Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu sabah güne 23 Nisan’a dair bir video izleyerek başladım. İnsanın içine hiç neşe doldurmayan bir video. Yarısında bir yerlerde midene peş peşe yediğin yumruklardan kurtulmak için kapatmak istediğin ama orada anlatılan çocuğa ve dünya üzerinde istismara uğramış 220 milyon çocuğa bu kadarını borçlu olduğunu düşündüğünden yapamadığın bir video.

“Her 10 çocuktan altısı fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel istismara uğruyor. 2015 yılından bu yana 89.335 cinsel istismar davası açıldı. Bu sadece kayıtlara geçen sayıdır” diyen sesle başlıyor video. Sonra o çocuklardan bir tanesinin annesi anlatmaya başlıyor. Sesini tanınmasın diye bozmuşlar. O anlatıyor, biz onu dinleyen ve bazen usulca araya girip soru soran oyuncu Uraz Kaygılaroğlu’nun yüzündeki hüznü izliyoruz. Kaygılaroğlu, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği’nin (UCİM) gönüllüsü.

Haberin Devamı

Çocuklar konuşsun diye

29 çocuğu istismar etmiş bir öğretmenin kurbanlarından biri, hikâyesi anlatılan çocuk. Üç senesini almış gelip annesine yaşadığı dehşeti anlatabilmesi. Çünkü korkutmuş öğretmen pozisyonundaki adam onları. Bu olanların kendi suçları olduğuna, ailelerine söylerlerse onlara kızılacağına, çok fena şeyler olacağına, babalarının hapse gireceğine inandırmış. “Bilgisayarın, televizyonun ışığından sizi evdeyken her an izliyorum” demiş. Çocukların ders çalışmalarını böyle sağladığını iddia ederek bu tip saçmalıklar söyleyen epeyce öğretmen olduğunu biliyorum, şundan emin olabiliriz ki çocuğun içine böyle bir korku salan öğretmenden her kötülük beklenebilir.

Kendi küçük dünyasında bütün bunları ve en sert cezaları göze alarak gelip annesine açılan bir çocuğun hikâyesi, dinlediğimiz. Ve hemen o akşam diğer velileri haberdar edip soluğu karakolda alan güçlü bir annenin. Hani tereddüt etmiyor, acaba mı demiyor, çocuğun hayal gücü olabilir mi gibi kaçış noktaları aramıyor, derhal mücadeleye başlıyor ve o mücadele kaç yıldır devam ediyor. Düşünün, çocuğunun başına böyle korkunç bir şey gelmiş bir anne babasınız, bir de üzerine adalet yerini bulsun, evladınıza zarar veren kişi cezalandırılsın diye aynı yıpratıcı süreci tekrar tekrar yaşıyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu videoyu çekip bize ulaştıran UCİM bu noktada devreye giriyor. Kurucusu Saadet Özkan İzmir’de görev yaptığı ilkokuldaki müdürün yıllarca pek çok çocuğa gerçekleştirdiği istismarı ortaya çıkaran ve o kişinin cezalandırılmasını sağlayan bir öğretmen. Sonrasında çocuk istismarı konusunu kendisine mücadele alanı bellemiş ve Mersinli iş adamı Yücel Ceylan’ın da desteğiyle 2017 yılında “Çocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak” sloganıyla yola çıkarak bu derneği kurmuşlar. Bir yandan konuyla ilgili toplumu bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarını sürdürüyor, bir yandan mağdur çocuklara ve ailelerine hukuki ve psikolojik destek sağlıyorlar.

Bütün çocukların bayram edebilmesi için 23 Nisan’a özel etkinlikleri de var. Bir kere https://www.ucim.org.tr/ adresine girip bilgi alabilir, üye olabilir, bağışta bulunabilir, sevdiklerinize 23 Nisan Sertifikası hediye ederek bayramlarını kutlayabilirsiniz. 23 Nisan günü ise saat 20.30’da da Uraz Kaygılaroğlu’nun Instagram hesabından düzenlenecek canlı yayın bağış gecesine katılabilirsiniz. Özge Özpirinçci’den Cem Yılmaz’a, Gülse Birsel’den Ezgi Mola’ya, Demet Evgar’dan Kerem Bursin’e pek çok isim de kampanyaya destek veriyor olacak. 23 Nisan vesilesiyle Instagram’dan çocukluk fotoğraflarımızı paylaşmamıza gene engel değil ama en azından halihazırda çocuk olanlar için de faydalı bir şey yapmış oluruz.