Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Evet kendinize uygun, yaşam koşullarınıza uygun bir yavru köpeğiniz var artık. Fakat tuvalet sorunuyla başınız dertte mi? Öncelikle şunu unutmayın: İki aylık bir yavru, henüz kasları gelişmediği için tuvaletini tutamaz ve yürürken aniden oturup bir yere çişini yapabilir. Bu yüzden sabırlı olmalısınız, köpeğin ırkına ve karakterine de bağlı olarak tuvalet eğitimi bazı köpeklerde altı aylığa kadar devam eder. Yavru köpekler için değişik tuvalet eğitimi yöntemleri vardır. Bu haftaki yazıda kafes eğitimini anlatacağım. Yalnız şunu belirtmeliyim ki, bu eğitim yöntemi sahipleri çalışmayan köpekler içindir. Yani kafes eğitiminde evde 24 saat birinin bulunması ve aşağıda yazacaklarımı uygulaması gerekmektedir. Aksi taktirde bu eğitim hiç bir işe yaramaz ve hatta daha da kötü sonuçlar doğurabilir. Kafes yöntemi tuvalet eğitiminde en etkili yöntemlerden birisidir. Kafesin boyutu köpeğin cinsine göre seçilmelidir. Köpek büyüdüğünde bile içinde rahatça yatabileceği ölçülerde olmalıdır.

Kafese ilk girişi kendi yapsın
Kafes eğitiminde, kafes köpeğe sevdirilmeli ve içine girmeye istekli hale getirilmelidir. Kafesin içine yastık, battaniye gibi köpeğin rahat edebileceği bir şeyler konulabilir. Kafese ilk girişi köpek kendisi yapmalıdır. Sahibi köpeği asla, ama asla zorla içeri koyup kapısını kapatmamalıdır. Köpeği ilk içeri alıştırırken öncelikle sevdiği bir oyuncağı içeri atıp getirmesini sağlayabilirsiniz, ya da kafesin içine ödül maması koyabilirsiniz. Köpek kafese girip çıkmaya alıştıktan sonra kapısını kapatabilirsiniz. Köpeğinizin mamasını ve suyunu kafesin içinde verin ve daha sonra tuvaletini yapması için onu kafesten çıkarın. Asla ama asla köpeğinizin kafese tuvaletini yapmasına izin vermeyin. İlk başlarda kafesi kapattığınızda bu süre 3-5 dakikayı geçmemelidir. Açtıktan sonra tekrar köpek kendi isteğiyle kafese girmelidir. Uygulamaya başlarken kafesin kapısını kısa zaman aralıklarıyla kapalı tutun, daha sonra bu süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz. Kafesin kapısını asla ağlıyor diye açmayın, ağlamayı kestiği zaman kapısını açabilirsiniz. Eğer ağlarken açarsanız bunu kullanır ve her çıkmak istediğinde ağlamaya başlar. Köpeğinizin yaşı ne kadar küçükse kafeste kalma süresi de o kadar az olmalıdır. Örneğin, köpeğiniz iki aylıksa kafeste en uzun yarım saat kalabilir. Önceleri her yarım saatte bir köpek dışarı çıkartılmalı ve tuvaletini yapmasına, oyun oynamasına izin verilmelidir. Kafes, gün içinde sürekli sahibinin görebileceği bir yerde durmalıdır.
Yavru köpek kafesine alışıp kendi kendine girip çıkmaya başladıktan sonra kafesin kapağı tamamen açılmalı ve çevresi çit ya da köpeğinizin aşamayacağı bir barikatla çevrilmelidir. Bu alanın içine kafese en uzak olan yere tuvaleti için gazete, kafesine en yakın olan yere de mama tasıyla su tası konmalıdır. Kafes eğitiminde amaç köpeğin yaşadığı yere pislememesini öğrenmesidir. Haftaya, tuvalet eğitimi için alternatif uygulamalara değineceğim.