Banu Şen

Banu Şen

banu.sen@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ak Parti sonunda beklenen İzmir atağını yaptı... “Korkma hemşerim(!)” dedi. İzmirlilerin yaşam tarzına müdahale etmeyeceğini anlatmak için “korkmahemşerim.com” adlı internet sitesi kuracaklarını açıkladı. Duyduğum an kendimi tutamadım. Koca bir kahkaha patlattım. “Ne korkusu kardeş?” diye sormak geldi içimden.
İzmirli bugüne kadar neyden korkmuş ki? Zmyrna, Smyrna, Simirna diye geçirdiği tarihteki dönemlere bir baktınız mı siz? Hiiç kormamış İzmir. Hafiften bir tehlike sezmişse eğer; elinin tersiyle ittirivermiş, sırtını çevirmiş, ya da Kordon’dan denize döküvermiş!
Yoksa? Yoksa diye de karışıyor kafam....”Şimdi de İzmirliye korkak yakıştırması mı?” diye de düşünmeden edemiyorum ayrıca.
“Korkma” sözcüğünün cümlede kullanma biçimi, korku sözcüğüne karşılıktır. Korkunç olduğumu düşünürsem, usulca yaklaşırım birine veee “Korkma benden, zarar gelmez sana” derim. Ya daa... İçimde varsa bir kötü niyet, sezildiğini hissediyorsam; yine usulca yaklaşırım, hafif bir sırıtmayla, “Korkma benden, bir şey olmayacak” derim. Durduk yerde kim kime korkma der ki? Biri bana durduk yerde “Korkma hemşerim” dese, korkulacak bir durum olduğunu düşünürüm.
Zaten internetteki yorumlar da ne kadar haklı olduğumu kanıtlar gibi. “ekşi sözlükten” birkaç yorum okudum. Yanılmadığımı gördüm:
* “(...) şey gibi biraz, “korkma hemşerim, hiç acımıycak nihohohoh”
*(...) Anadolu’nun her yerinde içkisiz şehirler yaygınlaşırken, insanlar gazete kağıdına saracakları bir kutu bira bile bulamazken, içki üzerinde son derece fahiş “ideolojik” vergiler varken (“içki içen kazık yer” vergileri) kalkıp da “korkmayın hemşerim” demek, tarifsiz kahkahalar atmama sebep oluyor. Hele bunu bir de İzmirliye söyle. Ben, internet sitesinin yayına girmesiyle, AKP’nin İzmir’deki oylarının daha da düşeceğini düşünüyorum.
* “bir de sitenin yapım aşamasında olduğunu gösteren “çivinin kafasına vuran çekiç” animasyonu pek manidar...”
Sonunda bir de işin uzmanına danışayım dedim. İzmir’de yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla bilinen Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tanju Tosun’a sordum. İşte görüşleri:
“Bu tür site oluşumları daha fazla tepki çeker diye düşünüyorum. İzmirliler korkmuyor ancak, hayat tarzlarının farklılaşması konusunda “acaba”nın yanıtını bilmiyorlar. Sanki korkaklıkla suçlanmak gibi algı da gelişip, bu site ters tepebilir. İnternet üzerinden kendini anlatması güzel ancak korkma ifadesi yerine, “Biz sizdeniz” anlatılabilir. İzmirli neden korksun ki? Ak Parti’nin farklılaşmanın tehdit unsuru olmayacağına ikna etmesi gerekiyor. Gücendirmek gibi bir riski var ve o riskin çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Yönetilemezse geri teper.”
Yani...
Anlıyoruz ki Ak Parti’li yöneticilerinin “korkmahemşerim.com” u bir kez daha düşünmeleri gerekiyor. Korkutmak gibi olmasın ama; İzmirliler “Vay bize korkak mı dediniz?” diye başka yöne yine oyları yığar yoksa. Haksız mıyım?

Blog
ABDULLAH MOLLAOĞLU:
(...) Evet, derler ya hani “Çirkin kadın yoktur, bakımsız kadın vardır.” İşte İzmir şu an aynen o halde! İzmir güzel bir kadın. Ve yıllar yılı bu güzelliğine güvenen, güzelliğinin ve kendisine bakıldığının farkında olan bir kadın. Vakur duruşu o zamanlardan kalma. Lakin bu güzel kadına artık bir gerçeği fısıldamanın zamanı geldi. “Hanımefendi, makyajınızı tazelemenin zamanı geldi”