Ayşe Gökçe Susam

Ayşe Gökçe Susam

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BAŞBAKAN’IN “çılgın projesi” gündeme düştü. Başlattığı tartışma, kısa sürede bizim memleketin sınırlarını aştı. Avrupa, Rusya, Arap ülkeleri derken, yabancı basın da tartışıyor bu çılgın projeyi.
Ben pek çok açıdan, bu projeyi tartabilecek yeterlilikte hissetmiyorum kendimi. Kent planlamacısı değilim örneğin... İstanbul gibi dev bir metropolün sosyal ve mekansal düzenlemesi, öyle kolay hakim olunabilecek bir konu da değil zaten. Ya da projenin kapsadığı ekolojik çevreye, Marmara Denizi’ne, ormanlık alanlara, buradaki doğal hayata ne kadar zarar verebileceğini kestiremiyorum, vs, vs...
Bu durumda projeyi değerlendirmek için ne yaparsınız? Doğal olarak, bu ve benzeri pek çok ilgili konunun uzmanı kişilerin görüşlerini ve ilgili kurulların kararlarını göz önüne alırsınız. Ve kendinizce bir fikir sahibi olmaya çalışırsınız.
Valla ben bu hafta, bu ülkede bunun da çok lüzumlu bir çaba olmadığını bir kere daha anladım. Söz ağızdan çıktı bir kere, bu proje ya-pı-la-cak!
Kelle gitti, söz bitti
“Marmaray gecikmeyebilirdi, ama sürekli ‘yok arkeolojik şey çıktı, yok çömlek çıktı, şu çıktı, bu çıktı’ diye önümüze engeller koydular. Yok kuruluydu, yok yargısıydı, bunlara takılıp kaldık. Bundan sonra engel tanımayacağız; bedeli ne olursa olsun” diyor Başbakan. Can Dündar, bu hafta köşesinde başka söze gerek bırakmayan bir yazıyla anlattı:
“Arkeolojinin bittiğinin ilanıdır.Tabii akademik kurulların ve yargının da...”
Başbakan’ın sözleri, bu ülkede hakim olan zihniyeti çok net özetliyor. İşler böyle yürüyor. Kars’ta ‘İnsanlık Anıtı’ nın yıkılışı da bir kere daha belletti bunu hepimize. Sahi neden bu kadar yaygara koparıldı bu anıt için? Neden tüm tepkilere rağmen yıkıldı ‘İnsanlık Anıtı?’ Hem de yeni yeni Türkü, Kürdü, Ermenisi kardeşlikten daha cesur bahsetmeye başladığımız bir dönemde... Bunu sık sık dillendiren bir partinin iktidarda olduğu dönemde...
Neden yıktık Ermenistan halkıyla kardeşliği simgeleyen bu anıtı?
Ferman Başbakan’ın...
Başbakan, Kars gezisinde heykele, “ucube” dedi, beğenmedi. Ardından İnsanlık Anıtı’nın başı gitti. Ferman Başbakan’ın, icraat AKP’li Belediye Başkanı’nın... Olayın basına yansıyan özeti budur. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, heykelin yapıldığı alanla ilgili mülkiyet sorunu olduğundan, burada bir sit alanı bulunduğundan söz ediyor, açıklama olarak... Başbakan’ın yukarıdaki sözlerini okuduktan sonra, bu açıklamaları hâlâ inandırıcı bulabiliyor musunuz? Çanak çömlek, yargı, kurul, falan filan...
Güncel Hukuk Haberleri adlı bir sitede yer alan, “Sanatçılar İnsanlık Anıtı’na sahip çıktı” başlıklı haberde şöyle diyor:
“Anıta doğru yürürken sizi önce bir tabela karşılıyor. İlk satırda İnsanlık Anıtı’nın kaldırılması” yazıyor, sonra “İhale tarihi: 7.03.2011, sözleşme tarihi: 23.04.2011 ve ihale bedeli 272 bin TL.” “Keşke o tepeye varana kadar geçtiğimiz balçıklı yollara harcasalar o 272 bin TL’yi” diye düşünmeden edemiyorsunuz.”
* * *
İzmir’den çıkıp İstanbul’a, Kars’a nasıl mı gittim? Aslında benim niyetim size, Aziz Kocaoğlu’nun müjdelediği İzmir Körfezi’nin birkaç yıl içinde çocuklarımızla yüzebileceğimiz, yeniden çipurasını yiyebileceğimiz kadar temiz olmasını sağlayacak projeyi anlatmaktı.
“Çılgın” değilse de bence İzmir için en şahane, en aklı selim projeyi konuşmak başka bir yazıya kaldı.