Ayşe Gökçe Susam

Ayşe Gökçe Susam

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir yeni yıl yazısı yazmalı... Memleketin gazete sayfalarından ayan beyan okunan dertlerine, sıkıntılarına, acılarına inat; bu yeni yıl yazısı umut verici olmalı.
“Aklın kötümserliği”ni azıcık kulak arkası etmeyi başarıp, “iradenin iyimserliği”ne sımsıkı sarılmalı.
2011, gider ayak ağzımızda tat bırakmadı mı? Umutlarımız, neşemiz enkaz altında mı kaldı? Bombardımana mı tutuldu çocuk gülüşlerimiz? Sansürlerle mi gölgelendi? Çok mu can yandı? Çok mu kan aktı? Çok mu kem söz çıktı ağızlardan? Vicdanlar sızım sızım sızladı mı? Ya da daha vahimi, vicdanlar kör, sağır, dilsiz, kalpsiz mi oldu? En çok kadınlar mı öldü yine? Afilli büyüme rakamlarına rağmen, yoksulluk belası bu yıl da yakamızdan düşmedi mi?
Varsın olsun... Yeni yıl her halükarda beyaz bir sayfa, yeni, taze bir başlangıçtır.
Torpilli kanaat notu
İşte bu yüzden yeni yıl yazısında, hal ve gidişat notumuza bakmadan, sırf motivasyon olsun diye, şöyle bol keseden bir kanaat notu kullanmalı.
(Yüce gönüllü öğretmenlere ve ataması yapılmayan binlerce öğretmene de, bu satır arasında elbet bir hürmetli selam çakmalı.)
Varsın acılar taze olsun, çözümsüzlükler alabildiğine derin görünsün... Yine de yeni yılın ilk günlerinde, gazete kağıdının bu köşesine, umutlu, şevkli, hayata, insana dair güzel şeyler yazmayı başarmalı.
Bir yeni yıl yazısı; şöyle körfezin üzerine ışık vuran şıkır şıkır bir İzmir günü gibi iç açıcı olmalı. Yok yok... Son zamanlardaki üzerine karbonmonoksit zehri çökmüş, puslu İzmir akşamlarına benzememeli. Soluksuz bırakmamalı insanları. Göğüslerinin üstüne sıkıntı gibi çöreklenmemeli. Dedim ya, ışıyan körfez gibi olmalı. Şıkır şıkır, aydınlık, iç açıcı.
Dileğim
Yeni yılın eşiğinden henüz girmişken, besmele niyetine, işler bari bu sefer rast gitsin diye...
Şöyle keyifli, geniş, yürekleri ısıtan, merhem gibi, dost eli, yar sözü gibi, aile ocağı, anne-baba kucağı gibi güç veren, iyi gelen bir yazı yazmalı.
Yazmalı, yazmalı da... Nasıl yapmalı?... Hakkını helal et, ben bu sefer uğraştım didindim, bir türlü beceremedim sevgili okur.
Dileğim, 2012 bize dünyanın en keyifli yazılarını yazdırsın.
Aşka getirip en güzel şarkılarını söyletsin hep bir ağızdan.
En neşeli ıslıkları çaldırsın. En şefkatli, en çapkın, en mutlu bakışlarla baktırsın.
En sıcak gülüşleri koysun yüzümüze. En içten kahkahaları attırsın.
Öyle güzel, sevinçler, aydınlıklar getiren bir yıl olsun. Mutlu yıllar.