Yazarlar Belediyelerde sıfır zam

Belediyelerde sıfır zam

13.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Belediyelerde sıfır zam

Belediyelerde sıfır zam


Atilla ÖZSEVER

       FP'li İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde yeni başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde 2000 yılı için sıfır zam önerildi. Sendikalar tepkili

       Kamuda memur ve emeklilere yüzde 25 zam verilmesi ve ardından özel kesimde de yüzde 25 zammın gündeme gelmesinden sonra şimdi de belediyelerde sıfır zam önerisi çalışma yaşamında tartışma yarattı.
       Yeni kurulan Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası (Miksen), İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde 2000 yılı için sıfır zam önerdi. Miksen Genel Sekreteri Rahmi Cıbıroğlu, 1 Mart 2000 tarihinden geçerli olan ve 30 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri için şunları söyledi:
       "Birinci yıl için zam vermemiz mümkün değil. Sendikalar ikinci yıl zammını konuşalım dedik. Belediyeler çok güç koşullarda yaşıyor. Miksen'e üye olan belediyelerde çıplak net ücret 270 milyon lira. Mesai ve ikramiye ile bu miktar daha da artıyor."
       Miksen'in 31 üyesi var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'na bağlı İGDAŞ, Halk Ekmek gibi kuruluşların yanısıra 13 ilçe belediyesi de Miksen üyesi. Sarıyer (ANAP) dışında diğer Miksen üyesi ilçe belediyeleri Fazilet Partili. Sözleşme görüşmeleri başlayan FP'li belediyeler şöyle: Büyükşehir, Bayrampaşa, Esenler, Eminönü, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kartal, Üsküdar, Ümraniye, Tuzla ve Beyoğlu. Üç ayrı işçi konfederasyonuna bağlı Belediye - İş (Türk - İş), Genel - İş (DİSK) ve Hizmet - İş (Hak - İş) sendikaları da Miksen'le karşı karşıya gelecek.
       Miksen'le sözleşmeye katılan Genel - İş Anadolu Yakası 1. No.lu Şube Başkanı Tahsin Çetli, gelişmeleri şöyle yorumladı:
       "Yeni başlayan görüşmelerde sıfır zam önerilince ipler kopma noktasına geldi. Bütün belediye başkanları sıfır zam istiyor. Enflasyon ortada. Biz enflasyon artı refah payı olarak yüzde 70 zam istedik. Yıllık izinleri de düşürmeyi amaçlıyorlar. Hasar tesbitinde de şoförlerin daha fazla para ödemesi gündemde. Toplu sözleşme metninde, ILO sözleşmeleri ile laik, sosyal hukuk devleti tanımının yer aldığı amaç maddesini de değiştirmek istiyorlar."
       Miksen Genel Sekreteri Cıbıroğlu, amaç maddesinde sendikal faaliyetleri ilgilendirmeyen siyasi içerikli ifadelerin yer almaması gerektiğini söyledi.

FP, yüzde 25'e bile karşıydı

       Belediyelerde işveren konumunda olan Fazilet Partisi, memurlara yüzde 25 zam verilmesine karşı çıkmıştı. FP, Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında memura ilk altı ay için yüzde 15, ikinci altı ay için de yüzde 10 oranında zam verilmesini eleştirmiş ve bu oranı yükselten önergeler vermişti.
       FP Genel Başkanı Recai Kutan, yüzde 15 zamma karşı çıkan memur eylemlerini desteklemiş ve hükümeti ekonomiden anlamamakla suçlamıştı.

Türk - İş, Koop - İş'i geçici ihraç etti

       Türk - İş Disiplin Kurulu, Koop - İş Sendikası'nın 8 Mart 2000 tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçici olarak Türk - İş'ten ihracına karar verdi. Bu süre içinde Koop - İş Başkanı, Türk - İş Başkanlar Kurulu'nda temsil edilemeyecek. Disiplin Kurulu kararında özetle şöyle denildi:
       "Koop - İş Sendikası'nın Türk - İş Ana Tüzüğü'ne aykırı hareket ettiği, aynı işkolunda kurulu Tez Koop - İş Sendikası'nın örgütlü bulunduğu işyerlerinde zorla örgütlendiği, yapılan uyarılara rağmen bu tutumunu değiştirmediği, her ne kadar Tez Koop - İş Sendikası'nın da Koop - İş Sendikası aleyhine yüzde 10 barajı için dava açmış ise de bu hareketini Koop - İş'in saldırısını engellemek amacıyla yaptığı, Koop - İş'in kendi örgütüne girmekten vazgeçmesi halinde davayı geri çekeceği yönündeki beyanı samimi ve inandırıcı bulunmuştur. Bir yıllık ihracın sonunda durum yeniden değerlendirilecektir."
       Koop - İş Sendikası yönetiminin milliyetçi çizgide olduğu ve MHP'li Sanayi Bakanı'na bağlı Trakya Birlik ve Karadeniz Birlik'te bine yakın Tez Koop - İş üyesini istifa ettirerek kendi sendikasına üye yaptığı öne sürüldü. Koop - İş Başkanı Mehmet Yazan ise, "Biz seçimde Türk - İş Başkanı Bayram Meral'i desteklemedik, karşısında olduk. İhraç kararı, bu anlayışın devamıdır. Sendikacıların ağalık kimliğinden uzaklaşması gerekir. Biz dürüst bir sendikacılığı savunuyoruz. Kim bayrağımıza, üniter devletimize, Atatürk ilkelerine hasımsa biz de ona hasımız" dedi.

"SSK'da yasa dışı yönetim"

       SSK eski Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, SSK'daki mevcut yönetimin yasa dışı olduğunu öne sürdü. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
       "SSK Genel Müdürü Zekai Özcan görevinden alınmıştır. Çalışma Bakanı Okuyan, Özcan'ın yerine vekaleten Serdar Saygın'ı atamıştır. 4792 sayılı SSK Kuruluş Kanuna'na göre, Genel Müdür'e Yönetim Kurulu'ndaki Genel Müdür Yardımcısı vekalet eder. SSK Yönetim Kurulu'ndaki Genel Müdür Yardımcısı Demirhan Atasoy'dur. Atasoy'un Yönetim Kurulu'nda oy hakkı da vardır. Dışardan, oy hakkı olmayan bir kişinin Genel Müdürlüğe vekaleti hem yasaya hem de teamüllere aykırıdır. Nitekim Refah Partili Çalışma Bakanı Necati Çelik döneminde dışardan böyle bir atama yapılmış, Danıştay da bu atamayı ve o dönemdeki tüm SSK Yönetim Kurulu kararlarını geçersiz saymıştır."
       SSK Yönetim Kurulu'ndaki işçi temsilcisi Mahmut Özonur da, "Danıştay kararı açık. İşçi, işveren ve emekli temsilcisi olarak Serdar Saygın'ın bulunduğu tüm Yönetim Kurulu kararlarına muhalefet şerhi koyuyoruz" dedi.
       Tüm Sosyal - Sen Sendikası Genel Başkanı Fatma Akyol da, SSK çalışanları olarak kurumun yönetiminde hukuka aykırı bir durumun bulunduğunu belirtti.

Ekmekçi ödülü "Emek ve İnsan"a

       Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) Mustafa Ekmekçi Gazetecilik Ödülü, Milliyet'in "Emek ve İnsan" sayfasına verildi. Yaşamıyla, gazeteciliğiyle tam bir emekçi olan Mustafa Ekmekçi'nin adına konan bir ödülü almak son derece anlamlı. Aynı zamanda da onur verici. Bu duyguları Emek ve İnsan sayfasının okurlarıyla paylaşırken ÇGD'nin çıkardığı ve Mustafa Ekmekçi'yi anlatan "Gazetecinin Yaşamı" isimli kitabı da tanıtmak isteriz. Gazeteci Metin Aksoy'un kaleme aldığı bu kitap, merhum Ekmekçi'nin yaşamını, gazetecilik faaliyetini belgesel olarak ortaya koyuyor.