekiciliğinin ve yeni oyuncuların yaratacağı ilave avantajın üstüne yatılmasın. Senaryo gelişimi de aynı özenle sürdürülsün. Tabii dizilerimizin yersiz süre uzunluğunda senaryoların çizgiden sapmaması biraz zor ama… Ne yapalım ki mevcut düzen bu ve her şeye rağmen kaliteden ödün vermemek gerek.

Güçlü isimlerin takviyesiyle birlikte ivmesini artırmasını umduğum ‘Poyraz Karayel’e yeni sezonda başarılar…

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal