Anibal Güleroğlu

Anibal Güleroğlu

guleranibal@yahoo.com

Tüm Yazıları

‘Bir gün her şeyin daha iyi olacağını düşünmek umudumuz; bugün her şeyin iyi olduğunu düşünmek, yanılgımızdır’ demiş Voltaire. Ne çok umut ediyoruz ve ne çok yanılıyoruz değil mi? Lakin umut, ucunda yanılgı da olsa her insanın yaşama gücü nihayetinde. Dolayısıyla umutları yok edebilecek tüm unsurlara ve hayatın gerçeklerine karşın insan beyni umut etmekten uzak duramıyor. Kimsenin de, olumsuzluklarla başa çıkabilmenin en etkili yollarından biri olan umuda kelepçe vurmaya gücü yetmiyor. Öyle veya böyle bir şekilde umut yeşeriyor insanın iç dünyasında. Zaten umudun bittiği yerde ruhsal ölümün başlaması kaçınılmaz. Kısacası ‘umut’ asla yabana atılamayacak kadar önemli bir olgu.

Haberin Devamı

Öte yandan insan hayatının yansımaları olarak değerlendirebileceğimiz, hatta çoğu zaman insanların yapmak isteyip de yapamadıklarının dışavurumu olarak algılayabileceğimiz kurgu dünyasında da her şey ‘umut’ üstüne. Her yeni senaryo, her yapım oyuncusundan emekçisine ve dahi yatırımcısına, kanalına… Bir umut demektir. Nitekim yaz umudunun yerini yeni sezona bıraktığı şu günlerde bir başka umut halinden bahsedilmekte… ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’! Biz de erken yorumla bu umut yolculuğuna bir bakalım dedik…

BU DİZİ UMUT VERİCİ GÖRÜNÜYOR…

‘Yüksek Sosyete’ ve ‘Aşk Laftan Anlamaz’ dizilerini ekrana kazandırarak iddiasını ortaya koyan Bi Yapım’ın yeni projesi olarak hayata geçirilmeye çalışılan ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ için ilk sözüm, isminin ilk avantajı olabileceği yönünde… Zira bu isim, yapımın çok yönlü bir içerik sunabileceği umudunu aşılıyor insana. Öte yandan Abdürrahim Ete’nin Mezopotamya bölgesinde yaşanan aşk ve ihaneti anlatan romanıyla aynı adı taşıyor olmasına da takılmamak elde değil. Hani diyorum bir esere isim konulurken aynısı daha önce kullanılmış mı diye bakılabilir en azından. Böylece eşleşmeler bu denli sık yaşanmaz. Ama neredeee...

‘O da olur elbet bir gün’ umuduyla isim konusunu noktalayıp kahramanları gerçek hayattan seçilen romandan, FOX’un yeni sezondaki iddialı dizilerinden biri olarak sunulan ve detayları yavaş yavaş netleşmeye başlayan ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ın umut veren yüzüne bakacak olursak…

Haberin Devamı

Başrollerinde Begüm Birgören, Özde Özder, Mert Yazıcıoğlu, Burak Dakak ve Serdar Orçin’in yer alacağı dizinin senaryosunu ‘O Hayat Benim’i kaleme alan Yekta Torun yazacakmış. Bu da demektir ki, dizinin içerik diliyle oyuncuya hitap eden türden olmasının ihtimali hayli yüksek! Zaten öykü de genel çerçevesiyle bu umudumuzu destekler türden.

Tanıtım haberlerine göre; Begüm Birgören’in hapishanede doğup yetimhanede büyüyen İnci Öğretmen’i canlandıracağı ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’, mahkûm gençlerin öyküsünü anlatan bir dizi olacak. Öte yandan umut verici gibi duran bu öykü yapısının başarıyı desteklemesi kadar kösteklemesi de mümkün.

Şöyle ki; Farklı hayatlar yaşayan ve farklı suçlardan hüküm giymiş yedi mahkûm gencin sorunlarıyla aşk ve umutlarını buluşturma potansiyelindeki hapishane-yetimhane karışımlı içeriği şayet izleyiciyi kavrayan duygusallıkla sunulursa, tıpkı yetimhane kızlarının ailelerle harmanlanmış bol ajitasyonlu yaşam öykülerinden dolayı popüler olan ‘Kırgın Çiçekler’ gibi çabucak sevilen bir dizi ortaya çıkabilir. Yok eğer anlatım diline ve akışa, kasvetli ve ağır bir üslup hâkim olursa işi zor. Çünkü konu, mahkûm gençler ve öğretmenlerle gelişirken hitap edeceği kesimi çekecek özellikler sunamayacağından, yine bir Fox dizisi olan ve gençliğe hitap etme umuduyla ekrana gelip 13 bölümde noktalanan ‘Not Defteri’ gibi içeriği çok iyi olsa dahi beklenen ilgiyi göremez.

Haberin Devamı

Bunun dışında ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ın bir diğer umudu, yönetmen koltuğunda Cemal Şan’ın oturuyor olması. Gerek senaryoları, gerekse yönetmenliğiyle bol ödüllü bir isim olan Cemal Şan’ın en son referansı, yönettiği ve yılın en iyi drama dizisi ödülünü alan ‘Yeter’in başarısı! ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ dizisine de katkısının büyük olacağını düşünüyorum.

Ve olayın oyuncu ayağı…

Sezonlar boyu dramanın hasını yaşatan ‘Karagül’de, Baran karakteriyle izleyicinin duygularına hitap etme konusunda bir hayli pişen Mert Yazıcıoğlu’nun varlığı dizinin genç izleyiciye cazip gelmesi için önemli bir detay. Tabii onun karşısına partner olarak çıkartılacak ismin de önemli olduğu kesin. Yani genç izleyici ille de bu yapımdan bir iki çift görmek ve onların duygularıyla bütünleşmek isteyecektir.

Begüm Birgören ile Özge Özder’i zıt karakterlerde buluşturacağını umduğum yapımda Can Nergis, Ufuk Bayraktar ve Serdar Orçin de dikkat çeken isimler… Tabii onların dizideki rollerini ve hangi karakter özellikleriyle öne çıkacaklarını yapımın Ekim olarak işaret edilen yayınından sonra göreceğiz.

Bunun ötesinde Esra Şennuralp’in de yer alacağı söylenen dizinin gençler kanadından Burak Dakak da ilgimi çekenlerden… Farklı dizilerde kendini geliştiren oyuncunun bu gençlik işinde de üstüne düşeni yapacağına dair umutluyum.

Sonuçta; ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ın, yaşamın içinde ayakta kalmaya çalışan gençlere ağırlık vermesi muhtemel bir yapısı olacağı kesin ve umut verici bir dizi olarak görünüyor. Bu umudu parlatmak için önemli olansa, içerik yapısının layıkıyla işlenmesi ve abartılı klişe gençlik çekişmelerinden ziyade, göz yaşartıcı öykülerin aşkla-umutla desteklendiği çatışmacı drama havasında ele alınması! Tabii mantığı es geçmeden.

Ekim ayında Fox TV’de yer alması beklenen, buna karşılık medyada henüz çok az bilgiyle yer bulan ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ın umutları boşa çıkartmaması temennisiyle…

Anibal GÜLEROĞLU

www.twitter.com/guleranibal