Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

Ara ara diziler âleminden baş kaldırıp ufkumuzu daha farklı işlerle genişletmeye çalışıyoruz ya… Bugünkü yazı da böylesi bir içeriğe sahip! Yenilikleri sunma yolunda ilk durağımız TLC ekranları…

Zira izleyicinin ilgisini çekecek birbirinden farklı programlar ve kaliteli yabancı yapımlarla yayınını sürdüren TLC kanalında renkli bir dünya karşılıyor televizyon izleyicisini. Tehlikenin ve eğlencenin iç içe geçtiği akış bu yönüyle, reyting sisteminin kaygısına kapılarak içeriklerini düzenleyen kanallara kıyasla çok daha yenilikçi duruyor haliyle. Tabii, performans çeşnisinden dolayı sıkıcılıktan uzak olması da ekstrası!

Haberin Devamı

ÇARK: KURTULUŞ OYUNLARI ‘SURVIVOR’A FARK ATAR!

TLC’nin mevcut yayın akışına baktığımızda dünyanın en tehlikeli oyunu olarak görülen ‘Çark: Kurtuluş Oyunları’ ilk gözümüze çarpan oluyor. Çünkü gerek gerçekçi konsepti, gerekse zorluk açısından ekranların fenomenine dönüşen ‘Survivor’la rekabette ona fark atacak kalitede bir program niteliğinde. Ama ne yazık ki izleyici tarafından yeterince fark edildiğini sanmıyorum. Bu oyunların olayı ne derseniz… Bilmeyenlere izah edelim.

Altı sıradan insanın, altı ölümcül coğrafyada, 60 gün boyunca hayatta kalmaya çalışacakları oyunlarda Çark dönüyor ve katılımcılar hiçbir uyarı olmadan sıradaki tehlikeli bölgeye bırakılıyorlar. Bu bölgeler dondurucu Kuzey Kutbu veya yakıcı çöl sıcağı da olabiliyor… Boğucu yağmur ormanları ya da canlı yaşamın terk ettiği kurak zirveler de… Hayatta kalma uzmanları tarafından yeryüzünün en zorlu ve ölümcül doğası kabul edilen bu bölgelere bırakılan altı yarışmacının hayatları pahasına mücadele edecekleri Çark’ta hayatta kalmanın tek yolu, bu acımasız iklimlerin her birine dayanabilmekten geçiyor. Yani yaşamın içinde, kıran kırana bir mücadele.

Pazar 23.20’de yeni bölümleriyle TLC ekranında olan ve macera duygusunu en gerçekçi biçimde tatmin eden içeriğe sahip özellikteki ‘Çark: Kurtuluş Oyunları’nı kaçırmayın derim.

‘ROBOT SAVAŞLARI’ TLC’NİN İLKİ!

Klişelerden bunalanlara bir dünya seçenek sunan TLC kanalı şimdilerde yerelleşme adımları atmak üzere. Bu hedef doğrultusunda ilk yerel içeriğini sunacak olan TLC’nin devamında neler getireceğini merakla beklerken, Türk yorumcular Bilgehan Demir ve Irmak Kazuk’un yorumlarıyla yeni sezonuna başlayacak olan ‘Robot Savaşları’nın bu açıdan kanalın ilki olacağını belirtelim.

Haberin Devamı

7 Mayıs Pazar gününden itibaren saat 22.50’de TLC ekranlarında başlayarak 11 hafta boyunca Pazar günleri aynı saatte izleyiciyle buluşacak olan ‘Robot Savaşları /Battle Bots’ programı için yorumcu olarak kameraların karşısına geçen ikiliden yana umudum çok.

Ünlü dövüş sporları spikeri-gazeteci Bilgehan Demir ve tecrübeli spor muhabiri Irmak Kazuk, ‘Robot Savaşları’ arenasındaki hafızalara kazınacak karşılaşmalara, eğlenceli ve heyecan dolu yorumlarıyla eşlik edip dünya çapında geniş bir hayran kitlesine sahip olan ‘Robot Savaşları’ ailesine katılmak için Londra’ya uçtular. TLC’nin ilk yerel yapımında beraber yer alan Demir ve Kazuk’a başarılar dilerken, bu tecrübeli ikilinin yerli izleyicide yabancı yorumculardan daha çok keyif duygusu yaratacağı kesin.

Haberin Devamı

TLC ekranlarındaki ilki vurgulamanın ardından kanalın yepyeni programına geçecek olursak…

‘İDRİS ELBA: DÖVÜŞÇÜ’ TLC EKRANLARINDA BAŞLIYOR

TLC ekranlarının sıfır kilometre programı ‘İdris Elba: Dövüşçü’… Bu program, şimdiye dek birbirinden faklı rolleri canlandırarak beğeni kazanan ödüllü oyuncu İdris Elba’yı bambaşka bir performansla karşımıza getirecek.

‘İdris Elba: Dövüşçü’yü izlerken, profesyonel bir kick boks dövüşçüsü olmak için eğitimden geçen ve sonrasında çok deneyimli bir kick boks sporcusuyla kıran kırana bir maç yapan Elba’nın hem bedensel hem ruhsal olarak meslek yaşamının en zorlu görevini üstlendiğine şahit olacağız. Aslında Elba bu alanın yabancısı pek değil. Çünkü 20‘li yaşları boyunca egzersiz olarak kick boks çalışmış fakat hiç profesyonel maç yapmamış. Bu program o açıdan kayda değer. Bunun ötesinde ‘İdris Elba: Dövüşçü’nün en ilginç yanı, Elba’nın performansının bu kez rol ve senaryodan bağımsız gelişecek olması! İzleyeceğimiz her bölümde yaşananlar tüm şiddetiyle gerçek bir dövüş yansıtacak bizlere.

14 Mayıs Pazar saat 23.45’ten itibaren TLC ekranlarında başlayacak olan dizi program İngiltere, Küba, Japonya, Güney Afrika ve Tayland’daki gerçek mekânlarda çekilmiş. İdris Elba profesyonel bir kick boks dövüşçüsü olmanın zorluklarını keşfederken, acıyı ve korkuyu yenmek için kendisini sonuna kadar zorlayacak. Özel teknik ve becerileri çok iyi öğrenip ruh ve beden olarak kendisini dövüşe hazırlayacak. Elba, dünyayı dolaşarak eski dünya şampiyonlarının, ünlü çalıştırıcı ve eğitmenlerin önderliğinde alışılmışın dışında eğitimler alarak esas dövüşteki başarı şansını yükseltmeye çalışırken izleyici de onunla birlikte bu sürecin duygusunu tadacak tabii... Bol şans.

MÜHENDİSLİK HARİKALARINA VEDA

Discovery Channel ekranlarında başlayacak olan ‘Mühendislik Harikalarına Veda’ dizisi, artık harabeye dönmüş durumda olan bazı muhteşem mühendislik projelerinin neden ve nasıl bu hale geldiklerini ortaya koyan bir yapım.

Her bölümünde eski heybetlerini yitirmiş dünyanın mühendislik harikalarını ve bu projelerin tasarımlarını yapıp günümüzde de, parlak ve yaratıcı zekâlarıyla, yine aynı projelerin pek çoğuna yepyeni bir hayat veren olağanüstü insanların hikâyesini anlatacak olan programda bu müthiş yapıların her birinin güçlü ve etkileyici öyküsünü öğreneceğiz.

Kısacası; 10 Mayıs Çarşamba Salı saat 21.00’dan itibaren Discovery Channel ekranlarında başlayacak olan ‘Mühendislik Harikalarına Veda’ dizisi kendi haline terk edilmiş yapıların en muazzam örneklerini ekrana getirirken çok şey öğretecek bize. Ne zaman ve ne için yapıldıklarını… Kapanmalarının ekonomik ve sosyal maliyetlerini… Ve çevresel sonuçlarını inceleyip aynı zamanda bu harabelere güzel ve faydalı yeni işlevler kazandırma çalışmalarını da sunacak izleyicisine.

‘İŞTE SÜRAT İŞTE SES’ YENİ SEZONUYLA…

Sürat, pek çok kişinin tehlikeli tutkusu… Tabii ‘sürat’ denince akla ilk gelen arabalar oluyor. Hem arabalar sadece sürat meraklılarının değil genelin ilgisini çeken bir konu. Öyleyse araba sevenler ekran başına. Yüksek oktanlı hot-rod çılgınlıklarından biri daha başlıyor ekranlarda!

‘İşte Sürat İşte Ses’in yeni sezonu 12 Mayıs Cuma saat 21.00’den itibaren Discovery Channel izleyicisiyle buluşuyor. Motor dâhisi Richard Rawlings ve usta tamirci Aaron Kaufmann, bizleri Dallas’taki Gas Monkey adlı garajlarına davet ediyor. İkili, Teksas ve çevre eyaletlerinde, restore etmek üzere satın alabilecekleri eski-bir köşede unutulmuş dökülen klasik arabaları ararken bizler de evimizden bu araba tutkusuna ortak oluyoruz.

Her bölümünde farklı arabalarla uğraşılan dizinin en ilginç bölümlerinden biri, 1955 model bir Chevrolet’in yenilenmesi! İkili, açık arttırma için üzerlerinde çalıştıkları aracı Barrett’e götürmeyi ve orada aracın onları Gas Monkey garajının ününe yakışan bir şekilde temsil etmesini planlıyorlar. Ancak zamanın kısıtlı olması ustalarımızın önündeki büyük engel! Peki bu durum onları kestirme yollara zorlayacak mı? Bunun cevabı ve arabaların yenilenme sahnelerindeki ilginçliklerin tümü ‘İşte Sürat İşte Ses’ dizisinin yeni sezonunda.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR HAFTASINA ÖZEL BELGESELLER

‘Nesli Tükenmekte Olan Canlılar haftası’, doğayı fütursuzca katleden insanları engellemeye veya yaşlı dünyamızda yok edilen varlıkları geri getirmeye yetecek güçte bir etkinlik olmasa dahi bu kapsamda birtakım faaliyetlerde bulunup bilinç uyandırmak yine de insanoğlunun dünyaya borcu! Belgeseller de bu borcun ödenmesinde en etkili yollardan biri. Nasıl ki, Animal Planet nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan vahşi doğadaki hayvanları kurtarmak için verilen savaşı gösteren özel bir dizi programı ekranlarımıza getiriyor.

Çığır açan belgesel ‘Racing Extinction’ bunlardan biri…Burada, ödüllü film yönetmeni Louie Psihoyos’u ve bir grup aktivisti dünya genelindeki vahşi hayvanları tehlikeye atan iki büyük tehdidi tespit ederken izleyeceğiz. ‘Ses Dalgası’ programındaysa hedef, okyanuslar… Balina, köpekbalıkları ve yunusları kötü şekilde etkileyen okyanustaki ses kirlenmesinin zararlı sonuçlarını ortaya çıkarmak için denizin derinliklerine yolculuk edilirken bu sorunun nasıl giderilebileceğinin ayrıntıları üstünde durulacak.

Biyolog ve antropolog Jeff Corwin sunumunda izleyiciye seslenen ‘‘Jeff Corwin’le Dünyayı Araştırmak’’ da bir diğer bilinçlendirici belgesel… Bu programda hayvanların hayatını küresel çapta kurtarabilmek amacıyla, alanlarında çığır açan yepyeni bilimsel projelere katılım gerçekleşirken insanoğlunun dünyanın vahşi doğasını nasıl zapt ettiği inceleniyor.

‘Bir Türü Kurtarmak: Natalie Portman Tükenmenin Eşiğindeki Gorillerle’ adlı programa gelince… Burada da ünlü oyuncu hayatının macerasında Ruanda’nın yağmur ormanlarına gidiyor. O, ender rastlanan ve nesli tükenmekte olan dağ gorilini ararken ‘Nesli Tükenmekte Olan Canlılar Haftası’, çok özel belgesellerle, 15 Mayıs Pazartesi saat 18.15’ten itibaren Animal Planet ekranlarında başlıyor!

‘NASIL ÇALIŞIR’, MERAKIMIZI GİDERMEK İÇİN!

Merak hayatımızın her evresinde bize eşlik eden bir duygu… Elimizin altındaki aletler başta olmak üzere çoğu şeyin hangi mekanizmayla çalıştıkları konusu da bu merakımızın bir parçası. İşte15 Mayıs Pazartesi saat 21.55’ten itibaren Discovery Science ekranlarında başlayacak olan ‘Nasıl Çalışır’ isimli bu harika dizi, bizleri günlük hayatımızda kullandığımız ve yaşamımıza yön veren makinelerin ve ev eşyalarının içlerine götürerek onların karmaşık mekanizmalarını anlamamıza yardımcı olacak türden bir yapım.

Muhteşem animasyonlar yardımıyla yol alan dizide kahve makinelerinden, yürüyüş botlarına… Dijital projektörlerden, hava hokeyi masalarına kadar basit gibi görünen eşyaların olağanüstü iç işleyişleri sunulacak izleyiciye. Birer saatlik hızlı tempolu bölümlerin her biri boyu, şekli ve kullanımı farklı on modern makine ünitesinin gizli mekanizmalarını gözler önüne serecek. Aletlerin dünyasına yönelik meraklarına ve sorularına cevap bulmak isteyenlere tavsiye edilir.

İyi seyirler...

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal