Ayşe Gökçe Susam

Ayşe Gökçe Susam

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“YOLLAR YÜRÜMEKLE AŞINMAZ” diyen devlet büyüklerimize selam olsun! Bu hafta yine yurdun her yerinden eylem ve yürüyüş haberleri geldi. Gazetecisi, liselisi, köylüsü, çevrecisi, herkes sefer halinde.
Gazeteciler, “Yansak da dokunacağız”, “Şiirden, kitaptan bomba olmaz Başbakan” diyerek yürüdüler.
Çevreciler, güçlerini suyunu, toprağını kaybeden köylülerle birleştirdi. Hep birlikte “Büyük Anadolu Yürüyüşü”nü başlattılar. Ankara’nın nehirleri kurutan, Hasankeyf’in, Alianoi’nin üstünü örten enerji politikalarına karşı, “Anadolu’yu vermeyeceğiz” diyorlar.
Sinir harbi bir sınav sistemine gençliğini, geleceğini kurbanlık koyun gibi emanet eden liseliler de şimdi sokaklardalar. İçlerine sinmeyen sınava, bir de hile karıştığını duyunca haliyle ipleri kopardılar.

Bir şifresi eksikti

Yıllardır bu ülkede gençler, üniversiteye girebilmek için eleştire eleştire bitiremediğimiz bir sınavdan geçmek zorundalar. Yıllardır o kadar yatırıma, o kadar lafa, tantanaya, o kadar manalı manasız değişikliğe rağmen, bir akıllı, adil, içe sinen çözüm bulunamadı. Şimdi bir de ayyuka çıkan şifre iddiaları...
Hakkaniyetine inanmadığınız bir sınava, şevkle, canınızı dişinize takıp hazırlanabilir misiniz? Ya da size tüm bunları yaşatan bir sistemde, geleceğe dönük umutlu olabilir misiniz? Kendinizi gençlerin yerine koyup, düşünün birkaç saniye.

Behzat Ç. gelsin!

“İzmir uyuma, öğrencine sahip çık!” sloganı eşliğinde İzmir’de yaklaşık 8 bin öğrenci, ÖYSM’yi protesto etmek için yürüdü. Trabzon, Karabük, Bursa, Artvin, Ankara, Hakkari, Alanya... Liste uzayıp gidiyor. Tüm Türkiye’de liseliler ayakta. Yüksek Öğretime Geçiş sınavı, YGS’nin açılımı artık onlar için, “Yandaşlara Güzellik Sınavı.”
Dertlerine derman olmayan siyasilerden fenalık gelmiş. Eylemlerde, “Fesupanallah” şarkısını söyleyip, “Hüseyin Ç. gitti, Nimet Ç. de gitsin, Behzat Ç. gelsin” diye slogan atıyorlar. Şahane fikir değil mi?!
Liselilerin protestolarında, Gülen Cemaati’ne yönelik çok sayıda slogan olması da dikkat çekiyor. “Soruyu bir bilene, bir de Gülen’e sor”, “İmamın şifresini çözdük” bunlardan birkaçı...
Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk misali... Biz sınavlar sistemini eleştirir, başka bir formül ararken, bugün elimizde iyi kötü güvenebileceğimiz bir sınav sistemi bile yok.
KPSS skandalından sonra, şimdi de YGS... Yapılan açıklamaların hiçbiri, kırılan güveni onarmaya yetmiyor. Artık birilerinin gerçek suçluları ortaya çıkarma iradesini göstererek, yüreklere su serpmesi gerekiyor. Çünkü demokrasi, bir hakkaniyet (hak ve adalete uygunluk) rejimidir de aynı zamanda.