Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hayvan hakları yasası uzun süredir değiştirilmek isteniyordu. Hayvanlara yapılan eziyetin kabahatlar kanunundan çıkartılıp, ceza kanununa girmesi için bir çok gösteri yapıldı, imza toplandı. Tam yeni yasa hazırlandı ki var olan yasadan bile kötü bir hal aldı yasa.
Yani benim okumayı başardığım birkaç yazıda böyle diyor. Nedir bu Ölüm Yasası derseniz ben şahsen yeni çıkacak bu yasayı okumadım, okuyamadım. Öncelikle bu yasaya ölüm yasası denmesinin sebebi şu an ki kanunda olan “aşılat, kısırlaştır ve bulduğun yere bırak“ diyebileceğimiz, sokak hayvanları için uygulanan bu madde değiştiriliyormuş. Orman arazilerine açılması planlanan şehirlerden çok uzakta bir “barınağa götür orada bırak“ gibi bir şey olacakmış. Orada gözlerden ırak bir şekilde bakılacak mı bakılmayacak mı belli olmayan bu kedi-köpeklere ne olacak? Hemen söyleyeyim, bu çok uzak barınakta “uyutma” yapılabilecekmiş.
Şimdi bu sistem Amerika’da bazı eyaletlerde var. Sokaktan ya da evlerden alınan kedi-köpekler için bir uygulama, bulunduktan sonra 1 hafta sahiplendirilme şansları var. Eğer sahiplendirilmezlerse, iğneyle uyutuyorlar. Ama bunu layığıyla yapıyorlar.
Bir kere hakkımız varı aldırlar mı, -şu anda hakları olmamasına rağmen bir çok kedi-köpek kötü şartlar yüzünden barınaklarda ölüyor- artık bu hakları da varken kim bilir nelere maruz kalıpta ölecekler. Ölümler tek tek yapılabilecek mi? İşte bu yasa bu yüzden Ölüm Yasası.
Şu ana kadar 150.000 imza toplandı. Bu yasaya hayır diyoruz. Ayrıca sahipli köpeklerin toplatılması ve sınırlı sayıda evinizde kedi-köpek besleyebilirsiniz gibi bir maddeymiş.
Yasanın orjinalini okumak çok isterdim. Sadece duyduklarımı sizlerle paylaştım bu hafta böyle saçmalık daniskası bir yasaya, “Ölüm yasasına hayır” diyorum bende. Sahipli ve sokak köpekleri için ellerinden geleni ardlarına koymamış yasayı hazırlayanlar. Yurt dışından getirilen kedi-köpekler için bir yasaklama yok, petshoplar için yok, merdiven altı üretim yapanlar için yok ama sahipliler için var, evindeki köpek için kedi için var. Mantık şahane, anlamadığım için kötüdür bile diyemiyorum.