Banu Şen

Banu Şen

banu.sen@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

1950’li yıllar...
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Mc Carthy dönemi... ABD’nin tüm tarihi boyunca yaşadığı en zorba cadı avı yılları...
Mc Carthy dönemi; ABD’deki komünist sosyalist ve demokrat bütün aydınların, sanatçıların düşüncelerinden dolayı suçlandığı, fişlendiği, işsiz bırakıldığı ve her türlü baskıya maruz kaldığı “Korku İmparatorluğu” olarak adlandırılan bir dönemdir.
9 Şubat 1950’de Cumhuriyetçi Parti’nin Wisconsin senatörü Joseph Mc Carthy, elinde Komünist Parti’ye üye olduklarını iddia ettiği 200 kişinin isimlerinin bulunduğu listeyle basının karşısına çıktığında, “İşte devlet dairelerine sızan komünistlerin listesi” diyordu titreyerek.
Elinde askerlerin, sanatçıların, bilim adamlarının, Hollywood yıldızlarının isimleri bulunan bir liste vardı. Einstein’dan, Orson Welles’e, Bertolt Brecht’ten, Charlie Chaplin’e, Arthur Miller’dan, Paul Robson’a kadar pek çok değerli isim...
4 yıl süren soruşturma sonucu listedeki hiç kimsenin suçu ispat edilemedi.
Mc Carthy dönemi filmlere, kitaplara konu edildi. Listede de adı bulunan Amerikalı oyun yazarı Arthur Miller, “Cadı Kazanı” nında dönemi anlattığı gibi; kişinin vicdan hesaplaşması ve insanlara salınan korku ile kitlelerin istenildiği gibi yönlendirilebilmesini gözler önüne serdi.
“Korku İmparatorluğu” sadece 1950’li yıllarda ABD’de Mc Carthy döneminde ortaya çıkmış bir kavram değil. Sistemin çarklarının korkutarak daha iyi dönmesine inanılan her dönemde karşımıza çıkıyor.
* * *
Son birkaç yıldır “Korku İmparatorluğu” deyimi bizde de sürekli ağızdan ağıza dolaşır oldu. Birkaç haftadır ise neredeyse her an “Korku İmparatorluğu” lafı gündemde!
Dinlemeler, sorgusuz sualsiz tutuklamalar, ne zaman biteceği belli olmayan yargılamalar ve esaretler arttıkça “Korku İmparatorluğu” nu ananların sayısı da arttı.
* * *
AK Parti hükümetinin bir “Korku İmparatorluğu” kurduğunu neredeyse ağız, burun kaş, göz yaparak anlatılırken bir de başımıza CHP çıktı.
Geçen hafta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu; eski Genel Sekreter Önder Sav ve ekibi görevden alındıktan sonra “Partideki korku imparatorluğunu yıktık, bundan sonra Türkiye’deki korku imparatorluğunu yıkacağız” diyordu.
* * *
Şimdi de İzmir’de bir “Korku İmparatorluğu” ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Korku imparatorluğunu yıktık” sözüne gönderme yaparak, “İzmir’deki ‘Korku İmparatorluğu’ duruyor. CHP’li meclis üyeler Başkan Aziz Kocaoğlu’ndan korkuyor. O ne derse yapıyorlar. Her şey emir, komuta zincirinde işliyor” diyordu. Çakar, suya yapılması planlanan yüzde 10’luk zammın kabul edilemez olduğunu açıklarken bu sözleri sarf ediyor, meclis üyelerinin korkudan her şeye ellerini kaldırıp indirdiklerine dikkat çekerek, “Başkan Kocaoğlu’nun her söylediğini meclis üyeleri kabul etmek istemeseler de el kaldırıp indiriyorlar. Muhalefet ettiklerinde de Kocaoğlu’nun bir işaretiyle yerlerine oturuyorlar. Bu durumdan rahatsız birçok CHP’li arkadaşımız var. Biz bir konuda aksi yönde görüş bildirdiğimizde CHP’liler yanımıza gelip ‘Ne iyi söyledin’ diyor. Durum budur” diye konuşuyordu.
Eğer; “Korku İmparatorluğu” belediye meclisini ele geçirdiyse ve eğer durum gerçekten buysa, gerçekten vahim... Hem de çok vahim!