Beyhan Budak

Beyhan Budak

beyhanbudak@gmail.com

Tüm Yazıları

İçinde yaşadığımız dünya eski zamanlara göre daha konforlu bir hayat sunsa da her geçen günle beraber insanların depresyona girme oranı da artıyor. Depresyon umutsuzluk ve değersizlik duygusuyla karakterize bir psikolojik rahatsızlık ve neredeyse ruh sağlığının gribi gibi diyebiliriz. Çünkü en sık karşılaşılan psikolojik problemlerin başında geliyor. Ancak işin ilginç olan tarafı şu, depresyon yaşayan çoğu kişi depresyon yaşadığını bilmiyor ve depresyondan dolayı hissettiği olumsuz duygular ve eski enerjisini yakalayamadığı için kendisini suçlu ve tembel hissediyor. Bu yazımda depresyonun bize söylediği yalanlardan bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

Depresyon her şeyin bizim hatamız olduğunu söyler. Bugüne kadar ters giden her şey sanki sadece senin suçunmuş gibi hissedersin sen de. Halbuki ne kadar hatalı olursan ol, her zaman dışarıdaki faktörlerin de etkisi vardır. Ve hatta sen elinden gelen her şeyi bile yapsan, bazen istediğin sonucu alamazsın. Diğer insanların, koşulların ve içinde bulunduğun zamanın etkisi aldığımız sonuçlarda çok etkilidir.

Depresyonun söylediği yalanlar

Depresyon kimsenin bizi sevmediğini ve değer vermediğini söyler. Ancak bu depresyonun en sık söylediği yalanlardan biridir. İnsan kötü hissettiği zamanlarda duygular bakış açısını çok fazla etkiler. Böyle olunca, etrafımızda bize iyi davranan ve sevdiğini düşündüğümüz insanların sadece kibarlık yaptığını ya da bize acıdığı için böyle davrandığını düşünebilirsin. Keşke öyle şefkatli bir dünyada yaşasaydık. İnsanlar sevdikleri insanlara sevgi gösteriyorlar sadece. Şu an böyle hissediyor olman insanların seni sevmemesinden dolayı değil, depresyon yaşadığından dolayı yani.

Depresyon hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını, iyileşemeyeceğini, her şeyin artık sadece daha kötüye gideceğini söyler. Ancak gerçek durum bunun tam tersidir. İnsanlar iyi ya da kötü dönemler geçirirler. Eğer doğru şekilde mücadele edersen, yardım almayı zayıflık olarak görmezsen içinde bulunduğun depresyondan da çıkman mümkündür. Depresyon tedaviye en olumlu yanıt veren psikolojik problemlerden biridir.

Haberin Devamı

Depresyon bu hayatta iyi olan hiçbir şeyi hak etmediğimizi söyler. Depresyonda olan insanlar kendilerini cezalandırma eğiliminde olurlar. Mutluluğu, keyif almayı, rahatlamayı veya bugüne kadar türlü zorluklarla elde ettiği konforu hak etmediğini düşünür. Kendini iyi olan her şeyden mahrum eden insan, bir kısır döngü içine girer ve her geçen gün daha da kötü hissetmeye başlar. Halbuki her insan mutlu olmayı, keyif almayı ve anlamlı bir yaşamı hak eder. Bu insanın var oluşunda vardır. Her insan hatalar yapar, hayatının belirli bir aşamasında işler yolunda gitmeyebilir. Bunun karşılığı kendini iyi olandan mahrum etmek değildir.

Depresyonun söylediği yalanlar

Depresyon diğer insanların senden sıkıldığını ve senin onlara yük olduğunu söyler. Ve sen de bu yalana inanınca kendini içe kapatmaya başlarsın. İnsanlardan gitgide uzaklaşırsın. Yalnızlık depresyonu artıran en önemli etkenlerden biridir. İnsanların senden sıkıldığını düşündüğün için seninle görüşmek isteyen insanları geri çevirmeye başlarsın. Ve bir süre sonra, sen insanları hep geri çevirdiğin için insanlar da seni aramamaya başlar. Ve kendi kendine, “Bak demek ki haklıymışım, artık kimse beni aramıyor” dersin. Ancak işin gerçeği, sen insanları hep geri çevirdiğin için insanlar artık aramaktan vazgeçer, senden değil.

Haberin Devamı

Depresyon hayatın gerçeği değil. Özellikle böyle hissettiğin zamanlarda, içindeki yoğun olumsuz duyguların gerçek değil depresyonun söylediği yalanlar olduğunu hatırlamanı öneririm.

Kendine iyi davran, görüşmek üzere...