Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

OpenAI’ın kurucusu ve CEO’su Sam Altman’ın, yönetim kurulu tarafından görevinden alınıp Microsoft’a transfer olması ve yeniden OpenAI’daki görevinin başına dönmesi sadece 5 gün sürdü. Peki, ama bu süreç bizim için ne demek?

Bu iş burada biter mi

Şimdiye kadar hiç yaşanmamış tarihi bir an yaşanıyor. OpenAI’ın kurucularından, CEO Sam Altman’ın, yönetim kurulu tarafından işten çıkarılıp 5 gün sonra görevine iade edilmesi sadece teknoloji dünyası için değil, iş dünyası için de bir ilk. Evet, daha önce Steve Jobs’un Apple’dan uzaklaştırılıp daha sonra geri dönüşüne de şahit olduk ama beş gün içinde bu kadar güçlü bir lobi ilk defa görüyoruz. Ve tabii hepimizin günlük hayatını da etkileyeceğini biliyoruz.

Haberin Devamı

Bu iş burada biter mi

Beş günlük gelişmeleri sıralayalım: Cuma günü Sam Altman’a bir Google Meet link’i gönderildi ve toplantıda OpenAI’nin baş bilim insanı ve kurucu ortaklardan biri olan Ilya Sutskever’in okuduğu metin ile Sam Altman işten çıkarıldı. OpenAI tarafından yapılan açıklamada, şirketin yönetim kurulunun Sam Altman’ın CEO’luk görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurduğu aktarıldı. Açıklamada, şirketin baş teknoloji yöneticisi Mira Murati’nin geçici olarak Altman’ın görevine getirildiği kaydedildi. Şirketin alışılmadık bir yönetim yapısı var, kâr amacı gütmediği için bir yönetim kurulu tarafından kontrol ediliyor ve yatırımcıların kararları etkilemesinin resmî bir yolu yok. Yine de yönetim kurulunun dört üyesinin, şirketin “Tüm insanlığa fayda sağlayan” yapay zekâ oluşturma misyonu konusunda kendisine artık güvenilemeyeceğini iddia ederek, Sam Altman’ı birdenbire görevden alacağını beklemiyordu.

Bu iş burada biter mi

700 kişiden istifa

Bu açıklamanın hemen sonrasında sekiz yıl önce şirketin kurulmasında da önemli rol oynayan OpenAI’nin başkanı Greg Brockman anında istifa etti. Sonraki beş gün boyunca Sam Altman ve destekçileri, kendisini geri getirmeleri ve yönetim kurulunun istifa etmesi için yönetim kuruluna baskı yaptı. Pazar günü kendisi ve şirket yöneticileri OpenAI’nin ofislerinde müzakerelerde bulundu. Hatta Sam Altman, kendi kurduğu şirkete o gün giriş yaparken kendisine verilen ziyaretçi kartını da X’ten “Bu kartı ilk ve son kez kullanışım” diye paylaştı.

Haberin Devamı

O gece görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı ve yönetim kurulu, Twitch’in kurucu ortaklarından biri olan Emmett Shear’ı geçici CEO olarak atadı. Sam Altman ve Greg Brockman, çok kısa bir süre sonra Microsoft ile anlaştıklarını duyurdu. Bu olayın ardından şirket çalışanlarının yaklaşık yüzde 95’i, tam 700 kişi, Altman’ın göreve iade edilmemesi durumunda istifa edeceklerini açıkladıkları bir mektuba imza attı.

Salı akşamı anlaşmaya varıldı, ABD’de Şükran Günü tatili dolayısıyla herkes görüşmelerin perşembe günü öncesinde tamamlanması gerektiği konusunda hemfikirdi. Altman, dönüşüyle ilgili, X üzerinden yaptığı açıklamada, “OpenAI’ı çok seviyorum ve son günlerde yaptığım her şey bu ekibi ve görevi bir arada tutmaya hizmet ediyordu.” dedi.

''Geri döndük''

Greg Brockman ise çalışanlarla birlikte bir selfie yayınladı ve “Geri döndük” başlığıyla paylaştı. Burada en büyük etki, Open AI’ın büyük yatırımcısı Microsoft’tan geldi ve Microsoft hisseleri anında uçtu. Sam Altman’ın Open AI’a dönmesi önemli bir gelişme. Ama şimdi Sam Altman’ın çok büyük bir güçle döndüğü düşünülürse artık onu engelleyebilecek hiçbir güç kalmadı.

Haberin Devamı

Peki, ama Sam Altman’ın bu kadar güçlü olduğu, OpenAI’daki her mühendisin de sektörde ne kadar vazgeçilmez olduğu göz önüne alınınca OpenAI yönetim kurulunun bu başarısız darbe girişiminin nedeni neydi? Gerçekten de konuşulduğu gibi Q Learning miydi konu? Yoksa büyük bir data sızıntısı olmuş ve buna rağmen Sam Altman hızlı ilerlemeye devam mı etmişti? Ya da Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi’nde strateji direktörü olarak görev yapan OpenAI yönetim kurulu üyesi Helen Toner’ın, ekim ayında yazdığı araştırma makalesine Sam Altman’ın verdiği tepki miydi? Yoksa sadece yönetim kurulunun beceriksizliği miydi?

Evet, yönetim kurulu bu karar sürecini ve açıklamaları doğru yönetemedi. Ama kendilerini riske atacak bu kararı vermeleri açgözlülükleri nedeniyle miydi, yoksa Sam Altman’ın egosunun OpenAI’a ya da insanlığa zarar vereceğini düşündükleri için miydi?

Sam Altman son derece sevilen bir teknoloji lideri. Hatta birçok teknoloji lideri de bu süreçte X’te açıklamalarda bulunarak kendisini destekledi. Bu başarısız darbe girişimine şirket içinden yardım edenler bile X’te pişmanlıklarını dile getirdiler. (Bkz. Ilya Sutskever.)

 “Microsoft, Kara Cuma indiriminden faydalandı, Sam Altman ve tüm OpenAI çalışanlarını bedava transfer etti” esprileri de havada uçuştu. Sonuç, Sam Altman ve ekibi her zamankinden güçlü olarak OpenAI’da devam edecek. Artık hiçbir yönetim kurulunun önleyemeyeceği bir yükseliş söz konusu. Sam Altman ve OpenAI ekibi birbirlerine gösterdikleri harika dayanışmayı, sonsuz sevgiyi geri kalan insanlara da gösterebilecekler mi? Yoksa yine para mı kazanacak?

Sam Altman kimdir?

Samuel Harris Altman, 1985 doğumlu Amerikalı bir girişimci, yatırımcı ve programcı. İlk bilgisayarını sekiz yaşında aldı. 2005’te Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği bölümünde bir sene okuduktan sonra, lisans eğitimini tamamlamadan okulu bıraktı. 19 yaşındayken, konum tabanlı bir mobil sosyal ağ uygulaması olan Loopt’u kurdu ve bu girişim bir dönem çok popüler oldu. Çünkü kişilerin harita üzerindeki konumlarını arkadaşlarıyla paylaşmalarına izin veriyordu. Şirket, 43 milyon dolara satıldı. Altman, bu satın almadan elde ettiği 5 milyon doları Y-Combinator şirketlerine aktardı. 2014’te henüz 31 yaşındayken Y Combinator’ın (YC) Başkanı olarak göreve başladı. Airbnb, Reddit, Dropbox ve Twitch gibi önemli şirketlerin tanınmasını sağladı. OpenAI’ı 2015’te Elon Musk, Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman ve Wojciech Zaremba ile birlikte kuranlardan biri.